Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Techno Girl

Zuid-Afrika

Hoewel er veel positieve ontwikkelingen zijn op het gebied van onderwijs in Zuid-Afrika, is de kwaliteit nog onder de maat. Slechts 50 procent van de meisjes in Zuid-Afrika maakt uiteindelijk de middelbare school af. Dankzij het Techno Girl programma van UNICEF komt daar stap voor stap verandering in.

Met dit programma helpt UNICEF de barrières voor meisjes in Zuid-Afrika te doorbreken.

Met dit programma helpt UNICEF de barrières voor meisjes in Zuid-Afrika te doorbreken.

Met dit programma helpt UNICEF de barrières voor meisjes in Zuid-Afrika te doorbreken.

58
miljoen

inwoners in Zuid-Afrika

20
miljoen

jongeren tussen de 15 en 24 jaar in Zuid-Afrika

50
procent

van alle jongeren tussen de 15 en 24 jaar is werkloos, voor meisjes is dit 60 procent

Een toekomst in techniek

Vooral meisjes in Zuid-Afrika ervaren nog veel barrières om hun school af te maken. Zo komt geweld tegen meisjes vaak voor, is er een relatief hoog percentage meisjes met HIV en meisjes die vroegtijdig zwanger raken. Bovendien worden meisjes niet aangemoedigd om technische en bètavakken te volgen, zoals wiskunde en natuurkunde. En dat terwijl er op de arbeidsmarkt juist veel behoefte is aan deze kennis. Het gevolg is dat ruim 60 procent van de jongeren meisjes in Zuid-Afrika werkloos is. Techno Girl heeft sinds 2005 inmiddels ruim 11.000 middelbare schoolmeisjes geholpen met extra ondersteuning bij technische vakken en door het aanbieden van stages bij 700 verschillende bedrijven. 

Wat doet UNICEF

Met dit programma helpt UNICEF de barrières voor meisjes in Zuid-Afrika te doorbreken. Kwetsbare middelbare schoolmeisjes tussen de 15 en 18 jaar krijgen gedurende drie jaar coaching en begeleiding bij het volgen van technische en bètavakken. Daarnaast mogen zij stage lopen bij een techbedrijf, om zo relevante praktijk ervaring op te doen. Op deze manier wil UNICEF voorkomen dat zij vroegtijdig school verlaten. Ook maken de meisjes bovendien meer kans op een goede baan in de toekomst. 

Raquel Sorota werd geboren in 1994, het jaar van de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. Raquel groeide op in een van de vele townships in Johannesburg, Tembisa. In 2009 werd zij door haar docenten genomineerd om aan het Techno Girl programma deel te nemen, gericht op begaafde meisjes uit achterstandswijken. Raquel liep tijdens haar zomervakantie stage bij het bedrijf Bateman Engineering, waar zij met behulp van een persoonlijke mentor kennis maakte met de arbeidsmarkt. Deze stageplek beviel haar zo goed dat ze besloot om Industriële Engineering te gaan studeren. Dankzij Techno Girl werkt Raquel nu als een ingenieur bij het Zuid-Afrikaanse bedrijf Discovery in Johannesburg. 

Gestelde doelen 2019

  • 1.000 extra meisjes per jaar ondersteuning aanbieden bij het volgen van technische en bètavakken.
  • 1.000 extra meisjes per jaar op snuffelstage bij een bedrijf.
  • 1.000 meisjes per jaar ondersteunen bij het vinden van een baan na afstuderen.
  • Het oprichten en onderhouden van een alumninetwerk, zodat meisjes elkaar ook na afstuderen kunnen blijven ondersteunen. 
     

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help nu en doneer

Help mee