Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Terug naar school

Syrië

In Syrië gaan meer dan twee miljoen kinderen niet naar school. Om hen een toekomst te geven – en daarmee het hele land! – is onderwijs belangrijker dan ooit. UNICEF zet alles op alles om deze kinderen onderwijs te geven.

Bekijk de video: Falak (17) volgt alternatief onderwijs

Terug naar school 3

Een toekomst dankzij onderwijs

Na jaren van oorlog zitten Syrische schoolkinderen in een schrijnende situatie. Meer dan de helft van alle scholen in Syrië is compleet verwoest en nog eens dertig procent is zo beschadigd dat er geen les meer gegeven kan worden. Veel docenten zijn gevlucht of om het leven gekomen. En áls er al onderwijs is, kunnen ouders de kosten vaak nauwelijks opbrengen.

Daardoor gaan meer dan twee miljoen – veelal ontheemde – kinderen in Syrië niet naar school. Zij missen niet alleen jaren onderwijs maar lopen ook het risico slachtoffer te worden van uitbuiting en misbruik. Denk aan kinderarbeid of een gedwongen huwelijk. Om Syrische kinderen een toekomst te geven – en daarmee het hele land! – is onderwijs belangrijker dan ooit. Er dreigt een hele generatie verloren te gaan maar UNICEF zet alles op alles om dat te voorkomen.

Actuele situatie

Recent is de oorlog in het noordoosten van Syrië weer opgelaaid. Lees hier meer over de actuele situatie. 

Kun je niet naar school? Dan komt school naar jou!

Falak (17) kan tot haar spijt niet zomaar naar school. Gelukkig volgt ze dankzij UNICEF een zelfstudieprogramma. Zo kan ze tóch leren en zich ontwikkelen.

Wat doet UNICEF?

UNICEF wil dat zo veel mogelijk Syrische kinderen toegang hebben tot onderwijs. Of dat nu is door een reguliere school te bezoeken, of door een alternatieve vorm van onderwijs te volgen, zoals een zelfstudieprogramma. We richten ons daarbij specifiek op zo'n 346.000 kwetsbare kinderen in zeer moeilijk bereikbare gebieden.

Ook zorgt UNICEF voor renovatie van verwoeste schoolgebouwen of voor tijdelijke leerplekken. We geven cursussen aan docenten, zodat ze goed voorbereid voor de klas staan, en weten hoe ze kunnen omgaan met getraumatiseerde kinderen of kinderen die door de oorlog gehandicapt zijn geraakt. En tot slot zorgen we voor leermaterialen, zoals rugzakjes met schoolspullen, zodat ook dát kinderen niet tegenhoudt om te leren.

Gerelateerd aan dit onderwerp