Nalatenschap & testament

Als u er op een dag niet meer bent, blijft uw nalatenschap oftewel 'de erfenis' achter.

Op iedere nalatenschap is in principe het wettelijk erfrecht van toepassing. Maar de wet kent uw persoonlijke situatie en wensen natuurlijk niet! De kans is groot dat u dingen ánders wilt regelen. U wilt misschien andere erfgenamen benoemen - dat kunnen behalve familieleden ook andere dierbaren of een goed doel zijn. Om dat vast te leggen heeft u een testament nodig. 

Bij de notaris

Een testament is een notariële akte waarin u vastlegt wat er na uw overlijden gebeurt met uw geld en goederen. Dit is eenvoudig en snel geregeld bij de notaris. U bepaalt wat er in uw testament komt en aan wie u wilt nalaten: familie, partner, een goede vriend en/of een goed doel. De notaris kan u daarbij adviseren, en hij of zij stelt ook het uiteindelijke testament op. Ook kunt u overwegen of u legaten in uw testament wilt opnemen. Een legaat is een vastgelegd deel van uw erfenis, bijvoorbeeld een schilderij, huis, effectenportefeuille of een vast bedrag of een bepaald percentage van uw vermogen. Natuurlijk kunt u uw nalatenschap op elk gewenst moment wijzigen.

    Een testament laten opstellen of wijzigen is gemakkelijk:

    STAP 1: breng uw wensen in kaart

    Bedenk wie u tot erfgenaam wilt benoemen: familie, partner, een goede vriend en/of UNICEF. Ook kunt u legaten in uw testament opnemen. Een legaat is een vastgelegd deel van uw erfenis, bijvoorbeeld een schilderij, huis, effecten portefeuille, of een vast bedrag of een bepaald percentage van uw vermogen. Over de verschillende manieren van nalaten leest u meer in onze brochure.

    STAP 2: benoem eventueel een executeur

    Een executeur regelt de afwikkeling van uw nalatenschap na uw overlijden. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, een goede vriend of een notaris zijn. Of in sommige gevallen UNICEF. Benoemt u geen executeur? Dan moeten uw erfgenamen in onderling overleg uw nalatenschap afwikkelen.

    Bekijk ook de video 'Waarom een executeur aanwijzen?' uit onze videoserie over Nalaten.

    STAP 3: zoek een notaris

    Om het testament op te stellen, maakt u een afspraak met een zelf te kiezen notaris. U bespreekt uw wensen en de notaris adviseert en licht de juridische aspecten toe. Vervolgens maakt de notaris een concept-testament dat u thuis rustig kunt nalezen. Zijn uw wensen goed omschreven? Dan maakt u een vervolgafspraak om het testament te ondertekenen.

    U kunt ook gebruikmaken van de services van Erfrechtplanning en NuNotariaat

    STAP 4: leg het vast

    De notaris laat het testament registreren in het landelijk Centraal Testamenten Register. Zo kan uw testament na uw overlijden worden gevonden en opgevraagd. Een fijn idee: veranderen uw wensen of omstandigheden, dan kunt u uw testament op elk gewenst moment laten wijzigen bij de notaris. 

    Wat is een testament en wat kun je ermee regelen?

    Bekijk deze en andere video's met handige en interessante informatie over nalaten.

    Meer weten over nalatenschappen?

    Annemarie blok

    Annemarie Blok

    Relatiemanager nalatenschappen

    nalaten@unicef.nl

    +31 (0)88 444 96 50

    ‘Wilt u weten wat uw nalatenschap voor kinderen wereldwijd kan betekenen? Heeft u vragen over het opnemen van UNICEF in uw testament, of wilt u hierover geheel vrijblijvend van gedachten wisselen? Ik neem graag de tijd om met u over uw wensen te praten. Belangrijk is dat u zich prettig voelt bij uw keuzes en er volledig achter staat.’

    Dit heeft UNICEF door de jaren heen al bereikt:

    Wij zijn zeer dankbaar voor elke nalatenschap, groot of klein. Want met uw bijdrage zorgt u voor een beter leven voor kinderen wereldwijd!

    2,5 miljoen +

    2,5 miljoen +

    zorgverleners kregen in 2020 kleding ter bescherming tegen het coronavirus

    4 miljoen

    4 miljoen

    kinderen kregen in 2020 een behandeling tegen ondervoeding

    86%

    86%

    van alle kinderen is ingeënt tegen kinderziektes

    Laat iets bijzonders na

    Vraag de brochure aan