Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nalatenschap & testament

Als u er op een dag niet meer bent, blijft uw nalatenschap oftewel 'de erfenis' achter.

Op iedere nalatenschap is in principe het wettelijk erfrecht van toepassing. Maar de wet kent uw persoonlijke situatie en wensen natuurlijk niet! De kans is groot dat u dingen ánders wilt regelen. U wilt misschien andere erfgenamen benoemen - dat kunnen behalve familieleden ook andere dierbaren of een goed doel zijn. Om dat vast te leggen heeft u een testament nodig. 

Bij de notaris

Een testament is een notariële akte waarin u vastlegt wat er na uw overlijden gebeurt met uw geld en goederen. Dit is eenvoudig en snel geregeld bij de notaris. U bepaalt wat er in uw testament komt en aan wie u wilt nalaten: familie, partner, een goede vriend en/of een goed doel. De notaris kan u daarbij adviseren, en hij of zij stelt ook het uiteindelijke testament op. Ook kunt u overwegen of u legaten in uw testament wilt opnemen. Een legaat is een vastgelegd deel van uw erfenis, bijvoorbeeld een schilderij, huis, effectenportefeuille of een vast bedrag of een bepaald percentage van uw vermogen. Natuurlijk kunt u uw nalatenschap op elk gewenst moment wijzigen.

  Een testament laten opstellen of wijzigen is gemakkelijk:

  STAP 1: breng uw wensen in kaart

  Bedenk wie u tot erfgenaam wilt benoemen: familie, partner, een goede vriend en/of UNICEF. Ook kunt u legaten in uw testament opnemen. Een legaat is een vastgelegd deel van uw erfenis, bijvoorbeeld een schilderij, huis, effecten portefeuille, of een vast bedrag of een bepaald percentage van uw vermogen. Over de verschillende manieren van nalaten leest u meer in onze brochure.

  STAP 2: benoem eventueel een executeur

  Een executeur regelt de afwikkeling van uw nalatenschap na uw overlijden. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, een goede vriend of een notaris zijn. Of in sommige gevallen UNICEF. Benoemt u geen executeur? Dan moeten uw erfgenamen in onderling overleg uw nalatenschap afwikkelen.

  Bekijk ook de video 'Waarom een executeur aanwijzen?' uit onze videoserie over Nalaten.

  STAP 3: zoek een notaris

  Om het testament op te stellen, maakt u een afspraak met een notaris (op www.notaris.nl vindt u een notaris bij u in de buurt, i.v.m. de kosten kan het verstandig zijn verschillende offertes op te vragen). U bespreekt uw wensen en de notaris adviseert en licht de juridische aspecten toe. Vervolgens maakt de notaris een concept-testament dat u thuis rustig kunt nalezen. Zijn uw wensen goed omschreven? Dan maakt u een vervolg afspraak om het testament te ondertekenen.

  Uw testament eenvoudig online regelen? Kijk dan op de website van NuNotariaat

  STAP 4: leg het vast

  De notaris laat het testament registreren in het landelijk Centraal Testamenten Register. Zo kan uw testament na uw overlijden worden gevonden en opgevraagd. Een fijn idee: veranderen uw wensen of omstandigheden, dan kunt u uw testament op elk gewenst moment laten wijzigen bij de notaris. 

  Meer weten over nalatenschappen?

  Annemarie blok mgsht

  Annemarie Blok

  Relatiemanager nalatenschappen

  nalaten@unicef.nl

  +31 (0)88 444 96 50

  ‘Wilt u weten wat uw nalatenschap voor kinderen wereldwijd kan betekenen? Heeft u vragen over het opnemen van UNICEF in uw testament, of wilt u hierover geheel vrijblijvend van gedachten wisselen? Ik neem graag de tijd om met u over uw wensen te praten. Belangrijk is dat u zich prettig voelt bij uw keuzes en er volledig achter staat.’

  Dit heeft UNICEF door de jaren heen al bereikt:

  Wij zijn zeer dankbaar voor elke nalatenschap, groot of klein. Want met uw bijdrage zorgt u voor een beter leven voor kinderen wereldwijd!

  50
  procent

  minder kindersterfte sinds 1990

  90
  procent

  van alle kinderen ingeschreven bij een school

  83
  procent

  van alle kinderen ingeënt tegen kinderziektes

  1,9
  miljard

  mensen geholpen met sanitaire voorzieningen

  Laat iets bijzonders na

  Vraag de brochure aan

  Gerelateerd aan dit onderwerp