Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderarbeid in de cacao-industrie

Ivoorkust

Ivoorkust is de grootste producent van cacao ter wereld. Helaas komt daar kinderarbeid in de cacaosector nog veel voor.

Een werkweek van 50 uur

In Ivoorkust werken 1,4 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar als kindarbeiders. Hiervan werken ruim 150.000 kinderen onder gevaarlijke omstandigheden in de cacaosector. Dat gebeurt in bijna alle gevallen in familiebedrijfjes, waar een werkweek van meer dan vijftig uur niet ongewoon is. Sinds de afgelopen jaren komt kinderarbeid vaker voor. Dit komt onder andere door stijgende voedselprijzen, de verarming van gezinnen en het ontbreken van een beschermingssysteem. Ook kinderhandel is een probleem. Kwetsbare kinderen uit andere regio's of landen worden te werk gesteld op de cacaoplantages.

  Spelen en leren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

  Wat doet UNICEF?

  We werken samen met de overheid om kinderarbeid en kinderhandel te voorkomen. Dit gebeurt onder meer via de ontwikkeling van een nationaal beleid en via wetten die uitbuiting, misbruik en geweld tegen kinderen moeten tegengaan.

  Op lokaal niveau werken wij en onze partners samen met lokale gemeenschappen om hen bewust te maken van de risico's van kinderarbeid en van het belang van onderwijs voor hun kinderen.

  Daarnaast zorgen we er samen met onze partners voor dat slachtoffers van kinderarbeid en kinderhandel worden opgespoord en begeleid, zodat ze terug kunnen keren naar hun gemeenschap en hun opleiding kunnen vervolgen.

  Wat willen we bereiken?

  • Gemeenschappen zijn beter op de hoogte van de gevaren en risico's rond kinderarbeid in de cacaosector.
  • Nationaal beleid en wetten voorkomen kinderarbeid en maken het opsporen ervan mogelijk. Daarnaast zorgt de overheid ervoor dat slachtoffers hulp krijgen en dat daders worden gestraft.
  • Kinderen die het slachtoffer zijn van geweld, misbruik, uitbuiting en kinderhandel worden geïdentificeerd en bijgestaan, zodat ze kunnen terugkeren en re-integreren in hun gemeenschappen en/of families.
  • Er worden alternatieven voor kinderarbeid in de cacaosector ontwikkeld.
  • Er worden gegevens verzameld over kinderarbeid en de situatie wordt nauwkeurig gemonitord.

  Bescherm kinderen in Ivoorkust tegen uitbuiting

  Doneer nu

  Gerelateerd aan dit onderwerp