Muziek laat kinderen spelen

Als ’s werelds grootste kinderrechtenorganisatie biedt UNICEF wereldwijd hulp aan kinderen. Samen met onder andere partner NN North Sea Jazz, maakt UNICEF het mogelijk om meer kinderen een hoopvolle toekomst te geven. Hierbij staat één taal centraal: muziek. Want met muziek laat je kinderen spelen.

UNICEF partner met North Sea Jazz

Liefde voor muziek, laat kinderen spelen 

Muziek verbindt, creëert en ondersteunt. Het haalt fijne herinneringen op of laat je dromen. Maar muziek is méér. Het helpt kinderen op school, bij de opvoeding of bij het verwerken van trauma’s. 

Daarom is het een belangrijk element in projecten van UNICEF over de hele wereld: muziek laat kinderen spelen. Zo kan ieder kind, kind zijn. Altijd en overal. Maak hieronder kennis met Maksym, Alaa en Armenita en ontdek welke rol muziek en UNICEF speelt in hun leven. 

Zelfs in oorlogsgebieden blijft muziek altijd spelen. Ook bij Maksym uit Oekraïne.

"Als ik piano speel, vergeet ik de oorlog"

Het is 2 maart 2022 als de klanken van een piano het geluid van oorlogsgeweld overstemmen. In het Academisch Theater in Lviv, Oekraïne, zit de negenjarige Maksym achter de toetsen. 

Zijn publiek bestaat uit tientallen gevluchte moeders en kinderen, die samen met hem tijdelijk verblijven in deze geïmproviseerde vluchtelingenopvang. Muziek is voor hem een ontsnapping aan deze nachtmerrie en laat hem dromen over later: “Ik wil graag een keer terug naar dit theater om een toneelstuk te zien”. 

Toekomstmuziek voor vluchtelingenkinderen in Jordanië, dankzij 'Musiqati'. 

"Muziek betekent alles voor mij"

De zevenjarige Alaa zit met een glimlach achter de piano. Ze moest vluchten uit Syrië, op zoek naar een veilige plek. Die vond ze in een vluchtelingenopvang in Jordanië. 

Dankzij UNICEF krijgen kinderen als Alaa psychosociale zorg door middel van muziektherapie. Het UNICEF-programma 'Musiqati' biedt kinderen een veilige plek om te leren en spelen. "Mijn vrienden vertelden over deze plek. Ik vind het heel leuk, want muziek betekent alles voor mij. De piano vind ik het allerleukst."

Muziek zorgt voor meer gelijkheid en betere onderwijsparticipatie van Roma en andere kwetsbare minderheden in Servië.

"Ik voel mij goed als ik naar muziek luister en zing"

De twaalfjarige Armenita (in het midden op de foto) straalt. Samen met haar klasgenoten leert ze muziek spelen en noten lezen. Maar muziekles in Servië heeft sinds 2009 een groter doel.

Servië kent veel minderheidsgroepen, waaronder de Roma. De kinderen zijn kwetsbaar en hebben te maken met discriminatie. Ook Armenita en haar klasgenoten. 

Sinds 2009 zet het land zich in voor meer inclusiviteit en dankzij UNICEF is het onderwijs meer toegankelijk geworden voor kwetsbare kinderen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is muziek: het zorgt voor meer eenheid en gelijkheid én het betrekt kwetsbare kinderen van minderheidsgroepen bij het onderwijs. 

Geef kinderen een betere toekomst!

Wereldwijd groeien te veel kinderen nu nog op in slechte omstandigheden. Ze zijn ondervoed, gaan niet naar school of gaan gebukt onder armoede. Hulp aan kinderen is nog nooit zo hard nodig geweest als nu. Samen met partners in muziek, waaronder het NN North Sea Jazz Festival, kunnen we meer kinderen als Maksym, Alaa en Armenita helpen aan een betere toekomst.

Kom vandaag in actie en laat de muziek wereldwijd zijn werk doen. Met jouw steun kan UNICEF zorgen dat ieder kind, kind kan zijn en kunnen we elk jaar miljoenen kinderen beschermen, voeden en scholen. Want jouw bijdrage maakt écht een wereld van verschil.