Veelgestelde vragen over nalaten aan UNICEF

Bij plannen om een testament op te stellen of om aan een goed doel na te laten, komen vaak dezelfde vragen naar boven. We hebben ze voor u op een rij gezet.

Onderwijs meisje UNICEF

Bekijk ook onze video's met veelgestelde vragen

Naar de video's
Hoe kan ik nalaten aan UNICEF?

U kunt UNICEF op twee manieren in uw testament opnemen. U kunt:

  1. UNICEF (mede)erfgenaam maken. Hiermee krijgen wij recht op (een deel van) uw nalatenschap. U kunt meerdere personen of goede doelen tot erfgenaam benoemen;
  2. UNICEF benoemen tot legataris. UNICEF krijgt dan een legaat. Dit is een vastgesteld geldbedrag, een percentage van uw nalatenschap of een bepaald goed. Bijvoorbeeld een huis of effectenportefeuille.
Wat doet UNICEF met mijn nalatenschap?

Kinderen wereldwijd helpen. Als u nalaat aan UNICEF geeft u kinderen overal ter wereld de kans een goede toekomst op te bouwen. UNICEF werkt in 190 landen en gebieden. We voeden, beschermen en scholen miljoenen kinderen. Daar helpt u direct aan mee.

Wat is het verschil tussen een erfstelling en een legaat?

Met een erfstelling kunt u UNICEF benoemen als mede- of als enige erfgenaam. Als mede-erfgenaam ontvangt UNICEF een percentage van de nalatenschap (de hoogte van dat percentage bepaalt u zelf). Is UNICEF de enige erfgenaam, dan ontvangt UNICEF de hele nalatenschap.

Een legaat is een vastgelegd deel van uw erfenis, bijvoorbeeld een effectenportefeuille, huis of een vast bedrag of een bepaald percentage van uw vermogen.

Is een testament alleen iets voor rijke mensen?

Nee. De grootte van uw nalatenschap doet er niet toe. Een testament zorgt in alle gevallen voor duidelijkheid en zekerheid, bij uzelf en uw naasten.

Waarom zou ik een testament opmaken?

Om uw wensen vast te leggen. Als u niks vastlegt, is het wettelijk erfrecht van toepassing op uw nalatenschap. Maar de wet kent uw persoonlijke situatie en uw wensen niet. De kans is groot dat u dingen anders wilt regelen. Met een testament kunt u het verdelen zoals u dat zelf wilt.

Wat komt er kijken bij het opstellen van een testament?

Het opstellen van een testament is niet moeilijk en u heeft het in vier stappen geregeld bij de notaris:

  • Breng uw wensen in kaart. Bedenk wie u tot erfgenaam wilt benoemen: familie, partner of een goede vriend. Ook kunt u legaten in uw testament opnemen.
  • Benoem eventueel een executeur. Een executeur regelt de afwikkeling van uw nalatenschap na uw overlijden. Dit kan bijvoorbeeld een goede vriend, familielid of notaris zijn.
  • Zoek een notaris. Om een testament op te stellen, maakt u een afspraak met een notaris.
  • Leg het vast. Als u het testament heeft ondertekend, laat de notaris het testament registreren in het Landelijk Centraal Testamenten Register.
Wat kost een testament?

Hoeveel een testament kost mag een notaris in Nederland zelf bepalen. De complexiteit van het testament heeft invloed op de prijs. Hoe meer tijd de notaris nodig heeft om uw persoonlijke situatie te beschrijven, hoe hoger de prijs. Een eenvoudig testament krijgt u bij de notaris voor prijzen tussen de 250 en 350 euro.

Om het testament op te stellen, kunt u dus zelf een notaris uitkiezen. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de services van Erfrechtplanning en NuNotariaat. Tegenwoordig is het ook mogelijk om online een testament te maken. U vult op internet een vragen- en wensenlijst in.

Kan ik een codicil gebruiken om na te laten aan UNICEF?

U kunt in een handgeschreven codicil vastleggen wie uw bezittingen krijgt. Denk aan sieraden[AB1] , mooie kleding of een schilderij. Geldbedragen kunnen niet via een codicil worden geregeld. Een codicil is geen vervanging van een testament.

Kan UNICEF ook executeur zijn?

Ja, UNICEF kan onder bepaalde voorwaarden de taak van executeur op zich nemen en uw nalatenschap voor u afwikkelen. Het is dan wel belangrijk dat wij weten wat u wilt, zodat wij precies kunnen uitvoeren wat u in gedachten had. Wilt u dat UNICEF uw nalatenschap afwikkelt? Neem dan contact op met Annemarie Blok: zie contactgegevens onder aan deze pagina.

Moet ik belasting betalen over mijn erfenis?

Nee, UNICEF is een ANBI-instelling.  Dat betekent dat UNICEF geen erfbelasting hoeft te betalen. Uw nalatenschap komt volledig ten goede aan ons werk voor kinderen die dat hard nodig hebben. 

Is het ingewikkeld om UNICEF aan mijn bestaande testament toe te voegen?

Nee, dat is eenvoudig. Eén regel toevoegen aan uw testament is vaak voldoende. Neem hiervoor contact op met uw notaris.  

Kan ik mijn testament nog wijzigen?

Jazeker. Wij raden u zelfs aan om eens in de vijf jaar uw testament te checken. Uw persoonlijke situatie kan veranderen en dan kan het voorkomen dat uw testament niet meer past bij uw wensen. U kunt altijd een nieuw testament afsluiten . Dat doet u gewoon bij de notaris.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een testament bij leven, voor het geval u door ziekte of een ongeval niet meer in staat bent uw zaken zelf te regelen . Een levenstestament regelt u ook bij de notaris.

Mocht u een vraag hebben die niet in de bovenstaande lijst voorkomt, laat het ons dan vooral weten. 

Maak een blijvend verschil

Vraag de brochure aan

Persoonlijk advies over nalaten?

 Neem contact op met Annemarie Blok

Annemarie blok

Annemarie Blok

Relatiemanager nalatenschappen

nalaten@unicef.nl

+31 (0)88 444 96 50