In Nepal sterven 29 baby's van elke 1.000 pasgeborenen. Een tragedie van onvoorstelbare omvang! Want voor geen enkel kind zou de eerste dag meteen ook de laatste moeten zijn. Verloskundige Janke ging voor UNICEF op onderzoek uit in Nepal, samen met omroep MAX.
De afgelopen twintig jaar heeft UNICEF wereldwijd de kindersterfte (0 tot 5 jaar) enorm weten terug te brengen. Dankzij grote vaccinatiecampagnes, dankzij onze strijd tegen ondervoeding… Maar babysterfte (0 tot 1 jaar) daalt véél langzamer dan de rest. Daar ligt nog een enorme taak!
In Nepal overleden in 2015 ruim 21.000 kinderen onder de 5 jaar aan oorzaken die heel goed te voorkomen of te behandelen zijn. Meer dan de helft van deze kinderen stierf tijdens de geboorte of in de eerste maand van hun leven.
Speciale uitzending Tijd voor MAX
Verloskundige Janke de Vries zag in Nepal hoeveel verschil de hulp van UNICEF maakt. Bekijk de speciale uitzending van Tijd voor Max.
UNICEF maakt zich sterk tegen babysterfte in Nepal, en daarbij hebben we jouw hulp nodig!
geef nu"Mijn Nepalse collega Bahagirathi heeft een oude, blikken fetoscoop om te luisteren naar het hartje van de baby", vertelt Janke. "Ik pak mijn houten ‘toeter’ en geef die aan haar. Ze luistert en kijkt me verrast aan: wat is het hartje duidelijk te horen! Zó simpel kan een verbetering dus zijn."
© UNICEF/Erwin van den Berg
Pasgeboren kinderen in ontwikkelingslanden zijn het meest kwetsbaar. In Nepal bijvoorbeeld, zijn de verschillen groot. Er is een kleine, rijkere bovenlaag die goede toegang heeft tot geboortezorg. Maar voor het overgrote deel van de Nepalese moeders is dat een ander verhaal. Zij zijn arm en wonen in zeer moeilijk bereikbare gebieden. Bij hen is slechts bij 1 op de 5 bevallingen een ervaren hulpverlener aanwezig.
Waar je wieg staat, maakt een enorm verschil: geboren worden in Nepal is voor een baby ronduit gevaarlijk.
© UNICEF/Erwin van den Berg
“Een moeder die rouwt om haar kind: dat verdriet is overal ter wereld precies hetzelfde”
Janke de Vries, verloskundige
Extra schrijnend is het dat meer dan 80 procent van alle babysterfte - wereldwijd en ook in Nepal - is te voorkomen, doordat de belangrijkste oorzaken heel goed te behandelen zijn. Dit zijn ze:
Behandeling van deze oorzaken is helemaal niet zo moeilijk: we hebben de kennis, en er zijn medicijnen of hulpmiddelen die het leven van een kind kunnen redden. Alleen: deze dingen zijn vaak niet beschikbaar dáár waar ze het hardst nodig zijn. Bij moeders en kinderen in de armste landen, op de moeilijkst bereikbare plaatsen, zoals in Nepal.
Dankzij UNICEF krijgen vrouwen in Nepal voorlichting over zwangerschap, geboorte en babyverzorging. Tot in de verste uithoeken van het land.
© UNICEF/Erwin van den Berg
UNICEF gaat in Nepal de strijd aan met babysterfte. Via het programma Every Child Alive werken we aan betere zorg tijdens de eerste uren, dagen en weken van de meest kwetsbare kinderen. Het gaat om:
In Nepal ondersteunt UNICEF de training van medisch personeel om simpele maar levensreddende ingrepen uit te voeren. Denk aan het verwijderen van slijm uit de mond en luchtwegen van een baby. Ook leren lokale vroedvrouwen en andere hulpverleners hoe belangrijk borstvoeding is, en dat 'kangoeroeën' het leven van een baby kan redden. Daarbij wordt een te vroeg geboren baby warm gehouden met huid-op-huidcontact.
Met de juiste zorg - voor baby's én moeders - krijgen ook in Nepal kinderen de kansen die ze verdienen.
© UNICEF/Erwin van den Berg
Voor geen enkel kind zou de eerste dag meteen ook de laatste moeten zijn. Samen kúnnen en móeten we meer doen om onnodige babysterfte terug te dringen. We doen een beroep op overheden, bedrijven, medisch personeel, lokale gemeenschappen én op jou! Met jouw gift kunnen we ervoor zorgen dat álle pasgeboren baby de kans krijgen die ze verdienen.