Goede voeding

Wat weet je over goede voeding? Dit zijn de antwoorden!

Leuk dat je hebt meegedaan aan onze quiz over goede voeding! Hier lees je alle antwoorden.

1. Zonder voeding kan ons lichaam niet functioneren = WAAR

Een inkoppertje! Want ja, voor alle processen in ons lichaam, voor alles wat we – bewust en onbewust –  doen, hebben we voeding nodig. Ons lichaam haalt er energie, vitamines en mineralen, eiwitten, vetzuren en nog veel meer uit. Om al die verschillende stoffen binnen te krijgen, is het essentieel dat we genoeg te eten hebben, maar ook dat we gevarieerde voeding binnenkrijgen.

2. De Schijf van Vijf is een hulpmiddel voor mensen op dieet = NIET WAAR

Met afvallen heeft De Schijf van Vijf niets te maken. De Schijf van Vijf laat zien welke verschillende productgroepen we nodig hebben en in welke verhouding, om alle belangrijke voedingsstoffen elke dag binnen te krijgen. Koolhydraten en vezels uit graanproducten bijvoorbeeld, maar ook eiwitten uit vlees, vis of zuivel, of vitamines uit groente en fruit. Alle productgroepen, in de juiste balans en variatie: dáár draait het om.

3. Als een kind zonder ontbijt naar school gaat, presteert hij minder = WAAR

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die met een lege maag op school komen, zich moeilijker kunnen concentreren. Dat geldt overigens niet alleen voor kinderen maar voor iedereen die ’s ochtends niet ontbijt. Na zo’n acht uur lang niets gegeten of gedronken te hebben, heeft het lichaam ‘s ochtends nieuwe brandstof nodig. Logisch toch? Een auto zonder brandstof of een telefoon die niet opgeladen is, kun je ook niet gebruiken.

4. Slechte voeding kan de oorzaak zijn van zowel ondergewicht als overgewicht bij een kind = WAAR

Dat klopt: een te laag gewicht en overgewicht kun je zien als twee kanten van dezelfde medaille. Door eenzijdige, ongezonde voeding kunnen kinderen een ontwikkelingsachterstand oplopen, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze blijven achter in de groei, zijn kwetsbaarder voor ziektes en kunnen moeilijker meekomen op school. Maar het kan ook dat een kind juist overgewicht ontwikkelt, als het eenzijdige voeding krijgt die bijvoorbeeld te veel vet en suiker bevat.

5. Kinderen met overgewicht wonen meestal in rijkere landen = NIET WAAR

Je zou misschien denken dat overgewicht vooral een probleem is van rijkere landen. Maar dat is zeker niet waar. Eenzijdige, ongezonde voeding leidt ook in armere landen tot overgewicht bij kinderen. Sterker nog: maar liefst 88 procent van de kinderen met overgewicht onder de vijf jaar woont in lage- tot middeninkomenslanden.

6. Ondervoeding gaat altijd gepaard met honger = NIET WAAR

Bij ondervoeding denk je al snel aan honger. Kinderen kunnen ondervoed raken door een plotseling voedseltekort, bijvoorbeeld na een ramp of in een conflictsituatie. Dat noemen we acute ondervoeding. Maar ook kinderen die wél genoeg te eten krijgen, kunnen ondervoed zijn. Dan bevat hun voedsel bij lange na niet de voedingstoffen die ze nodig hebben. Deze chronische ondervoeding is niet direct levensbedreigend maar de gevolgen op de lange termijn zijn minstens zo ernstig. UNICEF bestrijdt beide vormen van ondervoeding.

7. De hersenen van kinderen die slecht te eten krijgen, kunnen zich niet goed ontwikkelen = WAAR

Als je niet goed te eten krijgt, kun je niet goed groeien. Lichamelijk niet én geestelijk niet, doordat je hersenen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Kinderen die langdurig niet de juiste voeding krijgen, lopen zo een ernstige achterstand op. Ze presteren slechter op school en vinden later minder snel een goede baan. De kans dat ze in armoede eindigen, is groot. Terwijl deze kinderen juist zo nodig zijn om mee te bouwen aan de samenleving waarin ze wonen.

8. 149 miljoen kinderen wereldwijd zijn chronisch ondervoed = WAAR

Een duizelingwekkend aantal, maar het is echt waar. 149 miljoen kinderen wereldwijd zijn chronisch ondervoed, 49 miljoen kinderen zijn (ook) acuut ondervoed. En dan zijn er ook nog eens 38 miljoen kinderen die kampen met overgewicht. Al met al is slechte voeding dus een zeer groot probleem.

9. Een ondervoed kind haalt later zijn achterstand wel weer in = NIET WAAR

De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor de groei en ontwikkeling van een kind. Het begint zelfs al vóór de geboorte: als zwangere vrouwen zelf niet goed te eten hebben, komt hun baby in feite ondervoed ter wereld. Daarom is preventie zo belangrijk. UNICEF geeft tienermeisjes en zwangere vrouwen bijvoorbeeld voedingssupplementen als vitamine A en ijzer om te voorkomen dat hun (toekomstige) kinderen chronisch ondervoed raken. Ook geven we voorlichting over het belang van borstvoeding om ondervoeding bij baby’s te voorkomen.

10. Goede voeding om goed te groeien: daar heeft ieder kind recht op = WAAR

Het Verdrag voor de Rechten van het Kind is de basis van alles wat we doen. In artikel 24 van dat verdrag staat dat kinderen gezond moeten kunnen opgroeien. Goede voeding hoort daarbij. UNICEF zet zich er dan ook voor in dat alle kinderen, vooral de meest kwetsbare, structureel goede voeding krijgen. Help jij mee? Dat zou geweldig zijn!

Doneer voor goede voeding

Help mee