Naar school in een vluchtelingenkamp

Jordanië

In Jordanië worden honderdduizenden Syrische vluchtelingen opgevangen in kampen en gastgemeenschappen. Een derde van de vluchtelingenkinderen gaat niet naar school.

UNICEF helpt kinderen in Jordanië dromen van een betere toekomst.

UNICEF helpt kinderen in Jordanië dromen van een betere toekomst.

Al Za'atari wordt een stad

Net als veel andere buurlanden van Syrië gaat ook Jordanië zwaar gebukt onder de Syrië-crisis. Ruim 660.000 Syrische vluchtelingen verblijven op dit moment in Jordanië. Een deel van deze vluchtelingen vindt onderdak in een vluchtelingenkamp.

Het bekendste voorbeeld van zo'n kamp is Al Za'atari, waar op dit moment meer dan 80.000 Syrische vluchtelingen onderdak vinden. Het kamp beslaat zo’n 5,3 vierkante kilometer en begint steeds meer op een kleine stad te lijken. Meer dan de helft van de inwoners is kind; een op de vijf inwoners is zelfs jonger dan vijf jaar.

Verloren generatie?

Een derde van de kinderen die naar school zouden moeten gaan, volgden het afgelopen jaar geen onderwijs. Deze kinderen en hun families hebben weinig perspectief en hoop op een betere toekomst. Er wordt gevreesd voor een verloren generatie.

Het is van groot belang dat kinderen in conflictlanden zo snel mogelijk (weer) onderwijs kunnen volgen. Kinderen die niet naar school gaan, zijn kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting. School is een veilige plek, waar kinderen kunnen spelen en leren. School zorgt ook voor een dagelijkse routine, een plaats waar kinderen weer even kind kunnen zijn. Na jaren van conflict is onderwijs voor kinderen en hun ouders nog steeds erg belangrijk. Het biedt een ontsnapping aan de dagelijkse realiteit en hoop voor de toekomst.

Kinderen kunnen in Jordanië in een Makani Center onbezorgd leren en spelen.

Wat doet UNICEF?

UNICEF zorgt ervoor dat kinderen en hun families weer kunnen dromen. We zorgen voor veilige leerplekken, schoolspullen en trainen leraren, bijvoorbeeld op het gebied van psychosociale zorg. UNICEF werkt samen met de overheid en met partnerorganisaties. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk kinderen worden bereikt.

Makani Centers (‘Mijn Plek’ in het Arabisch) zijn een belangrijk onderdeel van UNICEF’s kinderbescherming- en onderwijsprogramma in Jordanië. Op deze plekken kunnen Syrische en Jordaanse kinderen weer even onbezorgd spelen en leren. Jongens en meisjes kunnen hier ook terecht voor informeel onderwijs en psychosociale zorg. Inmiddels zijn er 236 Makani Centers in Jordanië. Kinderen die een aantal jaar onderwijs hebben gemist kunnen meedoen aan een inhaalprogramma. Zo leren ze toch de basisschoolvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen.

Help Syrische kinderen naar school

Geef nu

Gerelateerd aan dit onderwerp