Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kindhuwelijken

Jong trouwen met vaak een veel oudere man heeft grote gevolgen voor het leven van een meisje. Ze gaat niet naar school, krijgt vaak jong kinderen en is sneller slachtoffer van uitbuiting. UNICEF vindt het belangrijk dat kindhuwelijken voorkomen worden.

1:3
vrouwen

tussen de 20 en 24 jaar is getrouwd voor haar 18e verjaardag

280
miljoen

meisjes loopt het risico te worden uitgehuwelijkt

46
procent

van de kindhuwelijken komt voor in Zuid-Azië.

37
procent

van de kindhuwelijken komt voor in Latijns-Amerika (en 29% in het Caribisch gebied)

Kindbruiden lopen meer risico op (seksueel) misbruik en uitbuiting.

Kindbruiden lopen meer risico op (seksueel) misbruik en uitbuiting.

Kindbruiden lopen meer risico op (seksueel) misbruik en uitbuiting.

Kindhuwelijken

Vooral meisjes uit arme gezinnen die nauwelijks naar school zijn geweest zijn het slachtoffer van kindhuwelijken. De ouders hebben vaak moeite om voor alle kinderen te zorgen en dan is het uithuwelijken van dochters een manier om te overleven. Uithuwelijken van een dochter is meestal met de beste bedoelingen voor de toekomst van hun dochter. 

Maar een kindhuwelijk heeft grote gevolgen: Getrouwde meisjes stoppen vaak met school, waardoor ze niet de kans hebben om belangrijke academische en sociale vaardigheden te leren. Dit maakt hen kwetsbaar. Kindbruiden lopen daarnaast meer risico op geweld, misbruik en uitbuiting. Door het grote leeftijdsverschil kunnen ze bijvoorbeeld moeilijker onderhandelen in seksuele relaties en over het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

Vroege zwangerschappen kunnen leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Elk jaar sterven 50.000 meisjes aan de gevolgen van hun zwangerschap of tijdens de bevalling van hun kind. Meisjes tussen de 10 en 14 jaar hebben vijf keer zoveel kans om te sterven tijdens de zwangerschap en de bevalling als vrouwen tussen de 20 en 24 jaar. 

Ben je benieuwd wat wij vinden van kindhuwelijken? Lees ons standpunt over kindhuwelijken.

Wat doet UNICEF?

UNICEF werkt in 34 landen aan het tegengaan van kindhuwelijken. Het gaat daarbij vooral om landen in het Midden-Oosten, West- en Oost-Afrika en Zuid-Azië.

Samen met de internationale coalitie Girls not Brides zetten we ons in om kindhuwelijken te beëindigen en dit thema voortdurend op de publieke en politieke agenda te houden.

We werken met overheden aan wetgeving om te zorgen dat de minimumleeftijd om te trouwen 18 jaar is.

We werken nauw samen met gemeenschappen, families en traditionele en religieuze leiders om gedrag en houding ten opzichte van kindhuwelijken te veranderen.

Onderwijs voor meisjes is de beste manier om kindhuwelijken te voorkomen. Ook daarom werken we in meer dan 60 landen samen met partners om meisjes op school te krijgen en te houden. 

Om echt te kunnen aantonen dat een meisje jonger dan 18 jaar is, zorgen we ervoor dat kinderen geregistreerd worden bij hun geboorte. 

Gerelateerd aan dit onderwerp

Ongeveer 1 op de 3 vrouwen trouwt voor haar 18e verjaardag. Dat moet stoppen.

Doneer nu