Onderwijs pakt armoede aan

Wereldwijd werken 160 miljoen kinderen tussen de vijf en zeventien jaar als kindarbeider. Door armoede worden ze beroofd van hun kindertijd en zijn ze blootgesteld aan erbarmelijke omstandigheden.

Dit moet én kan anders, daarom zet UNICEF onderwijs in als hulpmiddel. Want onderwijs is méér dan leren: het pakt armoede aan. En hoe minder armoede, hoe kleiner de kans dat kinderen terechtkomen in de kinderarbeid.

 • UNICEF geeft wereldwijd hulp aan kwetsbare kinderen, en daarbij hebben we jouw hulp hard nodig. We krijgen geen geld van de Verenigde Naties, dus we kunnen ons werk alleen doen met de bijdragen van particulieren, bedrijven en overheden. We geven overal in de wereld hulp om de levens van kinderen structureel te verbeteren: door onderwijs, gezondheidszorg en kinderbescherming te ondersteunen. Bij noodsituaties komen we snel in actie. Dankzij de bijdragen van onze donateurs! 

 • Al 75 jaar maakt UNICEF zich samen met overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven, vrijwilligers en donateurs sterk voor het verbeteren van de toekomstkansen van kinderen over de hele wereld. En met succes: mede dankzij jouw steun gaat 90 procent van alle kinderen naar school, terwijl dat in 1960 nog 48 procent was. Het aantal kinderen dat wordt ingeënt tegen de belangrijkste kinderziektes is gestegen van 20 procent in 1980 naar 83 procent tegenwoordig. Bovendien heeft 89 procent van de wereldbevolking nu toegang tot schoon drinkwater. Voor meer resultaten, zie onze programma's. 

 • Van iedere euro ging in 2021 € 0,81 naar kinderen wereldwijd die onze hulp nodig hebben. Onze kostenpercentage was 20 procent. Dat ligt ruim onder de in de sector gebruikelijke norm van 25 procent.

 • In 156 landen en regio’s voeren we onderwijsprogramma’s uit. Dat doen we samen met overheden, maatschappelijke organisaties en andere partners. Daarbij ligt de focus op de kwaliteit van het onderwijs. Ook de meest kwetsbare kinderen krijgen van ons extra aandacht, omdat zij vaak niet naar school gaan. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om meisjes, kinderen die moeten werken, kinderen met beperkingen en kinderen die opgroeien in landen waar het oorlog is.

  • 263 miljoen kinderen volgen geen onderwijs. 61 miljoen kinderen gaan niet naar de basisschool, 60 miljoen kinderen niet naar de onderbouw van de middelbare school en 142 miljoen kinderen niet naar de bovenbouw van de middelbare school.
  • Een op de vier kinderen woont in een land dat getroffen is door een crisis. 75 miljoen kinderen in deze groep zijn gestopt met school, of lopen het risico dat ze dat moeten doen.
  • Van de 650 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd volgen er 250 miljoen onderwijs van slechte kwaliteit. Daardoor leren ze niet lezen en schrijven.

Waar draagt jouw donatie aan bij?

Wij zetten ons in voor een wereld waarin ieder kind naar school gaat in plaats van naar hun werk. Jouw donatie draagt hieraan bij, hoe klein of groot ook. Wij vertellen je graag op welke manier:

 • We verbeteren de toegang en kwaliteit van onderwijs middels informeel onderwijs;
 • We steunen families die onvoldoende financiële middelen hebben met kinderbijslag. Hierdoor is de nood dat kinderen financieel bijdragen aan het gezin kleiner en krijgen ze de kans naar school te gaan;
 • We bieden beroepscursussen aan voor adolescenten en jongeren, zodat ze zich kunnen ontwikkelen in een bepaald vakgebied.
 • We leveren schoolmaterialen, bouwen scholen en trainen leraren.

Maak een wereld van verschil voor ieder kind

Samen bereiken we meer. Daarom hebben wij jouw steun nodig om te zorgen dat ieder kind kind kan zijn en naar school kan. Wij geven kinderen als Sumon de kans op betere toekomst: een toekomst zónder armoede en kinderarbeid, maar mét onderwijs.

Geef jij dat ook? Alvast bedankt!

Benieuwd hoe wij jouw donatie besteden? Je leest het in de FAQ.