Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Tips en advies voor kinderen en hun ouders

Kinderen die weken thuis hebben gezeten en nu weer naar school gaan met allemaal maatregelen, ouders die massaal thuis werken, grote druk op zorgverleners: het coronavirus heeft onze samenleving nog steeds in zijn greep. Maar toch gaat het leven door. Kinderen moeten net als anders gewoon kind kunnen zijn. Ook en juist tijdens een crisis. 

Ook vanuit huis blijft UNICEF Nederland zich inzetten voor kinderen wereldwijd.

Ook vanuit huis blijft UNICEF Nederland zich inzetten voor kinderen wereldwijd.

Ook vanuit huis blijft UNICEF Nederland zich inzetten voor kinderen wereldwijd.

Je staat er niet alleen voor 

UNICEF zet al haar kennis en expertise in om ouders in Nederland te ondersteunen. Op deze pagina vind je bijvoorbeeld actuele informatie over ons werk, tips, adviezen en thuisactiviteiten waar je ook na deze periode iets aan hebt. 

In juni riep UNICEF Nederland alle ouders, opa's en oma's op om hun kinderen te bedanken voor hun inzet de afgelopen periode. Alle namen van deze kinderen kregen een mooi plekje in deze bijzondere videoclip van Trijntje Oosterhuis. 

Elke week een gedicht 

Speciaal voor UNICEF schreef dichteres Yanaika Zomer gedichten over de vreemde tijd waarin we nu zijn beland. Yanaika biedt een lichte, soms serieuze maar ook relativerende blik op de huidige situatie. Fijne woorden om samen met je kinderen te lezen en over te praten. 

Lees de gedichten van Yanaika. 

UNICEF Weekplanner

Tijdens de schoolsluitingen leerden en speelden kinderen thuis, maar op school en op de opvang zijn ze gewend aan een bepaalde structuur. Om kinderen ook thuis het idee te geven dat ook écht gewerkt moet worden, is enige regelmaat gewenst. Ook nu ze weer naar school gaan, is een weekplanner handig om te hebben voor je gezin. 

Met de UNICEF Weekplanner plan je op een speelse manier de week in. Gebruik de emoji's voor verschillende activiteiten, als beloning, of als sticker om mee te knutselen.

UNICEF Weekplanner 0-4

UNICEF Weekplanner 4-12

UNICEF Weekplanner 12-18 

UNICEF Thuischallenge

UNICEF bedacht vier creatieve thuischallenges om de lange dagen thuis wat interessanter te maken. Voor in het weekend, op een vrije dag of tijdens een vakantie. Met deze educatieve ideeën voor het hele gezin maak je er een leuke middag van. Print de challenges uit of zet ze open op een scherm en spelen maar.

Challenge 1: Het Spinnenweb

Challenge 2: Mijn Eigen Boek

Challenge 3: Wie Ben Ik?

Challenge 4: Sokkentheater

Voices of Youth

Voor tieners die al een aardig woordje Engels kunnen zijn de blogs van andere jongeren op Voices of Youth een fijne bron van inspiratie. Hier delen jongeren over de hele wereld hun ervaringen, opinies, en visies voor de toekomst, bijvoorbeeld in tijden van corona. Soms grappig, soms serieus.

Jongeren kunnen ook zelf een account aanmaken en de interactie aangaan met hun leeftijdsgenoten.  

Back to school: corona kinderrechtenles

Nu de scholen in Nederland weer voorzichtig hun deuren openen, is het goed om met kinderen in gesprek te gaan over corona en hoe zij de thuisperiode hebben ervaren. Het concept van kinderrechten komt voor hen door deze situatie extra dichtbij. Wat hebben ze gemist? Komen er bepaalde rechten in gevaar in deze situatie? En hoe zit dat voor kinderen in andere landen? UNICEF heeft voor dit onderwerp een speciale lesbrief en handleiding beschikbaar gesteld om scholen bij dit onderwerp op weg te helpen.

Gerelateerd aan dit onderwerp