Veelgestelde vragen

Hier vind je veelgestelde vragen over de UNICEF Rift Valley Marathon Experience. Staat je vraag er niet bij? Mail hem naar marathonkenia@unicef.nl en we geven je zo snel mogelijk antwoord.

Herbert en teun onderweg

Reisdata, kosten en verzekeringen

Wanneer vindt de UNICEF Rift Valley Marathon Experience plaats?
De tweede editie is van 8 tot en met 15 juni 2019 in de Rift Valley in Kenia.

Hoe ziet het reisschema eruit?
Na je inschrijving krijg je een uitgebreid reisschema. Voor nu is het handig om te weten dat je op zaterdag 8 juni 2019 vanaf Schiphol naar Nairobi vliegt. Daar verblijf je één nacht in een hotel en ga je een wildpark bezoeken. Op zondagavond 9 juni vlieg je naar Iten en word je naar het High Altitude Training Centre gebracht. In de dagen erna bereid je je voor op de marathon en breng je een bezoek aan een school die meedoet aan het programma Football for Water. Op vrijdag 14 juni is de grote dag: dan loop je de marathon en kun je na afloop rekenen op een feestje om je prestatie te vieren. De volgende dag ga je weer naar Nairobi en op zondagochtend 16 juni land je in Amsterdam.

Wat zijn de deelnamekosten?
De kosten voor deelname aan de UNICEF Rift Valley Marathon Experience bedragen 1.750 euro per persoon. Hierin zijn zowel de kosten voor je tickets als je verblijfskosten in het hotel in Nairobi en in het High Altitude Training Centre inbegrepen. Bijkomende kosten beperken zich tot (kleine) persoonlijke uitgaven, het aanvragen van een visum en het afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering.

Moet ik de deelnamekosten direct bij inschrijving betalen?
Je betaalt op twee momenten deelnamekosten. Een deel betaal je bij inschrijving, een ander deel later in het jaar. Informatie over de betalingen ontvang je na je inschrijving.

Met welke aanvullende kosten moet ik rekening houden?
Alle verblijfs- en reiskosten die je zowel onderweg naar als in het High Altitude Training Centre maakt, zijn bij de reissom inbegrepen. Dit betekent dat de bijkomende kosten zich beperken tot persoonlijke uitgaven, visumkosten en de kosten voor een reis- en annuleringsverzekering.

Kan ik mijn deelname aan de marathon annuleren?
Uiteraard kunnen we in overleg bekijken of er toch geen mogelijkheid is om mee te gaan. Als dat echt niet kan, is annulering mogelijk. Voor wat betreft het voldoen/terugbetalen van de deelnamekosten, hebben we aparte voorwaarden opgesteld.

Krijgen mijn sponsors hun geld terug als ik mijn deelname annuleer?
Het geld dat je op het moment van annulering hebt opgehaald besteden we aan het project in Kenia, waar het absoluut goed van pas komt. Alleen in geval van annulering van de volledige reis door UNICEF bekijken we samen met de deelnemers hoe we het al opgehaalde geld kunnen besteden.

Kan ik een annuleringsverzekering afsluiten?
Jazeker, we raden je zelfs aan een persoonlijke annuleringsverzekering af te sluiten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld ook een verzekering met blessuredekking overwegen.

Moet ik een reisverzekering afsluiten?
Deelnemers zijn verplicht een reisverzekering af te sluiten met voldoende (medische) werelddekking.

Heb ik een visum voor Kenia nodig?
Ja, een visum voor Kenia is verplicht. Je moet dit zelf tijdig aanvragen. De kosten van een visum naar Kenia bedragen ongeveer € 50,- en zijn voor eigen rekening. Na je inschrijving ontvang je hierover meer informatie.

Welke gegevens uit mijn paspoort moet ik bij inschrijving aan jullie doorgeven?
Geef je huidige paspoortgegevens bij inschrijving aan ons door (voor- en achternaam, paspoortnummer, afgiftedatum en plaats van afgifte en de verloopdatum). Verloopt je paspoort en schaf je een nieuw aan, geef ons dan deze gegevens tijdig door.

Hardloopschoenen

Marathon en voorbereidingen

Hoe zien de dagen voorafgaand aan de marathon op het High Altitude Training Centre eruit?
Na aankomst vanuit Nairobi verblijven we een aantal dagen in het trainingscentrum. Daar kun je tot de marathon meedoen aan clinics en trainingen van onder andere Lornah Kiplagat, en/of je ontspannen.

