Meisje in Marokko na aardbeving 2023 - UNICEF/UNI433685/Senna/AFP

Help kinderen in nood

Aardbevingen in Afghanistan en Marokko, geweld in Israël en Palestina, storm in Libië en conflicten in Soedan en Oekraïne. Het zijn onvoorspelbare noodsituaties met catastrofale gevolgen voor degenen die het meest kwetsbaar zijn: kinderen.

Kinderen het meest kwetsbaar

Bij een ramp zijn het kinderen die het meest getroffen worden. En hoe moeilijk en onvoorspelbaar de situatie ook is: waar een kind in nood is, komen wij in actie. Te allen tijde hebben zij voeding, water, zorg en onderwijs nodig en moeten ze worden beschermd tegen geweld, misbruik en uitbuiting.  

 • UNICEF is 24 uur per dag op rampen voorbereid. Op verschillende plaatsen in de wereld staan pakhuizen met hulpgoederen, die we direct kunnen verspreiden als dat nodig is. 

  Gezondheidszorg
  We zetten (tijdelijke) gezondheidscentra op, trainen medisch personeel, vaccineren kinderen tegen gevaarlijke ziektes en zorgen voor medicijnen.

  Water, toiletten en hygiëne
  Schoon water is van levensbelang. Tijdens een humanitaire ramp zorgen we direct voor schoon water en toiletten. Ook geven we voorlichting over hygiëne.

  Voeding
  In noodsituaties zetten we een systeem op om ondervoeding bij kinderen snel te kunnen ontdekken. We richten voedingscentra in, trainen medisch personeel en geven ondervoede kinderen voedingssupplementen, therapeutische melk en calorierijke voeding.

  Kinderbescherming
  We zorgen voor veilige plekken waar kinderen kunnen worden opgevangen en geregistreerd als ze hun ouders of verzorgers kwijt zijn. Kinderen kunnen in deze 'Child Friendly Spaces' ook spelen en psychosociale begeleiding krijgen.

  Onderwijs
  Onderwijs geeft kinderen structuur en een kans op een betere toekomst. Daarom zetten we in noodsituaties (tijdelijke) scholen op, zodat kinderen zo snel mogelijk weer onderwijs kunnen volgen. Ook trainen we leraren en zorgen we voor lesmaterialen.

 • In het geval van oorlog, een natuurramp of een dreigende hongersnood komen we direct in actie om hulp en verlichting te bieden. Dit lukt ons juist omdat UNICEF een grote wereldwijde organisatie is en we de situatie ter plekke goed kennen. We werken per slot van rekening overal ter wereld. 

 • UNICEF geeft wereldwijd hulp aan kwetsbare kinderen, en daarbij hebben we jouw hulp hard nodig. We krijgen geen geld van de Verenigde Naties, dus we kunnen ons werk alleen doen met de bijdragen van particulieren, bedrijven en overheden. We geven overal in de wereld hulp om de levens van kinderen structureel te verbeteren: door onderwijs, gezondheidszorg en kinderbescherming te ondersteunen. Bij noodsituaties komen we snel in actie. Dankzij de bijdragen van onze donateurs!   

Help vandaag, voor de nood van morgen 

UNICEF is 24 uur per dag voorbereid op rampen, zodat onze teams acuut levensreddende hulp kunnen bieden aan de kinderen in nood. Wanneer en waar dan ook ter wereld.  

Om dit te realiseren heeft UNICEF een spaarrekening voor noodgevallen. En jij kan daaraan bijdragen! Jij kunt ervoor zorgen dat onze teams altijd voorbereid zijn en á la minuut kunnen schakelen. Met een maandelijkse donatie specifiek voor noodhulp, steun je kinderen die nú in een noodsituatie zitten en ook de kinderen die in de toekomst getroffen worden door een ramp. 

Met jouw hulp kunnen wij alles op alles zetten om de kinderen van vandaag én morgen in nood te helpen. Alvast bedankt voor je steun!