Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Het enige kinderziekenhuis

Centraal Afrikaanse Republiek

In de Centraal Afrikaanse Republiek wonen 2,4 miljoen kinderen. Een op de vijf kinderen haalt zijn of haar vijfde verjaardag niet. Zij sterven aan te voorkomen ziektes zoals malaria en cholera. In het hele land is maar één kinderziekenhuisje. Hier worden per jaar 13.000 kinderen behandeld voor verwondingen, ziektes en ondervoeding

Jongetje en dokter in de car

Elke 21 minuten

De situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft zich ontwikkeld tot een complexe humanitaire crisis. Sinds het begin van het conflict in 2012 zijn bijna een miljoen mensen - een vijfde van de bevolking - ontheemd of gevlucht.

De 2,4 miljoen kinderen in het land zijn extra kwetsbaar in het conflict. Zelfs vóór de crisis stierf er in dit land elke 21 minuten een kind aan een te voorkomen ziekte, ondervoeding, of door gebrek aan schoon water.

Een vader met een ziek kind.

Een vader met een ziek kind.

Wat doet UNICEF?

In het kinderziekenhuis krijgen zwangere vrouwen zorg tijdens en na de bevalling. Er is een speciale afdeling voor te vroeg geboren baby’s. Moeders (en vaders) leren ook om hun kindje warm te houden met de zogenaamde kangoeroemethode, hierbij wordt de baby dicht tegen het lichaam van de moeder aangehouden, zodat het kindje door de lichaamstemperatuur van de ouders warm genoeg blijft.

Verder worden kinderen in het ziekenhuis behandeld tegen verwondingen (vooral wanneer het geweld oplaait) en ziektes zoals malaria. Er wordt speciale zorg gegeven aan zwangere vrouwen die hiv-positief zijn. Ook worden kankerpatiëntjes behandelt met de weinige middelen die voorhanden zijn.

Bij het ziekenhuis zit een ondervoedingskliniek, waar jonge kinderen gescreend en behandeld worden. UNICEF ondersteunt de training van gezondheidsmedewerkers die in de kliniek werken en verzorgt de therapeutische voeding die kinderen krijgen om aan te sterken. Elke maand melden zich rond de 130 ouders met ernstig ondervoede kinderen bij de kliniek.

Dankzij het Bangui kinderziekenhuis hebben de kinderen uit de hoofdstad van de CAR nu een plek waar ze goede en gratis medische zorg kunnen krijgen. Helaas kunnen we dit niet zeggen over de kinderen in andere delen van het land. De gezondheidszorg in het land blijft kwetsbaar, net als de kinderen.

Gerelateerd aan dit onderwerp