Waar vindt de marathon plaats?
De marathon loop je in de directe omgeving van het High Altitude Training Centre. Gezien de hoogte (boven de 2.000 meter) en de wisselende omstandigheden wordt het een unieke en tegelijkertijd zware ervaring.

Nemen we als groep deel aan een bestaande marathon?
Deze marathon is een exclusief en kleinschalig. Er  doen maximaal zestig deelnemers uit Nederland mee. De kans bestaat dat ook een groep Keniaanse lopers aanhaakt, maar het totaal aantal deelnemers zal niet boven de honderd uitkomen.

Moet ik goed getraind zijn om aan deze marathon deel te kunnen nemen?
Absoluut. Voor iedere marathon is een goede training aan te raden en dat is voor deze marathon helemaal het geval. De marathon loopt door de Rift Valley over vaak onverhard en afwisselend terrein. Ook de hoogte (ruim 2.000 meter) en de weersomstandigheden (warm) maken het zwaarder dan een gemiddelde marathon

Word ik geholpen tijdens de voorbereiding?
Uiteraard. We gaan deze uitdaging gezamenlijk aan. We helpen je dan ook graag in alle opzichten om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je alle informatie die je nodig hebt. Verder organiseren we een aantal bijeenkomsten over bijvoorbeeld fondsenwerving, je fysieke voorbereiding (training) en Kenia. Als je vragen hebt, kun je ook rechtstreeks contact opnemen met Sabina of Jochem via marathonkenia@unicef.nl.

Hoe zit het met de veiligheid rond het lopen van de marathon?
De marathon wordt georganiseerd door een zeer ervaren, lokale partner, die al meer dan twintig jaar loopevenementen in Kenia en daarbuiten organiseert. Hij heeft uitstekende relaties met de lokale autoriteiten en is goed op de hoogte van de (actuele) veiligheidssituatie. We zorgen voor goede begeleiding van de lopers voor, tijdens en na de marathon.

Kan ik me samen met andere deelnemers voorbereiden op de marathon?
In aanloop naar de marathon organiseren we in Nederland verschillende bijeenkomsten voor de deelnemers, waaronder een training. Ook krijg je trainingsschema’s. Verder kun je je voorbereiding helemaal naar eigen inzicht invullen. Uiteraard kun je met andere deelnemers trainen, of je op een andere manier gezamenlijk voorbereiden.

Is er begeleiding tijdens de marathon?
Ja. De organisatie zorgt ervoor dat de deelnemers begeleid worden tijdens de loop. Ook zijn er drankvoorzieningen en is er medische ondersteuning aanwezig.

Hoeveel mensen nemen deel aan de marathon?
Onze groep deelnemers bestaat uit maximaal zestig mensen. Zij lopen een exclusieve marathon waaraan wellicht alleen een kleine groep Kenianen – maximaal veertig – zal deelnemen.

Moet ik een medische verklaring overleggen voor deelname aan de marathon?
Dat is niet verplicht, maar we raden je van harte aan om dat wel te doen. De marathon vindt onder relatief zware omstandigheden plaats en meer dan gemiddelde fitheid is dan ook gewenst.

Is het raadzaam een sportkeuring te ondergaan?
Ook dit is aan te raden. Een periodieke sportkeuring geeft je een actuele stand van zaken met betrekking tot je gezondheid.

Lornah kiplagat

Lornah Kiplagat en het High Altitude Training Centre

Hoe is Lornah Kiplagat bij de UNICEF Rift Valley Marathon Experience betrokken?
Lornah zal samen met andere vooraanstaande Keniaanse atleten tijdens je verblijf in het High Altitude Training Centre clinics verzorgen en je alles vertellen over het lopen van een marathon op flinke hoogte. Daarnaast helpt ze je via inspirerende video’s bij je voorbereiding.

Wat is er zo bijzonder aan het High Altitude Training Centre?
Dit trainingscentrum - opgericht door Lornah Kiplagat - ligt in Iten, aan de rand van de vallei. Nederlandse lopers als Koen Raymaekers, Michel Butter en Abdil Nageeye zijn er kind aan huis. Het heeft een sportschool, zwembad, restaurant en tweepersoons slaapkamers (die alle zijn voorzien van een douche en toilet). Je kunt je in het centrum dus optimaal voorbereiden op je loopprestatie. Zie ook www.lornah.com.

