Systeemversterking Somalie noodsituatie Systeemversterking Somalie noodsituatie

5 redenen om te investeren in systeemversterking

Waarom systeemversterking met flexibele fondsen kinderen echt helpt

Voor donoren die met een grote bijdrage echt impact willen maken, is het principe van systeemversterking een effectieve manier om levens van kinderen te verbeteren. Het betekent op grote schaal structurele veranderingen doorvoeren: van onderwijs, tot gezondheidszorg, leefklimaat en voedselvoorziening.

Systeemversterking biedt een uitzonderlijke kans om kinderen echt vooruit te helpen met steun die blijvend en onderscheidend is. Dat gebeurt met flexibele fondsen. Met financiering zonder oormerk kunnen we investeren in alles. Alles wat nodig is om kinderen een betere toekomst te bieden, verankert in de systemen van overheid en maatschappij.

Meer dan één oplossing

UNICEF werkt namelijk niet aan één oplossing in één dorp of stad, maar werkt altijd aan het totaalplaatje door sterk in te zetten op grootschalige en duurzame veranderingen in de samenleving. Door systemen van overheid en maatschappij te verstevigen. Zo zorgen we ervoor dat miljoenen kinderen wereldwijd een beter leven krijgen.

Dankzij financiering zonder oormerk staan wij ook paraat om kinderen in noodsituaties te helpen. En we blijven ter plekke, ook als de nood voorbij is. Dan werken we verder aan structurele verbeteringen, zodat nieuwe rampen voorkomen kunnen worden.

Dit zijn de 5 redenen waarom systeemversterking met flexibele fondsen kinderen echt helpt:

1. We maken de grootste impact

De vooruitgang die vandaag de dag wordt geboekt, is een direct gevolg van uw investeringen in het werk van UNICEF voor de lange termijn. Met succes. Het recht op en toegang tot basisvoorzieningen verovert een steeds grotere plek in maatschappijen wereldwijd. Er gaan vandaag de dag over de hele wereld meer kinderen naar school dan ooit tevoren, een groeiend aantal kinderen wordt gevaccineerd en meer meisjes hebben toegang tot onderwijs.

Door de jaren heen heeft UNICEF niet alleen invloed gehad op beleid en wetgeving, we hebben ook het gedrag en de houding van mensen veranderd. Gemeenschappen zien basisvoorzieningen steeds meer als een basisrecht, en doen ook zelf vanuit hun gemeenschappen steeds meer om oplossingen aan te dragen voor verandering.

Somalië

2. We kunnen op grote schaal opereren

U helpt ons om structureel aanwezig te kunnen zijn in 190 landen en onze programma’s wereldwijd in te kunnen zetten, zowel regionaal als nationaal niveau. Met als doel het bereiken van de 2030 ‘Sustainable Development Goals’.

Door onze permanente aanwezigheid, onze structurele monitoring en evaluatie van programma’s weten we heel precies waar de nood hoog is en welke hulp in welke situatie het beste kan worden gegeven, afhankelijk van beschikbare middelen, overheid en cultuur.

We hebben 85% van de kinderen in de wereld kunnen vaccineren door de grote schaal waarop we veranderingen doorvoeren. Een wereldwijd keten van koelsystemen zorgt ervoor dat we het fragiele vaccinatiemateriaal zelfs op de meest afgelegen plekken krijgen.

De afdeling middelen en bevoorrading werkt nauw samen met het bedrijfsleven om de meest innovatieve producten in te kunnen zetten om adequate en effectieve hulp te bieden. Samen met invloed op beleid en wetgeving komen we heel ver om de juiste veranderingen op de juiste plek door te voeren zodat het leven van kinderen structureel verbetert.
 

3. We zijn leidend en vooruitstrevend

Om op effectieve wijze te kunnen reageren op noodsituaties voor kinderen blijft UNICEF zich steeds verbeteren. We zijn pioniers op het gebied van nieuwe oplossingen vinden voor complexe situaties waar kinderen in verkeren die hulp hard nodig hebben. Steeds op zoek gaan naar de beste methodes en technieken om kinderen zo snel en zo goed mogelijk van (nood)hulp te voorzien, kan dankzij de steun van onze donors die ook in vooruitgang geloven. Want alleen zo kunnen we noodsituaties echt aanpakken en oplossen.

Somalië, voeding

4. We steunen tijdens de hele kindertijd

Met steun van donoren die vaak groot en meerjarig bijdragen kunnen we veel meer doen dan kinderen slechts op één moment helpen. UNICEF is een constante factor in het leven van kinderen. We bieden steun zolang dat nodig is en blijven de hele kindertijd aanwezig. Met flexibele fondsen kunnen we hulp bieden wanneer een kind hulp nodig heeft. Zo blijven we aanwezig voor ieder kind, waar ook ter wereld.

5. We bieden hulp voor, tijdens en na een ramp

Zogenaamde ‘ongeoormerkte fondsen’ of ‘flexibele fondsen’ zijn essentiële middelen om in crises adequaat te kunnen reageren. Met deze breed inzetbare fondsen kunnen wij er vóór, tijdens en ná een ramp zijn.

Een dergelijke complexe en intensieve hulpverlening is mogelijk omdat UNICEF overal ter wereld opereert en samenwerkt. Daarom kunnen er direct teams met experts ter plekke zijn, die in staat zijn te reageren in een noodsituatie. En dankzij de flexibele fondsen kunnen we ook blijven wanneer de grootste nood voorbij is. Ook in die cruciale fase na een ramp maken we het verschil.

Somalie onderwijs