Bij plannen om een testament op te stellen en om - naast uw dierbaren en/of eigen kinderen - aan een goed doel na te laten, komen vaak dezelfde vragen naar boven. We hebben ze voor u op een rij gezet.
© UNICEF/UN0613280/Dejongh
U kunt UNICEF op twee manieren in uw testament opnemen. U kunt:
Kinderen wereldwijd helpen. Als u nalaat aan UNICEF geeft u kinderen overal ter wereld de kans een goede toekomst op te bouwen. UNICEF werkt in 190 landen en gebieden. We voeden, beschermen en scholen miljoenen kinderen. Daar helpt u direct aan mee.
Om uw wensen vast te leggen. Als u niks vastlegt, is het wettelijk erfrecht van toepassing op uw nalatenschap. Maar de wet kent uw persoonlijke situatie en uw wensen niet. De kans is groot dat u dingen anders wilt regelen. Met een testament kunt u het verdelen zoals u dat zelf wilt.
Nee. De grootte van uw nalatenschap doet er niet toe. Een testament zorgt in alle gevallen voor duidelijkheid en zekerheid, bij uzelf en uw naasten.
Dat verschilt enorm. Er zijn mensen die hun huis, hele vermogen of andere bezittingen nalaten aan UNICEF. Maar er zijn ook mensen die een deel van hun erfenis aan kinderen wereldwijd nalaten. Zij hebben UNICEF naast hun eigen kinderen en/of andere dierbaren in hun testament gezet. Dat kan met een vast bedrag of in percentages.
Het opstellen van een testament is niet moeilijk en u heeft het in vier stappen geregeld bij de notaris:
Hoeveel een testament kost mag een notaris in Nederland zelf bepalen. De complexiteit van het testament heeft invloed op de prijs. Hoe meer tijd de notaris nodig heeft om uw persoonlijke situatie te beschrijven, hoe hoger de prijs. Een eenvoudig testament krijgt u bij de notaris voor prijzen tussen de 250 en 400 euro.
Om het testament op te stellen, kunt u dus zelf een notaris uitkiezen. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de services van Erfrechtplanning en NuNotariaat. Tegenwoordig is het ook mogelijk om online een testament te maken. U vult op internet een vragen- en wensenlijst in.
Jazeker. Wij raden u zelfs aan om eens in de vijf jaar uw testament te checken. Uw persoonlijke situatie kan veranderen en dan kan het voorkomen dat uw testament niet meer past bij uw wensen. U kunt altijd een nieuw testament afsluiten. Dat doet u gewoon bij de notaris.
Nee, UNICEF is een ANBI-instelling. Dat betekent dat UNICEF geen erfbelasting hoeft te betalen. Uw nalatenschap komt volledig ten goede aan ons werk voor kinderen die dat hard nodig hebben.
U kunt in een handgeschreven codicil vastleggen wie uw bezittingen krijgt. Denk aan sieraden, mooie kleding of een schilderij. Geldbedragen kunnen niet via een codicil worden geregeld. Een codicil is geen vervanging van een testament.
Ja, UNICEF kan onder bepaalde voorwaarden de taak van executeur op zich nemen en uw nalatenschap voor u afwikkelen. Het is dan wel belangrijk dat wij weten wat u wilt, zodat wij precies kunnen uitvoeren wat u in gedachten had. Wilt u dat UNICEF uw nalatenschap afwikkelt? Neem dan contact op met Annemarie Blok: zie contactgegevens onder aan deze pagina.
Dat kan zeker. Steeds meer mensen kiezen ervoor om tijdens hun afscheid geld te laten inzamelen voor een goed doel. Ze leggen die wens bijvoorbeeld vast in hun testament. Het komt ook voor dat nabestaanden het initiatief nemen voor een uitvaartcollecte, in de geest van degene die is overleden. Men vraagt bijvoorbeeld om een donatie in plaats van bloemen.
Ook UNICEF biedt de mogelijkheid zo’n uitvaartcollecte te houden. Lees hoe een uitvaartcollecte voor UNICEF in zijn werk gaat.
Mocht u een vraag hebben die niet in de bovenstaande lijst voorkomt, laat het ons dan vooral weten.