Syrië krijgt voor het eerst coronavaccins  

22 april 2021

DEN HAAG - Vandaag ontvangt Syrië de eerste 256.800 doses van het coronavaccin via COVAX. In het land dat al tien jaar in oorlog leeft, worden de eerste coronavaccins gegeven aan de gezondheidswerkers in het land. ‘Deze levering is een lichtpuntje voor de mensen in Syrië. Het zal gezondheidswerkers helpen om levensreddend werk te kunnen blijven doen in een land dat al tien jaar in oorlog is’, aldus Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.  

Un0446412

De coronavaccins zijn in twee zendingen geleverd: 203.000 doses kwamen aan in Damascus, en 53.800 doses werden afgeleverd in het noordwesten. Het noordwesten van het land is een gebied dat nog steeds wordt geteisterd door gewapende conflicten. De komende weken en maanden zal het land nog meer leveringen ontvangen. 

In Syrië zijn 51.580 gevallen van corona bekend, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk vele malen hoger. Dit maakt de levering van vaccins cruciaal. Er is meer steun nodig om de gezondheidswerkers te helpen kwetsbare mensen in te enten, waaronder ouderen en mensen met gezondheidsproblemen. 

Sinds begin maart heeft COVAX al meer dan 5 miljoen coronavaccins geleverd in het Midden-Oosten. Naast de levering van vandaag aan Syrië, bereikte COVAX ook andere landen in de regio, waaronder Iran, Irak, Libanon, Palestina, Soedan en Jemen.  

'UNICEF heeft binnen COVAX de belangrijke rol om lage- en middeninkomenslanden van coronavaccins te voorzien. Want in een wereldwijde crisis laat je niemand achter', aldus Laszlo.

UNICEF zal blijven werken aan het leveren van meer vaccins in de hele regio, waaronder aan door oorlog verscheurde landen zoals Jemen en Syrië. Tegelijkertijd pleit UNICEF voor een eerlijke verdeling van vaccins. Rijkere landen zouden moeten overwegen om extra doses te delen met COVAX, zodat meer mensen kunnen worden ingeënt. Het is tijd voor echte solidariteit en voor het delen van de collectieve last van deze pandemie. 

COVAX is een samenwerking tussen onder meer GAVI, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en CEPI. Sinds 1 maart heeft COVAX meer dan 40 miljoen doses geleverd aan armere landen.