Wat je moet weten over vrijheid #inhetkort

28 april 2021

Wat weet jij over vrijheid? Hier lees je alles wat je moet weten en ben je binnen 3 minuten op de hoogte van wat er speelt.

Drie dingen die je moet weten over vrijheid 

  1. Je kent het woord vrijheid vast wel, maar wat betekent het nou ook alweer precies? We bedoelen met vrijheid dat niemand je tegenhoudt om iets te doen of zeggen wat je wil. Dit betekent niet dat je alles moet kunnen doen of zeggen, vrijheid mag namelijk worden beperkt, maar alleen als dat echt nodig is voor de veiligheid.   
  2. In Nederland vinden we vrijheid heel belangrijk, zo belangrijk dat er in de Grondwet is opgeschreven dat iedereen recht heeft op vrijheid. In de Grondwet staan ook nog een aantal andere vrijheden, bijvoorbeeld: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van kunst en wetenschappen. Die vrijheden zijn ook voor kinderen en jongeren heel belangrijk, daarom taan ze niet allen in de Grondwet, maar ook in het Kinderrechtenverdrag.  
  3. Op 5 mei vieren we in Nederland Bevrijdingsdag. Op die dag vieren we dat Nederland bevrijd werd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er nog maar weinig vrijheden in Nederland en op Bevrijdingsdag vieren we dus dat we onze vrijheden terug hebben gekregen na de oorlog.  

 Hoe staat het er nu voor met het vrijheid? 

Sinds de bevrijding in 1945 is Nederland een vrij land. We worden niet overheerst door andere landen of groepen en het recht op vrijheid staat in de wet. Niet alle landen in de wereld zijn even vrij als Nederland. Er is onderzocht dat maar weinig landen hun best doen om de situatie rondom vrijheid in hun land te verbeteren. 45% van de landen kunnen vrij worden genoemd, 30% is deels vrij en 25% is niet vrij.  

Wat vinden anderen over het vrijheid?

We hebben in Nederland heel veel vrijheden, toch vindt niet iedereen dat we voldoende vrijheden hebben. We hebben in Nederland afgesproken dat de overheid ook bepaalde taken op zich neemt, dat betekent vaak dat je wel wat van je eigen vrijheid inlevert. Soms is het lastig om te bepalen hoe veel de overheid precies mag bepalen en hoe veel je zelf mag bepalen. In sommige gevallen staan bepaalde rechten en vrijheden tegenover elkaar. Zo kennen we de vrijheid van meningsuiting, maar is het tegelijkertijd ook verboden om te discrimineren. Soms moet de rechter bepalen wat de grenzen van bepaalde vrijheden zijn.