Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Can't wait to Learn

Soedan

Drie miljoen kinderen in Soedan gaan niet naar school. Zij wonen in conflictgebieden, afgelegen dorpen, of reizen met hun familie rond als nomaden. Ook deze kinderen willen leren lezen, schrijven én rekenen. Dankzij het innovatieve "Can't wait to learn" programma kunnen kinderen dit leren met behulp van tablets.

Cant wait to learn meisje met table

Tablets op zonne-energie

UNICEF en War Child werken samen met partners om deze kinderen innovatief onderwijs te bieden. We brengen het onderwijs naar de leerlingen. Niet zomaar een boek en een pen, maar onderwijs via een tablet. Door middel van een game leren de meisjes en jongens rekenen en de Arabische taal. Na het programma te hebben doorlopen zitten zij op hetzelfde level als het reguliere basisonderwijs.

Het programma maakt gebruik van tablets die werken op zonne-energie (Soedan heeft gemiddeld tien zonuren per dag!). De software is open source, waardoor games goedkoop en eenvoudig kunnen worden aangepast aan andere landen en culturen. Lokale facilitators begeleiden de kinderen. Zij krijgen een speciale training waar onder andere kindvriendelijk lesgeven en de technische aspecten van het spel en tablets aan bod komen.

Unicef sudan

Spelend leren

Omdat veel van de kinderen nog niet kunnen lezen of schrijven, worden verhalen en video’s gebruikt om de lesstof uit te leggen. Instructievideo’s zijn door kinderen ingesproken, en kindertekeningen worden gebruikt om de lessen te illustreren. Deze eenvoudige, kindvriendelijke vormgeving maakt de games herkenbaar.

In een land waar veel jongens en meisjes niet naar school gaan omdat ze moeten werken, is het erg belangrijk om de link tussen onderwijs en beroepsvaardigheden te leggen. Kinderen leren rekenen met voorbeelden uit de praktijk. Zo komen in de games virtuele geitenhoeders, leraren, baksteenmakers en winkeleigenaars voor, die de kinderen concrete vraagstukken voorleggen. Op deze manier zien ook ouders de tastbare voordelen van investeren in het onderwijs van hun kinderen.

“Ik zag dat de oudere kinderen de jongere kinderen uitlegden hoe de tablets werken en hielpen bij moeilijke sommen. En meisjes en jongens zaten samen in de klas!”

Osama, medewerker UNICEF Soedan

Wat doet UNICEF?

Samen met de Soedanese overheid zorgt UNICEF ervoor dat kinderen in afgelegen gebieden toegang hebben tot goed onderwijs door hen op een speelse manier te leren lezen, schrijven en rekenen met behulp van tablets. Wij bouwen samen met gemeenschappen nieuwe klaslokalen, waar kinderen veilig kunnen spelen en leren. Daar hebben ze immers recht op!

Bij gebrek aan gekwalificeerde docenten traint UNICEF volwassenen in het gebruik van de tablets en de begeleiding van kinderen in de gemeenschap.

Wat willen we bereiken?

  • 36.000 Soedanese kinderen in afgelegen gebieden leren lezen, schrijven en rekenen met behulp van tablets die werken op zonne-energie.
  • 500 volwassenen in deze gebieden krijgen een training in het gebruik van de tablets en het managen van een klaslokaal. Ook leren ze hoe ze een kindvriendelijke omgeving kunnen creëren, zodat kinderen kunnen spelen en leren in een veilige omgeving.
  • De bij het programma betrokken gemeenschappen krijgen 500 extra klaslokalen, zodat kinderen veilig kunnen leren en spelen.
  • In elk gebied krijgen minimaal twee ambtenaren van het ministerie van Onderwijs een training in het ondersteunen van  Can’t Wait to Learn, zodat de Soedanese overheid dit programma in de toekomst volledig kan overnemen.
Jongen met tablet

Kinderen kunnen in hun eigen tempo leren en via de tablets kunnen hun vorderingen worden bijgehouden

Kinderen kunnen in hun eigen tempo leren en via de tablets kunnen hun vorderingen worden bijgehouden

Can’t Wait to Learn wordt in drie provincies in Soedan uitgevoerd: Kassala, White Nile en Blue Nile. Daarnaast wordt het programma uitgerold in andere landen, waaronder Libanon en Jordanië.

Gerelateerd aan dit onderwerp