Football for water

Sponsorgeld en Football for Water

Waar gaat de opbrengst van de UNICEF Rift Valley Marathon Experience naartoe?
Je haalt geld op voor Football for Water. Dankzij dit programma, dat UNICEF samen met onder meer Aqua for All, de KNVB en de Nederlandse en Keniaanse overheid uitvoert, krijgen basisscholen in Kenia schoon water, wasbakken en gescheiden wc’s voor jongens en meisjes. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat kinderen naar school (blijven) gaan en gezond blijven. Tijdens ons verblijf in Kenia ga je op bezoek bij een van de scholen die meedoen aan Football for Water, zodat je zelf kunt zien waar het door jou opgehaalde bedrag terechtkomt.

Hoeveel geld moet ik ophalen voor het UNICEF-project Football for Water?
Om aan de marathon mee te kunnen doen, haal je (minimaal) 5.000 euro sponsorgeld op dat helemaal ten goede komt aan het programma Football for Water. Dat is een flink bedrag, maar je hebt een klein jaar de tijd om het geld op te halen. Bovendien helpt UNICEF je op alle mogelijke manieren. Je kunt gebruikmaken van ons handige online actieplatform Help Mee en je krijgt tips via mailings en webinars. Ook kun je rekenen op persoonlijke begeleiding als je je doel niet dreigt te halen. Na je aanmelding voor de marathon krijg je hierover uitgebreide informatie.

Moet iedere deelnemer een eigen actiepagina aanmaken op Help Mee?
Ja. Nadat je bent ingeschreven, kun je op ons actieplatform Help Mee een pagina aanmaken waarop je je motivatie om mee te doen kunt laten zien en beschrijven. Een eigen pagina heeft twee voordelen: je kunt je sponsors via een directe link eenvoudig doorverwijzen en wij kunnen zien of je wat de fondsenwerving betreft op de goede weg bent.

Kan ik de reiskosten ook als opbrengsten uit de fondsenwerving beschouwen?
Je bent als deelnemer vrij om zowel fondsen te werven voor je deelnamekosten als voor Football for Water. Laat het duidelijk aan je sponsors weten als je een gedeelte van de opgehaalde bedragen wilt gebruiken voor het voldoen van de reiskosten. Belangrijk om te weten: alle bedragen die je op ons actieplatform Help Mee werft zijn uitsluitend bestemd zijn voor Football for Water.

Wat gebeurt er als ik minder dan € 5.000 sponsorgeld ophaal?
We beseffen dat het flink wat moeite en tijd zal kosten om € 5.000,- op te halen. Daar staat tegenover dat je de kans krijgt om mee te doen aan een unieke marathon waaraan een mooi doel verbonden is. Ook kun je van dichtbij kennismaken met het werk van UNICEF. Bij het werven van de fondsen sta je er bovendien niet alleen voor. We helpen je om die succesvol te laten verlopen. In het uiterste geval – als je het bedrag toch niet bij elkaar krijgt - zoeken we samen naar een passende oplossing.

Heb ik voldoende tijd om het bedrag bij elkaar te krijgen?
Zodra je je hebt ingeschreven, kun je je fondsenwerving starten. Laat zien en horen hoe bijzonder het is dat jij deze unieke marathon gaat lopen. En dat het ook nog voor een goed doel is. Je zult zien dat je met je enthousiasme sponsors aantrekt.

Kunnen we als deelnemers ook gezamenlijk een fondsenwervende actie organiseren?
Uiteraard. Hoe je de fondsenwerving organiseert laten we geheel aan jou over. We kunnen ons voorstellen dat het bundelen van krachten – richting bijvoorbeeld bedrijven – de kans op succes vergroot. Let er wel op dat je de fondsen die je gezamenlijk binnenhaalt uiteindelijk verdeelt over de persoonlijke actiepagina’s.

Wat gebeurt er met de gegevens van de mensen die mij via mijn actiepagina op Help mee ondersteunen?
De gegevens die je persoonlijke sponsors verstrekken bij hun aanmelding worden alleen gebruikt voor de juiste verwerking van hun financiële bijdrage. UNICEF zal de gegevens niet voor andere doeleinden gebruiken en ook niet aan derden verstrekken.

Maakt een bezoek aan het project ook deel uit van de marathonweek?
Ja, op het programma staat een bezoek aan school die meedoet aan Football for Water.