Dringende hulp nodig voor kinderen in ‘vergeten crisis’ Centraal-Afrikaanse Republiek

5 mei 2017

BANGUI – Zonder snelle extra steun worden de levens en toekomstperspectieven van meer dan 1 miljoen kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek bedreigd, aldus UNICEF. Het geweld in het land heeft kinderen kwetsbaar gemaakt voor gezondheidsrisico's, uitbuiting en misbruik. De schatting is dat ruim 890.000 inwoners op de vlucht zijn en meer dan 2,2 miljoen mensen – waarvan de helft kinderen - humanitaire hulp nodig hebben.

De Centraal-Afrikaanse Republiek herstelt zich langzaam, toch blijft het land te maken hebben met geweld en onstabiliteit. "We kunnen de Centraal-Afrikaanse Republiek niet toestaan ​​om een ​​vergeten crisis te worden," zegt Christine Muhigana, UNICEF directeur in de CAR. "De realiteit is dat we zonder voldoende steun niet de hulp kunnen bieden die nodig is om kinderen gezond, veilig en op school te houden."

Van de 890.000 vluchtelingen hebben 425.000 een veiliger heenkomen gezocht binnen het land en 463.000 zijn over de grens naar Kameroen, Tsjaad, Democratische Republiek Congo en Congo gevlucht. Bij de helft van alle vluchtelingen gaat het om kinderen. Waarvan bijna de helft van de kinderen onder de vijf (41 procent ) lijdt aan chronische ondervoeding die hun fysieke en intellectuele ontwikkeling in gevaar brengt. Naar schatting loopt 1 op 7 kinderen kans om te sterven voordat ze hun vijfde verjaardag bereiken. Daarnaast gaat 1 op de 3 kinderen niet naar school. Ook zijn er nog honderden kinderen die als kindsoldaten moeten dienen.

Christine Muhigana ziet met eigen ogen dat de extra hulp hard nodig is. "In veel gebieden die getroffen zijn door het conflict zijn er geen sociale diensten meer. Humanitaire organisaties moeten daar de meest kwetsbare bevolkingsgroepen voorzien van noodhulp. Ook ondersteunen we de overheid met het herstel in de veilige gebieden.” Dit is niet zonder gevaar. CAR wordt beschouwd als een van de meest gevaarlijke landen in de wereld voor humanitaire werknemers. In maart 2017 waren er 14 incidenten waarbij humanitaire organisaties betrokken waren.

Met geld van de Postcode Loterij biedt UNICEF hulp aan de opvang van voormalige kindsoldaten in de CAR. Desondanks is er snel bijna 30 miljoen euro nodig om levensreddende hulp te verlenen aan kinderen en gezinnen in het land. Zoals het behandelen van ernstige ondervoeding bij jonge kinderen, het verschaffen van veilig drinkwater en het opzetten van belangrijke gezondheidsdiensten.

NOOT VOOR DE REDACTIE:
Factsheet kunt u hier downloaden

Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij: 
Astou Toure, persvoorlichter, atoure@unicef.nl, 06 45251578