Je donatie

Op welke manier wil je doneren?

Welk bedrag wil je doneren?

Voor kinderen in Oekraïne is het leven meedogenloos. De oorlog heeft al ruim drie jaar een verwoestende impact op kinderen en hun families en de situatie is uitgelopen op een humanitaire crisis.

Bij elk luchtalarm moeten zij onderduiken in schuilkelders. Huizen, scholen en ziekenhuizen worden compleet verwoest door bombardementen, niemand is veilig en kinderen leven in angst. Zoals Milana (7), zij is net met haar ouders gevlucht voor zware luchtaanvallen. “Er werd opeens heel erg geschoten en we moesten snel uit ons huis. Ik vergat mijn pop omdat ik zo overstuur was.”  

Noodhulp voor kinderen wereldwijd

Jouw steun is hard nodig voor noodhulp. Samen helpen we niet alleen kinderen in Oekraïne, maar ook wereldwijd. Met een donatie draag je bij aan eerste basisbehoeften zoals water, hygiëneproducten en medische hulp. Ook mentale zorg en onderwijs zijn onmisbaar voor kinderen als Milana, zodat ze weer kind kunnen zijn. Bedankt! 

Met jouw donatie kan UNICEF in Oekraïne humanitaire hulp leveren en werken aan wederopbouw. Nog steeds zijn veel mensen in het land afhankelijk van noodhulp, zeker langs de frontlinie in het oosten en zuiden. UNICEF zorgt voor toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, ondersteunt de gezondheidszorg, geeft kinderen toegang tot onderwijs, zorgt voor kinderbescherming, biedt psychosociale ondersteuning en helpt kwetsbare gezinnen met een geldondersteuning. Ook werken we aan de wederopbouw van het land, bijvoorbeeld door het herstel van beschadigde basisvoorzieningen als waterinfrastructuur en scholen. 

Niet het nieuwe normaal

2024 was - sinds de oprichting van UNICEF na de Tweede Wereldoorlog - een van de slechtste jaren voor kinderen in conflicten. Meer dan één op de zes kinderen wereldwijd groeit nu op in conflictgebieden, zij krijgen te maken met onvoorstelbare wreedheden.  

Kinderen beginnen geen oorlogen, maar betalen wel de hoogste prijs. Ze lopen meer risico dan volwassenen om gedood of verminkt te worden door wapengeweld. Ze raken de bescherming en zorg van familieleden en vrienden kwijt. Ze worden uit hun huizen ontvoerd, gerekruteerd door gewapende groepen en seksueel misbruikt. Scholen en ziekenhuizen worden verwoest en veel kinderen wordt levensreddende hulp geweigerd, simpelweg op basis van wie ze zijn of waar ze wonen. 

Van Haïti tot Myanmar, tot de Palestijnse Staat, Soedan, Oekraïne en verder, we kunnen niet toestaan dat een generatie kinderen bijkomende schade wordt oorlogsgeweld. 

We weigeren dit als het nieuwe normaal te accepteren.