Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Antwoorden UNICEF Vaderdagquiz

Leuk dat je hebt meegedaan aan onze Vaderdagquiz! In deze mail lees je meer over de vragen en antwoorden.

1. 32,5 jaar is de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse mannen voor het eerst vader worden = FACT

De leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden is inderdaad 32,5 jaar. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is die leeftijd de afgelopen tien jaar nagenoeg gelijk gebleven. Wel zijn er wat meer ‘uitschieters’, zowel naar boven als naar beneden in leeftijd overigens. Maar die uitschieters trekken het gemiddelde dus weer recht. 

2. Wordt het een jongen of meisje? Dat bepaalt de vader = FACT

Het geslacht van het kind wordt bepaald door de vader. Dat wil zeggen: een zaadcel bevat het chromosoom (X = meisje, of Y = jongen) dat de doorslag voor het geslacht geeft.

3. De term kangoeroeën wordt gebruikt voor het laten slapen in een draagzak van pasgeboren baby’s = FAKE

Kangoeroeën of buidelen is een term die wordt gebruikt voor huid-op-huidcontact geven aan een pasgeboren baby. Zeker als een baby te vroeg geboren is, heeft het enorm veel baat bij een aantal uren per dag op de borst van papa of mama liggen. Dankzij kangoeroeën kan een baby zijn lichaamstemperatuur beter regelen, ademt hij rustiger, en is ook zijn hartslag stabieler.

4. Borstvoeding geven is gezond voor de baby, maar minder goed voor de band tussen de partner en het kind = FAKE

Het geven van borstvoeding is zonder twijfel een heel sterk middel in de hechting tussen moeder en kind. Maar dat betekent niet dat het dús niet goed is voor de hechting tussen de partner en het kind. Partners kunnen op heel veel andere momenten net zo intensief contact hebben met hun kind. Denk bijvoorbeeld aan de momenten tijdens het badderen en verschonen. En vergeet het bedritueel en alle andere knuffel- en speelmomenten niet. Sommige ouders kiezen er ook voor dat de partner op vaste momenten een flesje (moeder)melk geeft.

5. Vrouwen vinden hun partner aantrekkelijker zodra hij vader is geworden = FACT

Dat heeft de natuur goed geregeld: uit onderzoek blijkt dat vrouwen hun partner na de geboorte van hun eerste kind aantrekkelijker vinden dan daarvoor! Dat heeft vooral te maken met het feit dat mannen hun zorgzame kant veel meer laten zien als ze vader zijn. 44% van de vrouwen is zelfs verrast over zoveel zorgzaamheid! Daarnaast doet 28% van de mannen meer in het huishouden en blijft vaker thuis: dat helpt ook mee natuurlijk.

6. Een man maakt extra testosteron aan zodra hij vader is geworden = FAKE

Als mannen net vader zijn geworden, maken ze niet méér maar juist mínder van het hormoon testosteron aan. Onderzoekers denken dat de natuur mannen zo een handje helpt de overgang naar het vaderschap te maken. Minder testosteron betekent namelijk minder sociale dominantie en een lagere ‘risicobereidheid’. Na een tijdje herstelt de testosteronspiegel zich overigens weer, al wordt hij nooit meer zo hoog als vóór de geboorte.

7. Een baby krijgt zeven keer een vaccinatie tijdens zijn eerste levensjaar = FACT

Een baby in Nederland krijgt tot zijn eerste verjaardag zeven keer een prik volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Vier keer het gecombineerde vaccin tegen DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en polio), Hib-ziekten (haemophilus influenzae type b) en Hepatitis B. En drie keer het pneumokokkenvaccin (tegen tien typen pneumokokken). In Nederland zou je bijna vergeten hoe gevaarlijk die ziektes zijn. UNICEF zet zich in om kinderen overal ter wereld dezelfde bescherming te geven tegen deze gevaarlijke ziekten.

8. Wereldwijd overlijden elke dag ongeveer 7.000 baby’s = FACT

Schokkend maar waar: elke dag sterven 7.000 pasgeboren baby’s. De afgelopen twintig jaar heeft UNICEF wereldwijd de kindersterfte (0 tot 5 jaar) enorm weten terug te brengen. Dankzij grote vaccinatiecampagnes, dankzij onze strijd tegen ondervoeding… Maar babysterfte (0 tot 1 jaar) daalt véél langzamer dan de rest. UNICEF wil dat álle pasgeboren kinderen een kans krijgen op leven, en start daarom het wereldwijde programma Every Child Alive.

9. Japan is het gevaarlijkste land voor een kind om geboren te worden = FAKE

Het gevaarlijkste land om geboren te worden is Pakistan, met 45,6 baby’s per 1.000 pasgeboren die overlijden. Japan is het juist het veiligste land, met de laagste babysterfte (0,9 per 1.000). Op het kaartje zie je dat het voor een baby heel veel uitmaakt waar je wieg staat.

Babysterfte wereldwijd

Babysterfte wereldwijd

Babysterfte wereldwijd

10. 80% van de babysterfte is te wijten aan complicaties en infecties die heel goed voorkomen of behandeld kunnen worden = FACT

Extra schrijnend: meer dan 80 procent van alle babysterfte is te voorkomen, doordat de belangrijkste oorzaken heel goed te behandelen zijn. Dit zijn ze:

  • Complicaties door vroeggeboorte
  • Complicaties tijdens de bevalling
  • Infecties die bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en longontsteking veroorzaken

Behandeling van deze oorzaken is helemaal niet zo moeilijk: we hebben de kennis, en er zijn medicijnen of hulpmiddelen die het leven van een kind kunnen redden. Alleen: deze dingen zijn vaak niet beschikbaar dáár waar ze het hardst nodig zijn.

Help babysterfte voorkomen

geef nu