Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Richting een hoopvolle toekomst

Jemen

Aan de rand van de Arabische wereld ligt Jemen. Door een langdurig conflict en economische crisis, worden miljoenen kinderlevens in Jemen bedreigd. Zo ook het leven van de negen maanden oude Yahya. Het conflict bedreigt niet alleen direct zijn leven, hij voert zelf ook dagelijks een andere zware strijd: die tegen ernstige ondervoeding. Geen enkel kind zou zo’n gevecht moeten hoeven voeren. Met dit programma staat UNICEF de kinderen in Jemen daarom bij in hun strijd tegen ondervoeding.

Unicef yemen huwais hr 2

Een wijdverspreid gevecht

Yahya woont met zijn familie in de Jemenitische hoofdstad Sana’a. Op bovenstaande foto is te zien hoe Yahya stevig wordt vastgehouden door zijn vader. Yahya’s ouders probeerden hun jonge zoon met al hun macht voldoende te voeden, maar door het voortdurende conflict en de economische crisis werd dit steeds moeilijker. Yahya’s  gezondheid verslechterde met de dag.

Yahya’s aangrijpende verhaal is er helaas een van velen in Jemen: zo’n 1,8 miljoen kinderen zijn acuut ondervoed. Bijna 394.000 kinderen zijn zelfs ernstig acuut ondervoed: zonder behandeling zullen zij sterven. Elke dag vechten zij voor hun leven.

Wanneer een kind op jonge leeftijd langdurig ondervoed is, en een lange periode te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit op de lange termijn grote gevolgen hebben. Het kan bij jonge kinderen leiden tot permanente ontwikkelingsachterstanden: kinderen groeien dan onvoldoende en de hersenen blijven vaak onderontwikkeld. Kinderen kunnen hierdoor minder goed presteren op school, wat gevolgen heeft voor de rest van hun schooltijd en daarna. Vroegtijdige herkenning en behandeling zijn daarom essentieel.

Wat doet UNICEF?

Kinderen hebben recht op gezonde voeding. Het is de basis voor de gezondheid en de ontwikkeling van ieder kind. UNICEF doet er daarom alles aan om ondervoeding in Jemen tegen te gaan.

Directe hulp aan kinderen in nood

UNICEF en partners zijn aanwezig in Jemen en screenen kinderen op ondervoeding in medische klinieken. Door de omvang van de bovenarm van een kindje te meten met het zogenoemde MUAC-meetlint, kan de ernst van de ondervoeding bepaald worden. Kinderen met acute ondervoeding – die geen ernstige ziekteverschijnselen vertonen – krijgen direct therapeutische voeding toegediend, waardoor zij snel aansterken. Kinderen die al wel ernstig ziek zijn, worden medisch behandeld. UNICEF ondersteunt de kinderen van Jemen – zo ook Yahya:

Unicef yemen huwais hr 3

Eind 2018 kon Yahya’s vader zijn zoon naar een van de door UNICEF ondersteunde medische klinieken brengen. Yahya werd hier onderzocht en hij bleek ernstig ondervoed te zijn. Direct kreeg Yahya therapeutische voeding toegediend. Yahya sterkte snel aan en kreeg zo een nieuwe kans op een hoopvolle toekomst.

De kracht van de lokale gemeenschap

 Naast het verlenen van directe hulp aan kinderen in nood, mobiliseert UNICEF ook gemeenschappen in de strijd tegen ondervoeding:

  • Herkenning

UNICEF doet dit allereerst door lokale zorgverleners te trainen in het herkennen van ondervoeding bij jonge kinderen en hen de noodzakelijke vervolgstappen uit te leggen. Omdat lokale zorgverleners dicht bij de kinderen in een gemeenschap staan, kunnen de eerste tekenen van acute ondervoeding sneller herkend worden. Daarmee kunnen levens gered worden.

  • Behandeling

UNICEF distribueert therapeutische voeding, zodat getrainde zorgverleners kinderen met acute ondervoeding – zonder ernstige ziekteverschijnselen – zelf kunnen behandelen. Kinderen kunnen op deze manier gewoon thuis behandeld worden, omringd door al hun familieleden.

  • Preventie

Tot slot geeft UNICEF voorlichting aan lokale zorgverleners over gezonde voeding. Zo benadrukken we het belang van borstvoeding voor baby’s. Nieuwe gevallen van zowel acute als chronische ondervoeding kunnen zo structureel beter voorkomen worden.

Wat willen we bereiken

Naast het trainen van lokale zorgverleners in het herkennen, behandelen en voorkomen van gevallen van ondervoeding, wil UNICEF in Jemen in 2019 ruim 294.000 kinderen tussen de 6 en 59 maanden oud, die levensbedreigend ondervoed zijn, behandelen. Omdat één zakje therapeutische voeding €0,25 cent kost – en een kind dit middel driemaal daags gedurende zes tot acht weken toegediend moet krijgen – kan één kind voor €31,50 behandeld worden. Ook wil UNICEF essentiële vitaminen en mineralen toedienen aan meer dan vier miljoen kinderen. Hierdoor wordt de kans op chronische ondervoeding bij deze kinderen verkleind. UNICEF geeft de kinderen van Jemen zo – net als Yahya – een nieuwe kans op een hoopvolle toekomst.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef nu

Doneer nu