Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Football for Water

Kenia & Ghana

Scholen in Kenia en Ghana kampen met een groot tekort aan water. Op de helft van de scholen in deze landen hebben leerlingen en leraren zelfs helemaal geen toegang tot schoon water. Daarnaast heeft een derde van de scholen geen toiletten.

Een jong voetballertje in Ghana

Een jong voetballertje in Ghana

Een jong voetballertje in Ghana

Het gebrek aan schoon water en toiletten op scholen leidt ertoe dat kinderen veel lessen missen. Vooral meisjes moeten vaak stoppen met school omdat er geen (gescheiden) toiletten voor meisjes en jongens zijn. Daarnaast lopen kinderen het risico ziek te worden door het drinken van vervuild water of door slechte hygiëne. Zonder water kan je immers ook je handen niet wassen. Een investering in goede water- en sanitaire voorzieningen in Kenia en Ghana is een investering in de toekomst van kinderen in deze landen.

Football for Water

UNICEF en partners willen deze investering in de toekomst van kinderen in Kenia en Ghana maken. Dit gebeurt met het programma Football for Water: een publiek private samenwerking tussen verschillende partijen; waaronder de Keniaanse, Ghanese en Nederlandse overheid, UNICEF, Aqua for All en de KNVB.

Het doel van het programma is om kinderen op een speelse manier voorlichting te geven over het belang van schoon water en hygiëne. Daarnaast worden sport- en spelactiviteiten, waaronder voetbal, gebruikt om de sociale vaardigheden van kinderen te versterken. Zo wordt er aandacht besteed aan zelfvertrouwen, samenwerken en het omgaan met winnen en verliezen. Vaardigheden die de kinderen ook in het dagelijks leven kunnen gebruiken. Het sporten stimuleert kinderen ook om naar school te komen. Daar zorgen UNICEF en Aqua for All voor water- en sanitaire voorzieningen, zoals wasbakken en gescheiden toiletten voor jongens en meisjes. 

Het sportprogramma wordt ondersteund door de KNVB en geleid door WorldCoaches, een organsiatie die jonge leiders uit de gemeenschap opleidt om de leerlingen te coachen op het gebeid van sport en sociale vaardigheden.

Ook de meiden spelen voetbal in Ghana

Ook de meiden spelen voetbal in Ghana

Wat willen we bereiken?

Het programma wordt uitgevoerd op 140 scholen in Ghana en Kenia. Alle leerlingen op deze scholen krijgen toegang tot drinkwater, toiletten en voorlichting over hygiëne. Daarnaast ontwikkelen zij sociale vaardigheden door mee te doen aan sport- en spelactiviteiten.

Gerelateerd aan dit onderwerp