Help iedere kleine doorzetter groot worden

Ieder kind verdient het om groot te worden. Voor miljoenen kinderen is dit niet vanzelfsprekend. De oorzaak? Ondervoeding. Het belemmert hun ontwikkeling, zowel mentaal als fysiek.  

Extra hulp is nú noodzakelijk

Daar komt de wereldwijde voedingscrisis nog eens bovenop: het maakt kinderen nu nog kwetsbaarder voor ondervoeding. Extra hulp is nú noodzakelijk. Zonder behandeling of preventie staat de toekomst van deze kleine doorzetters op het spel. 

 • Ieder kind heeft recht op goede voeding, helaas is dit voor miljoenen kinderen niet de realiteit. Zo zijn er 149 miljoen kinderen wereldwijd chronisch ondervoed en 45 miljoen kinderen acuut ondervoed. Ook lijden nog eens 340 miljoen kinderen aan verborgen honger (vitamine- en mineralentekorten).  Door de wereldwijde voedingscrisis ligt ondervoeding voor méér kinderen op de loer. UNICEF heeft daarom nu jouw steun nodig om ondervoeding bij kinderen tegen te gaan.

 • De wereld heeft te maken met een voedingscrisis. Oftewel: voedsel is wereldwijd minder goed toegankelijk. Dit heeft verschillende oorzaken, waarvan we enkelen uitlichten:  

  • De klimaatcrisis zorgt voor een toename van mislukte oogsten, het sterven van vee en tekorten in nationale voedingsvoorraden; 
  • Door armoede hebben mensen minder of geen geld om (gezond) eten te kopen; 
  • Conflicten belemmeren de export van belangrijke producten, denk aan graan of tarwe. Hierdoor zijn prijzen van bepaalde producten gestegen, ook bij ons in Nederland.
 • Voeding is al lang de kern van het werk van UNICEF. We zijn in meer dan 130 landen werkzaam om de toegang tot gezonde voeding voor de meest kwetsbare en achtergestelde kinderen te verbeteren. We bieden acute voedingshulp zoals het behandelen van acuut ondervoede kinderen, maar we werken ook aan de lange termijnhulp. We pleiten bijvoorbeeld bij overheden voor beter voedingsbeleid en geven voorlicht over het belang van goede voeding.

 • De giftvoorbeelden zijn een indicatie van wat UNICEF met jouw gedoneerde bedrag kan doen. De hulpgoederen zijn voorbeelden van producten die UNICEF daadwerkelijk aan kinderen wereldwijd verstrekt. Het giftvoorbeeld van het trainen van voorbeeldmoeders heeft in dit geval betrekking op een specifiek project in Burundi.  

Hoe helpt UNICEF?  

Wij gaan ondervoeding tegen met de unieke aanpak van preventie en behandeling. We helpen ondervoeding in de toekomst voorkomen en redden nú kinderen van acute ondervoeding.  

PREVENTIE 

 • We vergroten de kennis over voeding bij ouders, door advies te geven over goede voeding aan kinderen en geven kookworkshoppen.  
 • We trainen zorgverleners in het identificeren en behandelen van ondervoeding bij kinderen; 
 • We verbeteren voedselbeleid- en systemen, door te pleiten bij en advies te geven aan organisaties en overheden. UNICEF beslist hierdoor mee op het hoogste niveau; 

BEHANDELING  

Acuut ondervoede kinderen lopen een groot risico op overlijden. Daarbij is behandeling, als aanvulling op preventie, noodzakelijk. UNICEF helpt deze kinderen met onder andere Plumpy’Nut®. Dit is levensreddende therapeutische voeding, waardoor een kind binnen acht weken aansterkt.   

Extra steun is nu hard nodig. Kunnen we op jouw hulp rekenen? Samen maken we kleine doorzetters groot.