Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Terug naar School

Syrië

In Syrië gaan meer dan twee miljoen kinderen al jaren niet naar school. Dit programma biedt onderwijs aan kinderen in Syrië die slachtoffer zijn geworden van een langdurig conflict. Juist deze kinderen hebben dringend behoefte aan onderwijs.  

UNICEF wil dat zo veel mogelijk Syrische kinderen toegang hebben tot onderwijs.

UNICEF wil dat zo veel mogelijk Syrische kinderen toegang hebben tot onderwijs.

UNICEF wil dat zo veel mogelijk Syrische kinderen toegang hebben tot onderwijs.

11,7
miljoen

mensen in nood in Syrië

5
miljoen

kinderen (<18) in nood in Syrië

2,1
miljoen

kinderen in Syrië gaan niet naar school

Een toekomst dankzij onderwijs

De gevolgen van negen jaar oorlog in Syrië zijn schrijnend. Meer dan de helft van alle scholen in Syrië is verwoest en nog eens dertig procent beschadigd. Veel docenten zijn gevlucht of om het leven gekomen. En áls er al onderwijs is, kunnen ouders de kosten vaak nauwelijks opbrengen.

Daardoor missen miljoenen kinderen in Syrië vaak jaren onderwijs – veel gaan al meer dan vijf jaar niet meer naar school. Bovendien lopen deze kinderen het risico slachtoffer te worden van uitbuiting en misbruik. Denk aan kinderarbeid of een gedwongen huwelijk. Om Syrische kinderen een hoopvolle toekomst te geven is onderwijs belangrijker dan ooit. Zonder extra steun dreigt een hele generatie verloren te gaan. 
 

Wat doet UNICEF

UNICEF wil dat zo veel mogelijk Syrische kinderen toegang hebben tot onderwijs. Wij zorgen daarom voor de renovatie van klaslokalen, inclusief meubilair en sanitaire voorzieningen. Ook bieden wij tijdelijke leerplekken in tenten, kelders en zelfs grotten. Met alternatieve lesprogramma’s, die versneld en als zelfstudiepakket worden aangeboden krijgen kinderen woonachtig in afgelegen gebieden ook toegang tot onderwijs. Verder levert UNICEF rugzakken voor kinderen met schoolspullen en stimuleren wij de algemene ontwikkeling van kinderen met behulp van sport- en spelactiviteiten, lessen over levensvaardigheden en psychosociale zorgprogramma’s. 

Manar is 12 jaar oud en volgt onderwijs in een zelfstudiecentrum van UNICEF in het dorp Rehiya Al Soda, gelegen in het rurale noordoosten van Syrië. Een gebied dat zwaar getroffen is door de oorlog en waar veel scholen gesloten zijn. Manar: “Ik kom hier samen met mijn twee zusjes. Voor ons is het minstens een half uur reizen, maar we hebben het er graag voor over.” UNICEF voorziet in het transport, want voor veel ouders is dat een grote uitdaging. In veel gevallen is het te duur of niet veilig genoeg. “Ik hou van school en ben dol op wetenschap. Mijn favoriete vak is Arabisch en ik wil een echte specialist worden.” 

Gestelde doelen 2019

  • 1.250 ontheemde kinderen tussen de 5 en 17 jaar in moeilijk bereikbare gebieden toegang bieden tot onderwijs met behulp van alternatieve lesprogramma’s.
  • Beschadigde scholen herstellen, inclusief drinkwatervoorzieningen, sanitaire voorzieningen en veilige speelplekken.
  • Ouders en/of verzorgers voorlichten over het belang en de voordelen van onderwijs en steunen bij de begeleiding van hun kinderen.
  • Onderwijzers trainen zodat de kwaliteit van het alternatieve onderwijs is gewaarborgd en zij de kinderen (op afstand) kunnen begeleiden. 
     

Gerelateerd aan dit onderwerp