lachende kinderen op schoolplein lachende kinderen op schoolplein

Hoe werkt nalaten aan UNICEF?

Blijvend iets betekenen voor een ander, gekregen kansen in het leven doorgeven of iets terugdoen voor de wereld. Het zijn de meest voorkomende redenen om na te laten aan een goed doel.

Heeft u al een testament en wilt u UNICEF opnemen, dan is de toevoeging bij de notaris zo geregeld. Heeft u nog geen testament, dan kunt u onderstaand stappenplan volgen. Bekijk ook zeker: goede redenen om een testament op te stellen.

Volg dit stappenplan om uw testament op te stellen:

STAP 1: breng uw wensen in kaart

Bedenk wie u tot erfgenaam of als legetaris wilt benoemen: familie, partner, een goede vriend en/of UNICEF. Wilt u UNICEF opnemen in uw testament? Dit is via twee manieren mogelijk.

Erfstelling Met een erfstelling kunt u UNICEF (of een ander goed doel) benoemen als mede- of als enige erfgenaam. Als mede-erfgenaam ontvangt UNICEF een percentage van de nalatenschap (de hoogte van dat percentage bepaalt u zelf). UNICEF deelt de erfenis dan dus met uw andere erfgenamen. Is UNICEF de enige erfgenaam, dan ontvangt UNICEF de hele nalatenschap.

Legaat Een legaat is een vastgelegd deel van uw erfenis, bijvoorbeeld een schilderij, huis, effectenportefeuille, of een vast bedrag of een bepaald percentage van uw vermogen. Een goede optie als u heel precies wilt vastleggen wát u aan UNICEF geeft.

STAP 2: benoem eventueel een executeur

Een executeur regelt de afwikkeling van uw nalatenschap na uw overlijden. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, een goede vriend of een notaris zijn. Of in sommige gevallen UNICEF. Benoemt u geen executeur? Dan moeten uw erfgenamen in onderling overleg uw nalatenschap afwikkelen.

Bekijk ook de video 'Waarom een executeur aanwijzen?' uit onze videoserie over Nalaten.

STAP 3: zoek een notaris

Om het testament op te stellen, maakt u een afspraak met een zelf te kiezen notaris. U bespreekt uw wensen en de notaris adviseert en licht de juridische aspecten toe. Vervolgens maakt de notaris een concept-testament dat u thuis rustig kunt nalezen. Zijn uw wensen goed omschreven? Dan maakt u een vervolgafspraak om het testament te ondertekenen.

U kunt ook gebruikmaken van de services van:
- NuNotariaat, waar u online, voor een vast bedrag uw testament regelt. U ondertekent het vervolgens bij de notaris.
- Erfrechtplanning, waar u een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis kunt aanvragen.

STAP 4: leg het vast

De notaris laat het testament registreren in het landelijk Centraal Testamenten Register. Zo kan uw testament na uw overlijden worden gevonden en opgevraagd. Een fijn idee: veranderen uw wensen of omstandigheden, dan kunt u uw testament op elk gewenst moment laten wijzigen bij de notaris.

Maak een blijvend verschil

Vraag onze brochure aan
opa lees voor aan kleinkinderen

Géén erfbelasting

Goed om te weten: UNICEF betaalt géén erfbelasting doordat het de ANBI-status voor goede doelen heeft. Uw nalatenschap komt dus volledig ten goede aan ons werk voor kinderen.

Volledige gegevens UNICEF

Dit zijn de volledige gegevens die u nodig heeft als u UNICEF in uw testament wilt zetten:

Stichting Nederlands Comité UNICEF
Bezuidenhoutseweg 74
2594 AW Den Haag
Kamer van Koophandel-nummer: 27102631