Alles wat je moet weten over gelijke kansen #inhetkort

22 juli 2021

Wat weet jij over gelijke kansen in Nederland? Hier lees je alles wat je moet weten en ben je binnen 3 minuten op de hoogte van wat er speelt.

Drie dingen die je moet weten over gelijke kansen:

  1. Ieder kind en jongere heeft het recht op een eerlijke gelijke kans in het leven, dat staat ook in het Kinderrechtenverdrag. Toch hebben kinderen en jongeren die leven in armoede in Nederland niet dezelfde kansen als andere kinderen. Volgens het Armoedefonds leven er in Nederland ongeveer 251.000 kinderen in armoede. Dat is 1 op de 13 kinderen in ons land! Leven in armoede maakt het moeilijk om vrij te zijn en te doen en laten met je leven zoals jij het wilt, bijvoorbeeld een opleiding volgen of op vakantie gaan.
  2. Ook in het onderwijs in Nederland zijn is er ongelijkheid in kansen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat jongeren met een mbo-diploma minder kans hebben op een baan die goed verdient, dan jongeren met een diploma van de universiteit. Verder hebben jongeren die zijn opgegroeid in kansarmere wijken een kleinere kans om door te stromen naar hoger opleidingsniveaus, dan andere jongeren. Hierdoor krijgen sommige jongeren nooit de kans om hun talenten te ontwikkelen.
  3. Volgens de College voor de Rechten van de Mens, hebben meisjes en jongens in Nederland wel dezelfde rechten maar worden ze nog niet hetzelfde behandeld. Volgens UNICEF gaan 1 op de 4 meisjes wereldwijd niet naar school, tegenover 1 op de 10 jongens. Daarom werkt UNICEF samen met andere organisaties over heel de wereld om te zorgen dat meisjes veilig naar school kunnen en hen aanmoedigen door te studeren.

Hoe staat het er nu voor met de gelijke kansen onder jongeren in Nederland?

Veel jongeren in Nederland hebben nog altijd te maken met armoede, ongelijkheid tussen jongens en meisjes, ongelijke kansen in het onderwijs en discriminatie. UNICEF vroeg jongeren in Nederland wat zij willen veranderen, veel van hen gaven aan dat er snel iets moet gebeuren om ervoor te zorgen dat alle jongeren in Nederland gelijke kansen hebben. Maar ongelijkheid is niet zo makkelijk op te lossen.

Jongeren van kansarmere wijken gaan vaker naar scholen waar de kwaliteit van het onderwijs lager is en krijgen weinig hulp van leraren of ouders om door te stromen naar een volgend opleidingsniveaus. Verder komt ongelijkheid tussen jongens en meisjes ook nog steeds voor ook in welvarende landen zoals Nederland. Volgens het Global Gender Report worden vrouwen minder vaker gekozen voor hoge functies, zoals de directeur, dan mannen. De overheid stimuleert bedrijven om meer vrouwen aan te nemen, maar dit gaat nog niet snel genoeg, want volgens dit rapport heeft Nederland veel minder leidinggevende vrouwen dan vergelijkbare landen.

Hoe denken anderen over de gelijke kansen onder jongeren?

Veel mensen leven met het idee dat er geen ongelijkheid is in Nederland onder jongeren of dat het allemaal wel meevalt, omdat Nederland de meeste dingen best goed geregeld heeft. Maar dat is zeker niet waar. De overheid vindt dat er snel iets moet gebeuren en heeft een plan gemaakt genaamd “Gelijke Kansen Alliantie", waar ze proberen de verschillende oorzaken van kans ongelijkheid op te lossen.

Marjolein Moorman, wethouder in Amsterdam voor onderwijs, zet zich ook in voor gelijke kansen in het onderwijs voor jongeren die het thuis niet zo breed hebben of met ouders met een buitenlandse achtergrond. Zij wil dat er een groot nationaal plan komt voor gelijke kansen in het onderwijs.

De politiek zet zich niet alleen in voor gelijke kansen in het onderwijs maar ook voor gelijke kansen voor LHBTI-jongeren. Zo ondersteunen ze de Transgender Netwerk Nederland om te zorgen dat transgenders beter worden geaccepteerd door iedereen en zich veilig kunnen voelen in Nederland.

Wil jij je laten horen over gelijke kansen?

Laat weten wat jij belangrijk vindt!

Drop jouw mening