Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Terug naar school

Syrië

Het conflict in Syrië heeft enorme gevolgen voor het onderwijs in de regio. Scholen zijn verwoest, leraren gevlucht en bijna twee miljoen kinderen gaan niet naar school. UNICEF zet alles op alles om te voorkomen dat deze kinderen opgroeien tot een verloren generatie.  

Een veilige plek

Het is van groot belang dat kinderen in conflictlanden zo snel mogelijk (weer) onderwijs kunnen volgen. School is een veilige plek, waar kinderen kunnen spelen en leren. School zorgt ook voor een dagelijkse routine, een plaats waar kinderen weer even kind kunnen zijn.

Na jaren van conflict is onderwijs voor kinderen en hun ouders nog steeds erg belangrijk. Het biedt een ontsnapping aan de dagelijkse realiteit en hoop voor de toekomst.

Wat doet UNICEF?

UNICEF wil dat zo veel mogelijk Syrische kinderen toegang hebben tot formeel of non-formeel onderwijs. We werken vanuit Syrië en buurlanden (cross-border) om kinderen in Syrië te bereiken.

In Syrië kan één op de drie scholen niet meer gebruikt worden; de gebouwen zijn verwoest of bezet door mensen die hun huis zijn ontvlucht. UNICEF zet tijdelijke leerplekken op (in tenten, kelders en zelfs grotten), maar zorgt ook voor lichte renovatie van bestaande klaslokalen.

We geven cursussen aan juffen en meesters, zodat ze goed voorbereid voor de klas staan. Daarnaast zorgen we voor rugzakjes met schoolspullen, zodat kinderen de materialen hebben om te kunnen leren.

Onderwijs biedt hoop voor miljoenen Syrische kinderen en hun ouders.

Kinderen die niet naar het reguliere onderwijs kunnen, krijgen alternatieve onderwijsmogelijkheden aangeboden. Zoals zelfstudiepakketten en online leren. Neem de 17-jarige Falak uit een klein dorpje op het platteland van Aleppo. Een tijd lang kon ze niet naar school waardoor ze achter ging lopen op haar leeftijdgenootjes. Dankzij het zelfstudieprogramma van UNICEF heeft ze de verloren jaren kunnen inhalen.

“Ik ben bang voor de oorlog”, zegt Falak, “maar nog veel meer voor onwetendheid.”

Laat Syrische kinderen leren

Doneer nu

Gerelateerd aan dit onderwerp