De nood in Gaza is hoger dan ooit. UNICEF blijft hulp zoveel mogelijk voortzetten, en zet alles op alles om direct hulp te kunnen uitbreiden zodra dit mogelijk is. Want er is geen minuut te verliezen.
Gaza is één van de gevaarlijkste plekken ter wereld om te wonen. Duizenden kinderen in Gaza zijn gestorven. Het geweld en het tekort aan voedsel, drinkwater en medische zorg eisen hun tol. UNICEF doet er alles aan om zo veel en zo snel mogelijk levensreddende hulp te leveren in Gaza en de rest van Palestina. Help jij mee?
Jouw donatie zal de meest dringende behoeften van kinderen en gezinnen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem ondersteunen. We ondersteunen kinderen met onder andere medische zorg, onderwijs, psychosociale ondersteuning, schoon water, en therapeutische voeding.
UNICEF is en blijft in Gaza en zet alles op alles om mensen de hulp te verlenen waar ze recht op hebben. Ondanks de beperkte toegang en onveiligheid hebben we de afgelopen tijd veel mensen kunnen helpen. Zo hebben we 2 miljoen mensen kunnen voorzien van schoon water, en ondersteunden we de poliovaccinatiecampagne. Hulpverlenen is beperkt mogelijk waardoor kinderen kampen met ziekte, ondervoeding, en trauma’s. We staan altijd klaar om de hulp op te schalen zodra dat kan om kinderen te helpen om deze crisis te overleven. Tijdens het staakt-het-vuren hebben we dat ook direct gedaan. In zes weken staken bijna 1.000 vrachtwagens met levensreddende hulp de grens over, met schoon water, medische hulp, vaccins en therapeutische voeding.
In meer welvarende landen, zoals Israël, hebben regeringen over het algemeen voldoende capaciteit om zelf te reageren op noodsituaties. Daarom zijn er geen UNICEF-programma's in deze landen. Landen kunnen UNICEF vragen om ondersteuning te verlenen. Als landen, ook meer welvarende landen zoals Israël, ons om hulp vragen, dan staan we klaar om te helpen, bijvoorbeeld met het bieden van psychosociale steun aan kinderen.
UNICEF is een onpartijdige en neutrale hulporganisatie: we verlenen hulp aan alle kinderen in nood, waar ze zich ook bevinden en ongeacht hun achtergrond, etniciteit, geslacht, religie, taal of beperkingen.
Het is goed nieuws dat er eindelijk een staakt-het-vuren is bereikt. Dit moet echt leiden tot een permanent staakt-het-vuren en volledige, ongehinderde humanitaire toegang om zo een structurele oplossing te bieden voor de situatie van kinderen in Gaza.
UNICEF maakt zich grote zorgen over de fysieke en mentale impact van het geweld op kinderen en hun families. Kinderen veroorzaken geen oorlog, maar zijn wel vaak de grootste slachtoffers ervan. De impact van ruim een jaar oorlog is enorm. Een onmiddellijke en grootschalige humanitaire operatie is nodig om levens te redden.
UNICEF veroordeelt deze ernstige schendingen van rechten ten zeerste. Vele kinderen zijn gedood of gewond geraakt. We roepen gewapende groepen en de verantwoordelijken, zowel voor als achter de schermen, op tot het voorkomen van schendingen van kinderrechten.
We roepen op tot een einde van het doden van kinderen en het stoppen met bombarderen van scholen, ziekenhuizen, en civiele infrastructuur. Vanaf het begin van het geëscaleerde geweld in Gaza roept UNICEF op tot een staakt-het-vuren. Het huidige staakt-het-vuren moet leiden tot een permanent staakt-het-vuren en volledige, ongehinderde humanitaire toegang om zo een structurele oplossing te bieden voor de situatie van kinderen in Gaza.
Gaza is op dit moment één van de gevaarlijkste plek voor kinderen op de wereld, en zal dat na het einde van de oorlog mogelijk nog lang blijven door de vele ongeëxplodeerde munitie die achterblijft.
Ook roepen we al vanaf het begin en ook nu nog op tot het vrijlaten van alle gegijzelde kinderen. Gijzeling van kinderen is een oorlogsmisdaad. Kinderen moeten zo snel mogelijk herenigd worden met hun families.
Alle kinderen en gezinnen in Gaza moeten enorme ontberingen ondergaan. Ze zijn verzwakt, lijden aan ernstige honger en hebben nauwelijks toegang tot gezondheidszorg.
Bijna alle mensen in Gaza - waarvan bijna de helft kinderen - zijn ontheemd geraakt. Veilige plekken om naartoe te gaan zijn er niet. UNICEF blijft, samen met partnerorganisaties, noodhulp bieden en de situatie monitoren. We staan klaar om de hulp op te schalen om kinderen te helpen deze crisis te overleven.
Dit kunnen we niet alleen. We hebben steun nodig om in Gaza en andere gebieden van Palestina hulp te blijven bieden.
Bij een luchtaanval, waarbij hun moeder om het leven kwam, verloren Maryam (11) en haar broertje Ali hun hoortoestellen. Ze werden opgevangen, kregen noodonderwijs, maar konden niets verstaan. Hun tante is blij dat er hulp kwam en de kinderen nieuwe toestellen kregen. “Eindelijk kunnen ze weer horen en leren,” zegt ze.
© © UNICEF/UNI787985/Nateel
Bij een luchtaanval, waarbij hun moeder om het leven kwam, verloren Maryam (11) en haar broertje Ali hun hoortoestellen. Ze werden opgevangen, kregen noodonderwijs, maar konden niets verstaan. Hun tante is blij dat er hulp kwam en de kinderen nieuwe toestellen kregen. “Eindelijk kunnen ze weer horen en leren,” zegt ze.
© © UNICEF/UNI787985/Nateel
Waar een kind in nood is, komen wij in actie. Te allen tijde hebben zij voeding, water, zorg en onderwijs nodig en moeten kinderen worden beschermd tegen geweld, misbruik en uitbuiting. Altijd en overal.
Dit kunnen we alleen met jouw steun, want we zijn afhankelijk van donaties. Als donateur is jouw impact is groot, want we werken wereldwijd om kinderen te helpen met onderwijs, gezondheidszorg en kinderbescherming. Bij een ramp of noodsituatie komen we direct in actie.
Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil. Voor nu én morgen.