Help slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Duizenden kinderen en gezinnen in Turkije en Syrië lopen gevaar na de aardbeving van 6 februari en de honderden naschokken die nog volgden. Kinderen zijn gewond geraakt, hun huis kwijt of hebben hun ouders verloren. Door de kou, vervuild water en weinig voedsel lopen ze bovendien risico op ziektes.

Kinderen het meest kwetsbaar

Bij een ramp zijn het de kinderen die het meest getroffen worden. En hoe moeilijk en onvoorspelbaar de situatie ook is: waar een kind in nood is, komen wij in actie. Te allen tijde hebben zij voeding, water, zorg en onderwijs nodig en moeten ze worden beschermd tegen geweld, misbruik en uitbuiting.

  • De behoefte aan noodhulp is immens en groeit elke dag. Er is op dit moment de meeste behoefte aan brandstof, schoon drinkwater, dekens, opvangplekken, gezondheidszorg en voeding. Kinderen die hun ouders verloren zijn moeten herenigd worden met familie. Psychosociale ondersteuning is belangrijk om met de traumatische gebeurtenissen om te kunnen gaan.  

  • UNICEF werkt in beide landen. UNICEF werkt momenteel in Turkije nauw samen met verschillende ministeries. We helpen hen met humanitaire hulp aan de getroffen kinderen en gezinnen. Denk hierbij aan hulpmiddelen die hard nodig zijn zoals dekens, hygiënepakketten en winterkleding. Ook evacueren we kinderen die in de getroffen gebieden wonen naar veilige plekken. We bieden ook psychosociale eerste hulp, en zetten kindvriendelijke plekken en tijdelijke onderwijslocaties op. 

    UNICEF biedt vanwege de oorlog al veel langer hulp in Syrië. De situatie in het land is complex met langlopende conflicten en een economische achteruitgang. Op heel veel manieren heeft het land al langer hulp nodig. De situatie wordt nu alleen nog maar ernstiger. We schalen deze hulp op en helpen kinderen die hun ouders zijn verloren te herenigen met hun familie. We brengen in kaart welke hulp er de komende weken en maanden nodig is, zodat kinderen bijvoorbeeld ook zo snel mogelijk weer een vorm van onderwijs kunnen volgen.