Voorbeeldmoeders Mamans Lumières

Burundi

Burundi is een zeer vruchtbaar Afrikaans land. Maar het land kent tegelijkertijd het hoogste percentage chronisch ondervoede kinderen ter wereld. Een probleem dat de ontwikkeling van deze kinderen sterk belemmert. Met het UNICEF-programma Maman Lumière bestrijden wij ondervoeding en krijgen kinderen de kans om gezond op te groeien.

kind in Burundi

12

miljoen

inwoners in Burundi

2

miljoen

kinderen < 5 jaar

56

%

van kinderen < 5 jaar is chronisch ondervoed

In Burundi zijn 1,2 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar chronisch ondervoed, omdat zij structureel te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgen. De gevolgen zijn ernstig en (vaak) onomkeerbaar. Ze worden sneller ziek, blijven achter in de groei en hun hersenen ontwikkelen zich onvoldoende. Daardoor presteren ze slechter op school en vinden ze later minder snel een goede baan. Het merendeel van de Burundese bevolking woont op het platteland waar zij zelfvoorzienend is en stukken land bewerkt waarop bijna alles kan groeien. Maar toch bestaat de dagelijkse maaltijd van Burundese families vaak slechts uit bonen. Veel moeders hebben nooit geleerd over het belang van vitamines en mineralen voor hun eigen gezondheid en die van hun kinderen.

UNICEF en MAMAN LUMIÈRE

Mamans Lumières zijn moeders van kinderen die goed gevoed zijn, terwijl zij in dezelfde omstandigheden leven als moeders van ondervoede kinderen. Ze zijn iets beter opgeleid en weten daarom meer over gezonde voeding. Met dit programma zet UNICEF voorbeeldmoeders in om ondervoeding tegen te gaan. We doen dit door de kennis van Mamans Lumières over voeding te vergroten, hen te voorzien van zaden voor het opzetten van voedingsrijke moestuinen en hen vaardigheden te leren waarmee zij de opgedane kennis kunnen delen met moeders uit de buurt. Mamans Lumières leren ook hoe zij met een kookworkshop andere moeders kennis kunnen bijbrengen over hoe je heerlijke en gezonde maaltijden kunt bereiden met streekproducten. Daarnaast traint UNICEF voorbeeldmoeders in het herkennen van ondervoeding bij kinderen en wanneer zij een kind moeten doorverwijzen naar een gezondheidscentrum.

Kevin (2) met voedsel

Kevin (2) in het zuiden van Burundi eet voedsel bereid door gezondheidsmedewerkster.

Kevin (2) in het zuiden van Burundi eet voedsel bereid door gezondheidsmedewerkster.

“Ik kreeg de kans om iets langer naar school te gaan dan de meeste vrouwen uit mijn buurt. Nu geef ik andere moeders advies hoe zij ervoor kunnen zorgen dat hun kinderen ook gezond opgroeien.”

Marie Chantal, 34 jaar (Maman Lumière) moeder van twee gezonde kinderen

UNICEF's doelen

  • 200 Mamans Lumières krijgen voorlichting over gezonde voeding en een training in het overbrengen van deze kennis aan andere moeders. Ook leren ze kinderen te screenen op ondervoeding.
  • De getrainde Mamans Lumières organiseren ruim 1.300 kookworkshops over voedzame maaltijden en ruim 1.300 sessies waarin kinderen worden gescreend op ondervoeding.
  • De getrainde Mamans Lumières ontvangen zaden voor een moestuin waarmee zij gezonde gewassen kunnen verbouwen.
  • Dankzij het programma Maman Lumière kan UNICEF ruim 46.000 kinderen tussen de 0 en 5 jaar bereiken met gezonde voeding. Hierdoor krijgen kinderen de kans om gezond op te groeien.

Geef meer moeders een kans

Doneer nu!