libische-jongens-na-overstroming.jpg

Overstromingscrisis Libië

Op 10 september 2023 heeft extreme regenval veroorzaakt door storm Daniel verwoestende overstromingen in Oost-Libië veroorzaakt, waardoor hele wijken in zee zijn gestort.

libische-jongens-na-overstroming.jpg

Een jongen trekt op 11 september 2023 een koffer langs puin in een door een plotselinge overstroming beschadigd gebied in Derna, Oost-Libië. Hevige overstromingen in het oosten van Libië doodden alleen al in de mediterrane kuststad Derna duizenden mensen.

± 664.000

± 664.000

getroffen mensen

± 283.000

± 283.000

getroffen kinderen

± 30.000

± 30.000

mensen hebben hun huis verloren

Een van de gebieden die het hardst is getroffen is Derna. Hier verwoestten snelle stijgingen van het water twee dammen, wat leidde tot de instorting van hele gebouwen. De wegen en andere infrastructuur zijn zwaar beschadigd, waardoor reddingsteams moeite hebben om hulp te bieden. Bovendien is de communicatie verstoord doordat stroomuitval, telefoon- en internetverbindingen in veel gebieden zijn uitgevallen.

Duizenden mensen zijn overleden, bijna 10.000 mensen worden vermist en ongeveer 30.000 zijn ontheemd geraakt. Deze aantallen zullen naar verwachting stijgen naarmate zoek- en reddingsoperaties doorgaan.

Gevolgen voor de kinderen in Libië

Zoals bij elke noodsituatie behoren kinderen altijd tot de meest kwetsbaren. Veel kinderen en gezinnen zijn door de overstromingen ontheemd geraakt en hebben dringend hulp nodig, waaronder toegang tot psychosociale steun.

Noodhulp is cruciaal

De getroffen kinderen en hun gezinnen hebben hun huizen verloren en zoeken onderdak in tijdelijke opvanglocaties, scholen, hotels of bij familieleden. Anderen zitten vast in hun huizen zonder elektriciteit of schoon water. Er is daarom dringend behoefte aan tijdelijke opvang, psychosociale ondersteuning, toegang tot schoon water en toegang tot sanitaire voorzieningen. Ook is het noodzakelijk om medische hulp te bieden, aangezien duidelijk is geworden dat drie grote ziekenhuizen in de regio volledig buiten werking zijn.

Wat doet UNICEF

UNICEF biedt noodhulp aan getroffen kinderen en hun gezinnen. Zo zet UNICEF direct noodvoorraden in om mensen en kinderen, die getroffen zijn door de ramp, te bereiken. Waaronder medische hulpmiddelen voor zo'n 10.000 mensen, ruim 1000 hygiënepakketten en kledingpakketten voor 500 kinderen. Daarnaast staan we samen met onze partners klaar voor meer steun.

Bovendien biedt UNICEF structurele hulp aan de kinderen in Libië sinds 1957. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar toegang tot schoon water, hoogwaardige gezondheidszorg, onderwijs en sociale diensten.

unicef-vrachtwagen-libië.jpg

UNICEF zette, in de nasleep van storm Daniel, noodvoorraden in vanuit een magazijn in Tripoli naar Benghazi, Libië. De voorraden omvatten medische hulpmiddelen voor 10.000 mensen, ruim 1000 hygiënepakketten en kledingpakketten voor 500 kinderen.

Help kinderen in nood

Doneer nu!