'Ik kan het iedereen aanbevelen vrijwilligerswerk te doen. Doe iets positiefs met je tijd. Voor jezelf én voor een ander.'

Najma Mukhtar

Dit is… Najma Mukhtar – vrijwilliger in het webcareteam van UNICEF
UNICEF-vrijwilliger sinds 2021
Wat doet een vrijwilliger in het webcareteam? Je reageert op berichten van en over UNICEF Nederland op social media. Je gaat in gesprek met volgers, corrigeert onjuistheden en beantwoordt vragen.

Najma: “Ik ben derdejaars student rechten. Tijdens die studie behandel je ook internationaal recht, mensenrechten en vluchtelingenrecht. En ook een organisatie als UNICEF komt aan bod. Ik was er meteen door gegrepen. Zou dit vakgebied iets voor mij kunnen zijn? Zou ik daar later in willen werken? Op zoek naar een antwoord op die vraag, kwam ik uit bij dit vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger kun je een vakgebied en een organisatie beter leren kennen. Handig voor jezelf en ook goed voor je CV. Je bouwt immers relevante kennis en ervaring op.”

Najma

“Ik vind dat het heel goed in mijn leven past. Er blijft genoeg tijd over voor andere dingen.”

Najma is vrijwilliger in het webcareteam van UNICEF

Geen shift hetzelfde

“Ik draai nu anderhalf jaar mee als vrijwilliger in het webcareteam van UNICEF. Heel leuk en leerzaam! Als mijn shift begint, log ik eerst in op de social accounts van UNICEF. Ik houd in de gaten welke reacties er binnenkomen. Op welke kanalen is het druk, zijn de meldingen positief of negatief? Dat categoriseer ik. En als dat nodig is, geef ik een reactie op een bericht. Geen shift is hetzelfde.”

Positief én negatief

“Indrukwekkend vond ik wat er op social gebeurde toen de oorlog in Oekraïne begon. Zó veel berichten, zó veel reacties. En allemaal doordrongen van saamhorigheid en medemenselijkheid. Heel bijzonder. Maar zo liefdevol als mensen meeleven met Oekraïne, zo hard kunnen ze soms oordelen over leed op andere plekken in de wereld. En ook dat lees je soms terug onder UNICEF-berichten. Dat zet je toch aan het denken. Gelukkig kan ik daarover altijd even sparren met onze teamleider.

Genoeg tijd

“Voor dit vrijwilligerswerk is het fijn dat je handig bent met social media. Ook moet je de actualiteit een beetje bijhouden – dan snap je de context van een reactie soms beter. Tot slot heb je taalgevoel nodig. En tijd natuurlijk! Al vind ik dat het heel goed in mijn leven past. Er blijft genoeg tijd over voor andere dingen. Als ik een drukke periode heb, met examens bijvoorbeeld, dan kan ik dat aangeven en word ik niet ingeroosterd. En tijdens een shift kan ik er vaak prima nog iets naast doen. Studeren of een serie kijken. Zo gebruik ik m’n tijd efficiënt.”

Verschil maken

“Ik kan het iedereen aanbevelen vrijwilligerswerk te doen. Doe iets positiefs met je tijd. Voor jezelf én voor een ander. Maak een klein beetje verschil in de wereld. En ontwikkel jezelf. Ik heb nieuwe mensen leren kennen, meer kennis en andere inzichten opgedaan. Het voelt goed dat ik nu ook iets doe voor de samenleving. Niemand leeft alleen voor zichzelf, toch?”

Lid van het webcareteam worden iets voor jou? Lees hier de uitgebreide functie-informatie.

Ik wil meer weten over vrijwilligerswerk bij UNICEF

neem contact met mij op