Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Welkom op de wereld

Mali

De risico’s die komen kijken bij het ter wereld komen zijn voor Malinese baby’s en hun moeders veel groter dan voor kinderen die in Nederland geboren worden. Meer dan de helft van de Malinese moeders bevalt thuis, zonder hulp van een gekwalificeerde verpleegkundige. Wanneer een baby wel in een ziekenhuis of medisch centrum geboren wordt, zijn er vaak niet genoeg dokters of de juiste medische instrumenten aanwezig om complicaties zo veilig mogelijk op te lossen. 

De eerste maand van het leven van een kind is de meest risicovolle maand uit zijn of haar leven. In Mali haalt 1 op de 28 kinderen het eind van de eerste levensmaand niet. Dit maakt Mali een van de landen met de hoogste sterfte onder pasgeborenen ter wereld. De meeste baby’s overlijden door grotendeels voorkombare complicaties zoals infecties, vroegtijdige geboorte of zuurstofgebrek tijdens de bevalling. 

Tijdens de crisis in Mali, die zes jaar geleden begon, is tachtig procent van alle ziekenhuizen en klinieken verwoest. Ook zijn er te weinig gekwalificeerde hulpverleners. Een voorbeeld; in Koumantou, een gemeente met ruim 51.000 inwoners, is er maar één door UNICEF getrainde dokter voor alle inwoners. Hij wordt geholpen door één verloskundige, één verpleegkundige en vijf hulpverleners.

Programma

Met dit programma in Mali wil UNICEF kinderen de kans geven om veilig en gezond ter wereld te komen. UNICEF streeft ernaar om voor het einde van 2019 alle jonge kinderen, zwangere vrouwen en nieuwe moeders toegang te geven tot essentiële en levensreddende medische zorg, zowel preventief als in acute situaties. De nadruk ligt op de meest kwetsbare en afgelegen gemeenschappen waar het aantal sterfgevallen onder pasgeboren baby’s het hoogste is.

Om dit doel te bereiken helpt UNICEF met het bouwen en bevoorraden van zwangerschapscentra waar acute hulp en consultaties geboden kunnen worden. Ook zorgen we ervoor dat het medisch personeel getraind wordt. Ze worden onder andere getraind in het bijhouden van gezondheidsdossiers over de baby’s zodat deze geanalyseerd en gemonitord kunnen worden.

De eerste zorg

Er worden kraamafdelingen opgezet waar pasgeboren baby’s kritieke zorg kunnen krijgen, zoals beademing vlak na de geboorte, het correct behandelen van de navelstreng en ervoor zorgen dat de baby’s warm genoeg zijn. Ook wordt er extra zorg geleverd aan te vroeg geboren baby’s of baby’s die met een infectie ter wereld komen. Deze  kraamafdelingen worden opgezet in drie regionale ziekenhuizen, 23 gezondheidscentra en 45 gemeenschapszorgcentra.

In het programma wordt extra aandacht besteed aan het betrekken van de familie en de gemeenschap bij de zorg voor pasgeboren baby’s.  De rol van de moeder staat in hierin centraal. Moeders worden aangemoedigd om borstvoeding te geven. Goede voorlichting over de verzorging van pasgeboren baby’s helpt om hen een goede start te geven. 

Nog voordat een baby in Mali geboren wordt, heeft hij of zij al minder kans op een gezond en gelukkig leven dan vele andere kinderen over de hele wereld. Dit UNICEF-programma wil hier verandering in brengen en deze kinderen de kans geven om in ieder geval de eerste stap in het leven op een veilige manier te kunnen zetten.

Wat we willen bereiken

UNICEF wil de gezondheid van moeders en hun pasgeboren baby’s in afgelegen gebieden in Mali verbeteren en ieder jaar 343.000 moeders en hun kinderen toegang geven tot de verbeterde moeder- en babyzorgcentra. Ook willen we het begrip en de kennis over zwangerschappen, bevallingen en de zorg die pasgeboren baby’s nodig hebben vergroten onder de medisch hulpverleners in Mali en binnen de gemeenschappen zelf. Hier wordt voornamelijk gefocust op kwetsbare gemeenschappen.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help babysterfte voorkomen

Geef nu