Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Meisjesbesnijdenis

Meisjes en vrouwen die meisjesbesnijdenis ondergaan, hebben vaak hun leven lang last van de medische risico’s die dit met zich mee brengt. Het is een schending van de fundamentele rechten van meisjes en vrouwen. UNICEF zet zich in voor een totale beëindiging van meisjesbesnijdenis.

Vrouwelijke genitale verminking of female genital mutilation (FGM) is een ingreep die uitgevoerd wordt op een meisje of vrouw om haar genitalia te veranderen of te verwonden om niet-medische redenen. Het betekent in de meeste gevallen een gedeeltelijke of gehele verwijdering van haar externe genitalia. Vaak wordt het ‘vrouwenbesnijdenis’ of ‘meisjesbesnijdenis’ genoemd. Deze term is omstreden, omdat het de ingreep normaliseert doordat het zo onterecht vergelijkbaar lijkt met mannenbesnijdenis.

Meisjesbesnijdenis in cijfers:

200+
miljoen

vrouwen van 15-49 jaar zijn slachtoffer van FGM

90+
procent

van de vrouwen in Djibouti, Guinea en Somalië ondergaat FGM

15.000
gemeenschappen

uit 20 landen hebben zich sinds 2008 publiekelijk tegen FGM uitgesproken en het verboden

In de landen en gemeenschappen waar meisjesbesnijdenis voorkomt, is het geworteld in de sociale norm qua gender ongelijkheid. Er zijn verschillende redenen voor meisjesbesnijdenis. Zo wordt het vaak gezien als een rite voor het worden van een vrouw, of als een middel om de seksualiteit van een meisje of vrouw te onderdrukken. Het wordt uitgevoerd in de overtuiging dat het goed is voor de opvoeding, het toekomstige huwelijk van het meisje en de familie eer.

Meisjesbesnijdenis brengt een lange lijst risico’s met zich mee. Het heeft geen gezondheidsvoordelen, juist integendeel. Het leidt tot medische complicaties, zorgt voor heftige pijnen, tussentijdse bloedingen, infecties, onvruchtbaarheid en soms zelfs de dood. Het kan ook leiden tot een verhoogd risico op het overdragen van HIV. Vrouwen en meisjes die meisjesbesnijdenis hebben ondergaan kunnen complicaties ervaren bij het baren, inclusief veel bloedverlies, doodgeboren kinderen, of het overlijden van kinderen op jonge leeftijd. Als aanvulling op de fysieke risico’s, brengt meisjesbesnijdenis veel mentale problemen met zich mee en is het een schending van de fundamentele mensenrechten van meisjes en vrouwen.

drie vrouwen spreken op een kleed

Een sociaal werker van UNICEF praat met een meisje en haar moeder over meisjesbesnijdenis in Egypte.

Stop meisjesbesnijdenis

UNICEF zet zich samen met partners in om meisjesbesnijdenis te beëindigen. Het FGM-programma zet zich in voor zero tolerance wetgeving en beleid en werkt samen met gezondheidswerkers om het zowel te voorkomen als zorg te bieden aan meisjes en vrouwen die het slachtoffer zijn van meisjesbesnijdenis. Data leert ons dat binnen gemeenschappen waar meisjesbesnijdenis gangbaar is de meeste mannen en vrouwen tegen de ingreep zijn, maar dit verbergen uit angst voor afwijzing. Om hier verandering in te brengen, bespreekt UNICEF het openlijk in gemeenschappen, zoals zichtbaar in onderstaande video.

Sinds UNICEF zich vanaf 2008 samen met partners op dit thema inzet, hebben 13 landen wetgeving aangenomen waarin meisjesbesnijdenis wordt verboden. Het programma heeft voor meer dan 750.000 meisjes en vrouwen preventie, bescherming en verzorging geboden. In meer dan 15.000 gemeenschappen en districten wordt meisjesbesnijdenis niet meer getolereerd. Aan de andere kant is het zo dat meisjesbesnijdenis nog steeds teveel voorkomt en de afname niet overal zichtbaar is. Hoewel het percentage meisjes en vrouwen dat meisjesbesnijdenis ondergaat daalt, neemt door de groei van de totale populatie het aantal meisjes toe. Dat dit onderwerp ons over de hele wereld zorgen zou moeten baren, is zichtbaar in de brochure van UNICEF uit februari 2017.

Antonio Guterres - Secretaris-Generaal van de VN

“FGM denies women and girls their dignity, endangers their health, and causes needless pain and suffering, with consequences that endure for a lifetime and can even be fatal”

Antonio Guterres - Secretaris-Generaal van de VN

Steeds meer meisjes zijn slachtoffer van meisjesbesnijdenis. Dit moet stoppen.

Doneer nu