Monique in Mozambique Monique in Mozambique

'We zijn allemaal verantwoordelijk voor het welzijn van kinderen'

Voor Monique van de Ven is het een uitgemaakte zaak. Ook als zij er niet meer is, wil de actrice en regisseur investeren in een goede toekomst voor kinderen wereldwijd. "Ik heb gezien welke positieve impact UNICEF’s werk op kinderen heeft. Daarom neem ik de organisatie op in mijn testament."

Monique van de Ven is al 25 jaar ambassadeur van UNICEF: "Deze organisatie is in staat om het leven van kinderen voorgoed te veranderen en daarvoor zetten de medewerkers hier én wereldwijd zich met passie in. Dat raakt mij. Maar wij zijn allemaal verantwoordelijk voor het welzijn van kinderen. Daarom heb ik me als ambassadeur aan UNICEF verbonden."

Trots op Joaninha

Dat de programma’s van UNICEF werken, zag Monique van de Ven tijdens haar reizen. "Ze hebben allemaal een plek in mijn hart, maar de reis naar Mozambique in 2006 was heel bijzonder. Daar ontmoette ik Joaninha, een meisje van tien jaar dat zorgde voor haar vijf jaar jongere zusje. Hun ouders waren overleden aan de gevolgen van aids.

Monique en Joaninha

Monique van de Ven en Joaninha (Mozambique, 2006)

Monique van de Ven en Joaninha (Mozambique, 2006)

Met hulp van UNICEF en de vrouwen in haar dorp kon Joaninha zich staande houden en naar school blijven gaan. Ik heb haar aangemoedigd te blijven leren. Zij heeft haar school afgemaakt en volgt nu een opleiding tot voedingsdeskundige. Ik ben zo trots op haar! Ik zie een sterke jonge vrouw die het heeft gered. Dat is het resultaat van UNICEF’s werk en de mensen die om haar heen zijn blijven staan. Samen creëren we een golfbeweging; meisjes als Joaninha laten straks ook hun kinderen naar school gaan en daardoor gaat ook de welvaart van een land vooruit. Joaninha is voor mij het symbool waar UNICEF voor staat."

Nieuwe taak

Bemoedigende resultaten stimuleren Monique van de Ven zich voor kinderen te blijven inzetten: "En dat doe ik niet alleen. Mijn zoon Sammie was mee naar Mozambique en sindsdien is hij een UNICEF'er voor het leven. We bespreken regelmatig wat we nog meer kunnen doen en ik heb mijzelf een nieuwe taak gegeven. Nog te weinig mensen weten dat je kunt nalaten aan een goed doel en dat moet echt veranderen. Dus voortaan als ik bezoek krijg of een etentje heb, stel ik de vraag: 'Laat jij na aan een goed doel?' Je krijgt er interessante gesprekken door, zoals 'waar ligt onze verantwoordelijkheid voor de rest van de wereld?'. Ik vind het belangrijk dat mensen zich realiseren dat je iets goeds kunt doorgeven na je dood."

Geen taboe

Bij het gezin van Monique is praten over je testament geen taboe. "Wij laten na aan kinderen, dat staat vast. Alleen moeten mijn man en ik nog naar de notaris om ons testament aan te passen. Eigenlijk zou dit makkelijk moeten kunnen; dat je het met een telefoontje naar de notaris kunt wijzigen. En nog mooier zou het zijn als notarissen het werk gratis doen, wanneer je nalaat aan een goed doel."

Duwtje in de goede richting

De bijdrage van Monique van de Ven gaat uiteindelijk naar onderwijsprogramma’s. "Ik heb gezien dat UNICEF’s hulp echt werkt, zoals bij Joaninha. Onderwijs is dé oplossing om kinderen vooruit te helpen. Dat ene duwtje in de goede richting zorgt voor een kettingreactie die de toekomst van een land ten goede kan veranderen."

Persoonlijk advies over nalaten aan UNICEF

Annemarie blok

Annemarie Blok

Relatiemanager nalatenschappen

nalaten@unicef.nl

+31 (0)88 444 96 50

"Wilt u weten wat uw nalatenschap voor kinderen wereldwijd kan betekenen? Heeft u vragen over het opnemen van UNICEF in uw testament, of wilt u hierover geheel vrijblijvend van gedachten wisselen? Ik neem graag de tijd om met u over uw wensen te praten. Belangrijk is dat u zich prettig voelt bij uw keuzes en er volledig achter staat."

Lees meer over Annemarie

Maak een blijvend verschil

Vraag de brochure aan