Mohammed pakt hygiene kit uit

Help slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Duizenden kinderen en gezinnen in Turkije en Syrië die getroffen zijn door de aardbeving van 6 februari 2023 hebben nog steeds hulp nodig. Veel kinderen zijn hun huis kwijt of hebben hun ouders verloren. Scholen, ziekenhuizen, en watervoorzieningen zijn beschadigd of verwoest. Door de kou, vervuild water en weinig voedsel lopen ze bovendien risico op ziektes. 

Kinderen het meest kwetsbaar 

Bij een ramp zijn het de kinderen die het meest getroffen worden. En hoe moeilijk en onvoorspelbaar de situatie ook is: waar een kind in nood is, komen wij in actie. Te allen tijde hebben zij voeding, water, zorg en onderwijs nodig en moeten ze worden beschermd tegen geweld, misbruik en uitbuiting. 

  • Veel mensen zijn nog steeds afhankelijk van noodhulp voor bijvoorbeeld toegang tot schoon water, opvangplekken, gezondheidszorg, en extra ondersteuning om de koude winter te trotseren. UNICEF levert zulke noodhulp, maar werkt ook aan wederopbouw van bijvoorbeeld scholen en waterinfrastructuur. Ook geven we psychosociale ondersteuning en zorgen we voor toegang tot onderwijs, cruciaal voor de ontwikkeling en mentaal welzijn van kinderen die allemaal traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt. 

  • UNICEF werkt in beide landen. UNICEF werkt in Turkije nauw samen met verschillende ministeries en lokale NGOs. We helpen hen met humanitaire hulp aan de getroffen kinderen en gezinnen. Denk hierbij aan hulpmiddelen die hard nodig zijn zoals dekens, hygiënepakketten en winterkleding, maar ook de wederopbouw van scholen. We bieden ook psychosociale hulp, en zetten kindvriendelijke plekken en tijdelijke onderwijslocaties op.  

    UNICEF biedt vanwege de oorlog al veel langer hulp in Syrië. De situatie in het land is complex met langlopende conflicten en een economische achteruitgang. Op heel veel manieren heeft het land al langer hulp nodig. De situatie is door de aardbeving nog ernstiger geworden. We hebben onze hulp opgeschaald samen met onze lokale partnerorganisaties waar we al jarenlang mee werken. Ook in Syrië werken we aan wederopbouw, maar de behoefte aan noodhulp blijft groot.