NEW YORK – Kinderen betalen een dodelijke prijs voor de conflicten in de wereld. Dat zegt UNICEF aan het eind van een bloedig decennium. Sinds 2010 verifieerden de VN meer dan 170.000 gewelddadigheden tegen kinderen in conflictsituaties – gemiddeld meer dan 45 per dag.
Kinderen betalen een hoge prijs voor de conflicten in de wereld
© UNICEF/Ayyassi
Kinderen betalen een hoge prijs voor de conflicten in de wereld
© UNICEF/Ayyassi
Het aantal landen in conflict is op dit moment het hoogste sinds in 1989 het Kinderrechtenverdrag werd aangenomen. Door de tientallen conflicten overlijden kinderen, raken ze gewond of moeten ze hun huis ontvluchten. ‘Conflicten duren langer, veroorzaken meer bloedvergieten en eisen meer jonge levens’, stelt Henrietta Fore, directeur van UNICEF Internationaal. ‘Aanvallen op kinderen gaan onverminderd door. De strijdende partijen overtreden daarmee een van de basisregels van oorlog. Voor elke geweldsdaad tegen kinderen waarover we in de media lezen, zijn er vele die onvermeld blijven.’
In 2018 verifieerden de VN meer dan 24.000 ernstige geweldsdelicten tegen kinderen, meer dan twee en half keer zoveel vergeleken met 2010. Onder geweld tegen kinderen wordt verstaan het doden, verminken, ontvoeren, verkrachten of rekruteren van kinderen, maar ook het geen toegang geven tot hulp en aanvallen op scholen of op ziekenhuizen.
Meer dan 12.000 kinderen werden gedood of verminkt in 2018. Het grootste aantal door aanvallen vanuit de lucht en door explosieven zoals landmijnen, mortieren, luchtafweergeschut, clustermunitie en geïmproviseerde bommen. Aanvallen en geweld tegen kinderen zijn in 2019 niet afgenomen. Gedurende de eerste helft van het jaar verifieerden de VN meer dan 10.000 van zulke overtredingen tegen kinderen – het aantal feitelijke aanvallen zal ongetwijfeld hoger zijn.
UNICEF roept alle strijdende partijen op internationale wetgeving te respecteren en geweld tegen kinderen en tegen burgerdoelen te stoppen. UNICEF roept ook partijen met invloed op conflicten op om die invloed te gebruiken om kinderen te beschermen.