Een goede start

Gambia

Hoewel het kindersterftecijfer in Gambia afneemt, overlijden er nog steeds teveel kinderen tijdens of vlak na de geboorte. 

Een gezonde baby in de armen van haar moeder

Een gezonde baby in de armen van haar moeder

Geen roze wolk

De roze wolk is voor veel moeders in Gambia niet vanzelfsprekend. Een groot deel van de pasgeboren baby's overleeft hun eerste levensmaand niet. Zij worden thuis geboren in onhygiënische omstandigheden, zonder de aanwezigheid van een ervaren verloskundige. Ook de moeders overleven de bevalling niet altijd. De levensverwachting van pasgeborenen zou omhoog gaan wanneer het kindje in een kraamkliniek geboren zou worden, met professionele hulp. Toch kiest ongeveer 40 procent van de vrouwen ervoor om hun kindje thuis ter wereld te brengen. Dit komt deels door een gebrek aan voorlichting en deels door sociaal-culturele opvattingen rondom geboortes.

Moeder en zoon

Wat doet UNICEF?

UNICEF ondersteunt lokale gezondheidsteams in afgelegen dorpen in Gambia. De geschoolde teams zorgen op lokaal niveau voor basis gezondheidszorg. Er wordt extra aandacht besteed aan zorg voor zwangere vrouwen en moeders van pasgeboren baby's. Vrouwen worden regelmatig uitgenodigd om de groei en gezondheid van hun (ongeboren) kindje te laten checken. In het geval van complicaties wordt de aanstaande moeder doorgestuurd naar een ziekenhuis in de omgeving.  

Voor alle 61 kraamafdelingen in het land zorgen we voor voldoende medicijnen en medische benodigdheden, waaronder couveuses. Er worden watervoorzieningen en toiletten aangelegd, waardoor de afdeling goed schoon gehouden kan worden. Daarnaast krijgen verloskundigen en verpleegkundigen een speciale training over zorg voor de allerkleinsten.

Wat willen we bereiken?

Op 61 kraamafdelingen in de Gambia krijgen 133.500 pasgeboren baby's de kans op een gezonde start in het leven.

Geef kinderen in Gambia een goede start

Doneer nu

Gerelateerd aan dit onderwerp