Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Op de vlucht

Oost-Afrika

In zuidelijk en oostelijk Afrika hebben veel mensen hun huis (moeten) verlaten. Zij zijn ontheemd, gevlucht of besluiten te migreren. De oorzaken zijn divers; zo spelen politieke instabiliteit, economische kansen en klimaatverandering een rol. Er is weinig informatie over kinderen die migreren in deze regio. Daarom steunt UNICEF Nederland dit tweejarige programma over ‘children on the move’.

Kinderen op de vlucht

Over de hele wereld zijn bijna 50 miljoen kinderen op de vlucht. Deze jongens en meisjes zijn vluchteling, maar vooral kind. Meer dan de helft van de kinderen heeft moeten vluchten voor geweld. Een deel reist alleen, hun familie achterlatend in het land van herkomst.

In Oost-Afrika hebben ongeveer 11 miljoen kinderen huis en haard achter moeten laten. Een deel van deze kinderen vlucht naar het noorden, via Libië naar Europa. Een andere groep reist naar het zuiden - vanuit de Hoorn van Afrika, via Kenia naar Zuid-Afrika. De reis is niet zonder gevaar. Kinderen worden misbruikt en uitgebuit, of worden het slachtoffer van geweld. De kans is groot dat ze in handen vallen van mensenhandelaren. 

Onvoldoende informatie

De reis van kinderen op de vlucht is tot nu toe nog niet goed in kaart gebracht. Er is weinig informatie beschikbaar over zowel de noordelijke als zuidelijke migratieroute. Wat maken de kinderen onderweg mee? Tegen welke problemen lopen ze aan? Welke gebieden of situaties zijn extra onveilig?  De antwoorden op deze vragen kunnen ons helpen om kinderen op de vlucht beter te beschermen.

Een moeder vlucht met haar kinderen van Zuid-Soedan naar Oeganda.

Wat doet UNICEF?

In 2017 is het regionale kantoor van UNICEF  in Oost- en zuidelijk Afrika  begonnen met een innovatief onderzoek naar kinderen en migratie. Er wordt data verzameld over zowel de situatie tijdens de vlucht als de situatie in de landen van herkomst en bestemming. Deze data wordt gedeeld met de belangrijkste actoren, die indirecte of directe invloed hebben op de levens van deze jongens en meisjes.

Wat willen we bereiken?

Als UNICEF willen we dat sleutelpersonen toegang hebben tot data over kinderen en migratie. Meer kennis over de redenen waarom kinderen huis en haard verlaten en over de risico's die ze daarbij nemen, zal ervoor zorgen dat de belangen van kinderen beter meegenomen kunnen worden in de ontwikkeling van beleid en het nemen van besluiten. Zo kunnen kinderen op de vlucht beter beschermd worden.

Onderzoek naar migratie van kinderen en jongeren vindt nog niet altijd plaats op basis van kindvriendelijke methodes. UNICEF wil ervoor zorgen dat de rechten van kinderen beter worden gerespecteerd tijdens studies naar kinderen en migratie, en dat kinderen en jongeren meer participeren in onderzoek naar hun situatie.

Op de vlucht

Doneer nu

Gerelateerd aan dit onderwerp