Kindhuwelijken

Wereldwijd is naar schatting 1 op de 5 vrouwen tussen de 20 en 24 jaar voor haar 18e verjaardag getrouwd. Ieder jaar komen er 12 miljoen kindbruiden bij! 

Kindhuwelijk Congo

De veertienjarige Florence uit Congo weigerde te trouwen op haar dertiende. Ze wil studeren. 

De veertienjarige Florence uit Congo weigerde te trouwen op haar dertiende. Ze wil studeren. 

Kindhuwelijken brengen ernstige schade toe aan de fysieke en geestelijke ontwikkeling van kinderen. Kindbruiden hebben een grotere kans om school vroegtijdig te verlaten en lopen meer risico op geweld en uitbuiting. Kindhuwelijken gaan in tegen de rechten van het kind en moeten daarom worden uitgebannen. UNICEF vindt het goed dat de Nederlandse regering zich inzet om kindhuwelijken tegen te gaan. Het welzijn van kinderen moet altijd centraal staan bij het maken van wetgeving rondom kindbruiden.

Kindhuwelijken

Vooral meisjes uit arme gezinnen die nauwelijks naar school zijn geweest zijn het slachtoffer van kindhuwelijken. De ouders hebben vaak moeite om voor alle kinderen te zorgen en dan is het uithuwelijken van dochters een manier om te overleven. Uithuwelijken van een dochter is meestal met de beste bedoelingen voor de toekomst van hun dochter. 

Maar een kindhuwelijk heeft grote gevolgen: getrouwde meisjes stoppen vaak met school, waardoor ze niet de kans hebben om belangrijke academische en sociale vaardigheden te leren. Dit maakt hen kwetsbaar. Kindbruiden lopen daarnaast meer risico op geweld, misbruik en uitbuiting. Door het grote leeftijdsverschil kunnen ze bijvoorbeeld moeilijker onderhandelen in seksuele relaties en over het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

Vroege zwangerschappen kunnen leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Elk jaar sterven 50.000 meisjes aan de gevolgen van hun zwangerschap of tijdens de bevalling van hun kind. Meisjes tussen de 10 en 14 jaar hebben vijf keer zoveel kans om te sterven tijdens de zwangerschap en de bevalling als vrouwen tussen de 20 en 24 jaar. 

Wat doet UNICEF?

Mede dankzij het werk van UNICEF namen wereldwijd kindhuwelijken af voor de coronapandemie. Er zijn tussen 2008 en 2018 25 miljoen kindhuwelijken kunnen voorkomen. Dat is niet genoeg, en door de coronapandemie liepen 10 miljoen meer meisjes risico op kindhuwelijken. Dus we blijven ons inzetten om kindhuwelijken te eindigen: 

  • UNICEF pakt de structurele oorzaken van kindhuwelijken aan. Zo zorgen we voor economische ondersteuning van vrouwen en meisjes, bieden we kwalitatieve gezondheidszorg en onderwijs, en proberen we nationale wetgeving over kindhuwelijken van verschillende landen te beïnvloeden.  
  • We ondersteunen tienermeisjes die risico lopen op kindhuwelijken. Dit doen we in UNICEF werkt in 42 landen, vooral in het Midden-Oosten, West- en Oost-Afrika en Zuid-Azië. 
  • We werken met overheden aan wetgeving om te zorgen dat de minimumleeftijd om te trouwen 18 jaar is. 
  • We werken nauw samen met gemeenschappen, families en traditionele en religieuze leiders om gedrag en houding ten opzichte van kindhuwelijken te veranderen. 
  • Onderwijs voor meisjes is de beste manier om kindhuwelijken te voorkomen. Ook daarom werken we in veel landen samen met partners om meisjes op school te krijgen en te houden, en ervoor te zorgen dat ze de juiste vaardigheden leren en kansen krijgen voor hun toekomst. Om echt te kunnen aantonen dat een meisje jonger dan 18 jaar is, zorgen we ervoor dat kinderen geregistreerd worden bij hun geboorte.  

Wereldwijd komen kindhuwelijken het meest voor ten zuiden van de Sahara in Afrika, waar meer dan 3 op de 10 jonge vrouwen vóór hun 18e jaar getrouwd waren. In Zuid-Azië zijn 2,6 op de 10 meisjes vóór hun 18e jaar getrouwd. Lagere percentages kindhuwelijken zijn te vinden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (21 procent), het Midden-Oosten en Noord-Afrika (16 procent) en Oost-Europa en Centraal-Azië (9 procent).