Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Girl Power in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse overheid geeft meer geld uit aan onderwijs dan ieder ander land in de regio. Dit zorgt er weliswaar voor dat meer jongeren toegang hebben tot school, maar het zegt helaas niets over de kwaliteit van het onderwijs.

Nokulunga laat haar eerste mal van een gebit zien.

Nokulunga laat haar eerste mal van een gebit zien.

Nokulunga laat haar eerste mal van een gebit zien.

De prestaties van Zuid-Afrikaanse jongeren blijven achter ten opzichte van andere landen. Mede door afwezige leraren, tienerzwangerschappen, geweld en misbruik worden jongeren met te weinig vaardigheden de arbeidsmarkt op gestuurd. Vooral meisjes zijn hiervan de dupe.

Het programma: meisjes skills geven in techniek

Daarom is UNICEF bijna 15 jaar geleden begonnen met Techno Girls, een programma dat zorgt voor meer vaardigheden en uiteindelijk betere baankansen voor meisjes. Per jaar kunnen 1000 begaafde meisjes (15-18 jaar) uit achtergestelde gemeenschappen meedoen aan een job shadowing-programma. Daarin lopen ze stage bij een van de 200 techbedrijven waar we mee samenwerken, met als doel hun kennis en technische vaardigheden te ontwikkelen.

Als de Techno Girls de meeloopstage hebben afgerond, hebben ze een belangrijke ambassadeursfunctie voor andere jonge meisjes. Daarom wil UNICEF een Techno Girl-app en website starten waarop de alumni met elkaar kunnen communiceren en feedback kunnen geven op hun ervaringen. Er is daar ruimte voor een persoonlijk mentorschap, zodat de meisjes helemaal klaar zijn voor de arbeidsmarkt.

De focus op techniek wordt ook op scholen aangemoedigd. UNICEF en de Zuid-Afrikaanse overheid zorgen ervoor dat er op scholen een introductie in de STEM-vakken (Science, Technology, Engineering & Mathematics) gegeven kan geworden aan de zogenoemde Techno Kids (6-9 jaar). De kinderen leren programmeren, een belangrijke vaardigheid. Later doen jongeren vanaf hun 12e levensjaar mee aan een speciaal coachingsprogramma op scholen, gericht op STEM. Ze krijgen extra hulp bij vakken als programmeren en bouwkunde. Op deze manier zijn de Techno Girls er vanaf hun 15e helemaal klaar voor om bij technische bedrijven geplaatst te worden.

Wat willen we bereiken?

  • 1000 meisjes per jaar selecteren en in het job shadowing-programma plaatsen.
  • Ontwikkelen van een app en website voor het verbinden van Techno Girl-alumni.
  • Voortzetten van het coaching-programma op scholen voor 7500 meisjes.
  • 3000 meisjes laten leren met hulp van een landelijk codeerprogramma.
Techno Girls tijdens hun stage in een lab.

Techno Girls tijdens hun stage in een lab.

Techno Girls tijdens hun stage in een lab.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help nu en doneer

Help mee