Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Social protection

Om de meest kwetsbare kinderen mee te laten tellen, zet UNICEF in op Social Protection. In deze allesomvattende aanpak worden kinderen (via ouders of verzorgers) financieel ondersteund. Zo krijgen zij toegang tot sociale voorzieningen.

Ghana kinderen

Onderzoeken van onder meer UNICEF tonen aan dat Social Protection een grote impact heeft op gezondheidszorg, onderwijs en voeding. Daarnaast verhogen cash transfers de koopkracht van families. Een cash transfer is het geven van geld aan extreem arme gezinnen, bijvoorbeeld aan grootouders die voor hun kleinkinderen zorgen. Een cash transfer dient zo als stimulans voor de lokale economie en productiviteit van hele gemeenschappen. Diezelfde resultaten zien we ook in de landen waar we nationale social protection programma's ondersteunen.

Tienermeiden

In Zimbabwe is dankzij een cash transfer programma voor tienermeiden het percentage schoolverlaters en tienerzwangerschappen gedaald met respectievelijk 82 en 63 procent. Bij meisjes in Malawi (tussen de 13 en 22 jaar) die cash transfers ontvangen, komt HIV nauwelijks meer voor in vergelijking met meisjes die geen maandelijkse bijdrage krijgen. Deze programma's worden mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Lees het artikel Gratis geld voor de armen - het werkt wél

Ben je benieuwd wat wij vinden van social protection? Lees ons standpunt over dit onderwerp.

Meer weten over de mythes rondom het geld geven aan de armen? Bekijk de video Cash Transfer: Myths vs Reality.

Van bewijs naar actie

Eind 2016 brachten UNICEF en de VN Voedsel- en Landbouworganisatie het boek 'From Evidence to Action' uit. Hierin wordt het effect van cash transferprogramma's in Afrikaanse landen beschreven. Uit het onderzoek blijkt dat cash transfers een succesvolle methode zijn om de allerarmste families toegang te geven tot sociale voorzieningen. Op de lange termijn verbetert het de financiële mogelijkheden van de huishoudens, doordat ze bijvoorbeeld kunnen in investeren in een eigen bedrijfje of spaargeld kunnen opbouwen.

Lees meer over de impact van cash transferprogramma's in Afrika

Audrien en haar zus Odelia

Audrien (8) houdt haar tweelingzus Odelia vast voor hun huis in Zambia. De hele familie profiteert van het social cash transfer programma voor de gehandicapte Odelia. Het meisje kan niet praten of zelf eten. 'Voordat we deelnamen aan het programma hadden we geen drie maaltijden per dag, nu wel', zegt de moeder van de tweeling.

McSensio en zijn broertje Yakimani

De broers McSensio (14) en Yakimani (10) uit Malawi, maken samen huiswerk. Hun beide ouders hebben HIV. Omdat ze behoren tot de meest arme gezinnen, krijgt het gezin minimaal 7 dollar per maand uit het cash transfer programma gesteund door UNICEF.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Ondersteun kwetsbare kinderen

Doneer nu