Kind ingestorte huizen

Crisis in Gaza

De situatie in Gaza is een humanitaire nachtmerrie voor kinderen. Ze hebben dringend bescherming en hulp nodig. Jouw donatie telt! Want jouw steun zetten wij direct om in het mogelijk maken van humanitaire hulp.  

De Gazastrook is op dit moment één van de meest gevaarlijke plekken ter wereld om te wonen. Duizenden kinderen in Gaza zijn gestorven. Niet alleen het geweld, ook het tekort aan voedsel, drinkwater en brandstoffen in ziekenhuizen eist zijn tol. Wij doen er alles aan om zo veel en zo snel mogelijk hulp te leveren. Help jij mee? 

  • Jouw donatie zal de meest dringende behoeften van kinderen en gezinnen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem ondersteunen. We ondersteunen kinderen met onder andere medische zorg, onderwijs, psychosociale ondersteuning, schoon water, en therapeutische voeding. 

  • UNICEF is en blijft in Gaza en zet alles op alles om mensen de hulp te verlenen waar ze recht op hebben. Ondanks de beperkte toegang en onveiligheid hebben we veel mensen kunnen helpen, en zijn er meer dan 700 UNICEF-vrachtwagens met hulpgoederen de grens over gegaan. Ook hebben we voorraden die we al in Gaza hadden ingezet. Al dit is lang niet genoeg. Beperkte toegang tot Gaza en tot specifieke gebieden in Gaza en de onveiligheid beperken de hulpverlening. Alleen bij een onmiddellijk en langdurend humanitair staakt-het-vuren kunnen we de hulp leveren op de schaal die nodig is.

  • UNICEF maakt zich ernstig zorgen over de recente toename van geweld en de impact daarvan op kinderen en hun families, zowel lichamelijk als mentaal. UNICEF roept gewapende groepen en de verantwoordelijken op tot het onmiddellijke vrijlaten van kinderen die in Gaza gegijzeld worden. Zij moeten zo snel mogelijk herenigd worden met hun families.   

    In welvarende landen, zoals Israël, voert de overheid zelf de taken uit die UNICEF in minder welvarende landen ondersteunt. Daarom zijn er geen UNICEF-programma's in deze landen. We vragen altijd toestemming aan de regering voordat we hulp bieden, zodat we hun bestaande capaciteit en middelen om kinderen te helpen niet ondermijnen of dupliceren maar juist versterken. 

Kinderen het meest kwetsbaar 

De situatie blijft diep verontrustend vanwege het voortdurende conflict in Israël en Palestina dat begon op 7 oktober. Inmiddels hebben al duizenden onschuldige kinderen en families enorme ontberingen moeten ondergaan die met de dag vermenigvuldigen.  

Na maanden van conflict en belemmeringen op humanitaire hulp komen kinderen en families in Gaza zonder voedsel, water, elektriciteit, medicijnen en veilige toegang tot ziekenhuizen te zitten. 

1,7 miljoen mensen uit Gaza - waarvan bijna de helft kinderen - zijn ontheemd geraakt. Veilige plekken om naartoe te gaan zijn er niet.  

UNICEF blijft samen met partnerorganisaties noodhulp bieden en de situatie monitoren. Zonder staakt-het-vuren en veilige en onbelemmerde humanitaire doorgang tot heel Gaza kunnen kinderen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben om deze crisis te overleven.  

We hebben steun nodig om in Gaza en andere gebieden van Palestina hulp te blijven bieden aan kinderen en families en de hulp op te schalen zodra dat kan. Kinderen en families in Gaza hebben dringend hulp nodig en jouw donatie kan hét verschil maken.  

In tijden van nood maak je met jouw donatie hét verschil.

Waar een kind in nood is, komen wij in actie. Te allen tijde hebben zij voeding, water, zorg en onderwijs nodig en moeten ze worden beschermd tegen geweld, misbruik en uitbuiting.  

UNICEF geeft wereldwijd hulp aan kwetsbare kinderen, en daarbij hebben we jouw hulp hard nodig. We krijgen geen geld van de Verenigde Naties, dus we kunnen ons werk alleen doen met de bijdragen van particulieren, bedrijven en overheden. We werken wereldwijd om de levens van kinderen structureel te verbeteren: door onderwijs, gezondheidszorg en kinderbescherming te ondersteunen. Bij noodsituaties komen we meteen in actie. Dankzij de bijdragen van onze donateurs!