Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Can't wait to Learn

Soedan

Drie miljoen kinderen in Soedan gaan niet naar school. Zij wonen in afgelegen dorpen, conflictgebieden, of reizen met hun familie rond als nomaden.  Ook deze kinderen willen leren lezen, schrijven én rekenen.

Unicef sudan   dawe

Tablets op zonne-energie

UNICEF en War Child werken samen met partners om deze kinderen innovatief onderwijs te bieden. We wachten niet tot scholen zijn gebouwd, maar brengen het onderwijs naar de leerlingen. Niet zomaar een boek en een pen, maar onderwijs via een tablet. Door middel van een game leren de meisjes en jongens rekenen en de Arabische taal. Na het programma te hebben doorlopen zitten zij op hetzelfde level als het reguliere basisonderwijs.

Het programma maakt gebruik van tablets die werken op zonne-energie (Soedan heeft gemiddeld tien zonuren per dag!). De software is open source, waardoor games goedkoop en eenvoudig kunnen worden aangepast aan andere landen en culturen. Lokale facilitators begeleiden de kinderen. Zij krijgen een speciale training waar onder andere kindvriendelijk lesgeven en de technische aspecten van het spel en tablets aan bod komen.

Unicef sudan

Spelend leren

Omdat veel van de kinderen nog niet kunnen lezen of schrijven, worden verhalen en video’s gebruikt om de lesstof uit te leggen. Instructievideo’s zijn door kinderen ingesproken, en kindertekeningen worden gebruikt om de lessen te illustreren. Deze eenvoudige, kindvriendelijke vormgeving maakt de games herkenbaar.

In een land waar veel jongens en meisjes niet naar school gaan omdat ze moeten werken, is het erg belangrijk om de link tussen onderwijs en beroepsvaardigheden te leggen. Kinderen leren rekenen met voorbeelden uit de praktijk. Zo komen in de games virtuele geitenhoeders, leraren, baksteenmakers en winkeleigenaars voor, die de kinderen concrete vraagstukken voorleggen. Op deze manier zien ook ouders de tastbare voordelen van investeren in het onderwijs van hun kinderen.

Wat willen we bereiken?

65.000 Soedanese kinderen kunnen niet wachten om te leren. Can’t Wait to Learn wordt in de drie provincies in Soedan uitgevoerd: Kassala, West Kordofan en Blue Nile. Daarnaast wordt het programma uitgerold in andere landen, waaronder Libanon en Jordanië. In Soedan willen UNICEF en War Child de komende jaren 65.000 kinderen bereiken.

Gerelateerd aan dit onderwerp