Wereldouders liz

Onderwijs volgens wereldmoeder Sharon

Sharon is de moeder van Liz én wereldmoeder. Wat houdt dat precies in? En waarom vindt ze onderwijs zo belangrijk?

Vijf vragen aan Sharon

Sharon van Kempen is de moeder van Liz én is wereldmoeder voor UNICEF. We belden haar op om te vragen waarom ze onderwijs zo belangrijk vindt. 

1. Wat leren kinderen op school denk je?

"Ze leren omgaan en samen te zijn met andere kinderen. Buiten dat leren ze natuurlijk alle vakken. Zodat je alles meekrijgt van wat je nodig hebt voor later. Maar het belangrijkste vind ik het samenhorigheidsgevoel en dat ze dingen met elkaar kunnen delen. Daar leert ze veel van. Dat vind ik heel bijzonder om te zien bij haar. Liz heeft het altijd heel erg naar haar zin met al haar vriendjes en vriendinnetjes op school. Ze is erg leergierig en nieuwsgierig. Elke dag komt ze met een lach thuis. Ze ziet school als een groot avontuur." 

2. Waarom vind je school belangrijk voor Liz? 

"Voor later is school heel belangrijk zodat ze een goede toekomst tegemoet gaat. En dat ze later iets kan doen waar ze goed in is en wat ze leuk vindt. En dan is het heel belangrijk dat je een goeie basis hebt. Deze basis wordt op school gelegd. Ook het omgaan met andere kinderen en het dingen leren van anderen heeft invloed op de ontwikkeling van een kind. En daarmee op de toekomst. Bovendien vind ik ook de normen en waarden die ze leren op school van belang." 

3. Wat zou je ervan vinden als Liz niet naar school zou kunnen?

"Dat zou ik heel erg vinden. Ik gun alle kinderen een schoolleven en de stabiliteit hiervan. Verder was ik daar vroeger niet zo mee bezig. Pas toen mijn eigen kinderen naar school gingen voelde ik het onrecht voor andere kinderen die deze mogelijkheid niet hebben. Een kind zonder onderwijs is ben ik bang een kind zonder toekomst."

4. Hoe noodzakelijk is onderwijs wat jou betreft?

"De eerste levensbehoefte is natuurlijk eten en drinken, zonder dat blijf je niet in leven. Maar direct daarna komt voor mij onderwijs. Het is belangrijk om de vicieuze cirkel te doorbreken. Zodat kinderen een betere toekomst krijgen dan hun ouders."

5. Waarom ben je wereldmoeder geworden van UNICEF? 

"Ik hoop er zo voor te kunnen zorgen dat er meer kinderen naar school kunnen gaan. En ik vind het heel fijn om aan UNICEF te doneren zodat zij ervoor kunnen zorgen dat kinderen naar school kunnen gaan. Bovendien weet ik dat het geld dat ik aan jullie schenk, goed terecht komt. Ook omdat UNICEF al veel heeft bereikt."

Moeder liz