Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Tips en advies voor kinderen en hun ouders

Kinderen die weken thuis hebben gezeten of nog steeds thuis zijn, ouders die massaal thuis werken, grote druk op zorgverleners: het coronavirus heeft onze samenleving in zijn greep. Maar toch gaat het leven door. Kinderen moeten net als anders gewoon kind kunnen zijn. Ook en juist tijdens een crisis. UNICEF laat talloze kinderen in de hele wereld via thuisonderwijs leren. We weten hoe we kinderen kunnen helpen als ze angstig of verdrietig zijn en we stimuleren hen om hun mening te geven en te praten over wat hen bezighoudt. Al die ervaring willen we graag delen met ouders, leerkrachten en kinderen in Nederland en de Nederlandse Cariben. 

Ook vanuit huis blijft UNICEF Nederland zich inzetten voor kinderen wereldwijd.

Ook vanuit huis blijft UNICEF Nederland zich inzetten voor kinderen wereldwijd.

Ook vanuit huis blijft UNICEF Nederland zich inzetten voor kinderen wereldwijd.

Je staat er niet alleen voor 

UNICEF zet al haar kennis en expertise in om jullie te ondersteunen. Op deze pagina vind je bijvoorbeeld actuele informatie over ons werk, tips, adviezen en thuisactiviteiten waar je ook na deze periode iets aan hebt. 

Elke week een gedicht 

Speciaal voor UNICEF schrijft dichteres Yanaika Zomer gedichten over de vreemde tijd waarin we nu zijn beland. Yanaika biedt een lichte, soms serieuze maar ook relativerende blik op de huidige situatie. Fijne woorden om samen met je kinderen te lezen en over te praten. 

Lees de gedichten van Yanaika. 

UNICEF Weekplanner

Kinderen leren en spelen nu thuis, maar op school en op de opvang zijn ze gewend aan een bepaalde structuur. Om kinderen ook thuis het idee te geven dat ook écht gewerkt moet worden, is enige regelmaat gewenst. Ook kinderen die nog niet naar school gaan hebben baat bij een planning, zo blijven ze in hun ritme en hoeven ze niet weer opnieuw te wennen als ze naar de opvang gaan.

Met de UNICEF Weekplanner plan je op een speelse manier de week in. Gebruik de emoji's voor verschillende activiteiten, als beloning, of als sticker om mee te knutselen.

UNICEF Weekplanner 0-4

UNICEF Weekplanner 4-12

UNICEF Weekplanner 12-18 

UNICEF Thuischallenge

UNICEF bedacht vier creatieve thuischallenges om de lange dagen thuis wat interessanter te maken. Of de kinderen nou thuis zitten tijdens de meivakantie, of nog steeds thuis moeten leren door de gedeeltelijke opening van de basisschool, met deze educatieve ideeën voor het hele gezin maak je er een leuke middag van. Print de challenges uit of zet ze open op een scherm en spelen maar.

Challenge 1: Het Spinnenweb

Challenge 2: Mijn Eigen Boek

Challenge 3: Wie Ben Ik?

Challenge 4: Sokkentheater

Voices of Youth

Voor tieners die al een aardig woordje Engels kunnen zijn de blogs van andere jongeren op Voices of Youth een fijne bron van inspiratie. Hier delen jongeren over de hele wereld hun ervaringen, opinies, en visies voor de toekomst, bijvoorbeeld in tijden van corona. Soms grappig, soms serieus.

Jongeren kunnen ook zelf een account aanmaken en de interactie aangaan met hun leeftijdsgenoten.  

Back to school: corona kinderrechtenles

Nu de scholen in Nederland weer voorzichtig hun deuren openen, is het goed om met kinderen in gesprek te gaan over corona en hoe zij de thuisperiode hebben ervaren. Het concept van kinderrechten komt voor hen door deze situatie extra dichtbij. Wat hebben ze gemist? Komen er bepaalde rechten in gevaar in deze situatie? En hoe zit dat voor kinderen in andere landen? UNICEF heeft voor dit onderwerp een speciale lesbrief en handleiding beschikbaar gesteld om scholen bij dit onderwerp op weg te helpen.

Gerelateerd aan dit onderwerp