Unieke coalitie start campagne om een redelijk gesprek over vluchtelingen te stimuleren

15 juni 2016

“Menselijk zijn tegenover de meest kwetsbare groepen is cruciaal, zoals tegenover zoals gevluchte kinderen. UNICEF Nederland maakt zich daar hard voor en ondersteunt daarom Stay Human”, zegt Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland.

Extra3

Stay Human, een genuanceerd en redelijk geluid

Vandaag is de campagne van Stay Human van start gegaan. Deze campagne is een oproep aan iedereen om - ondanks vragen en bezorgdheid - vluchtelingen altijd te blijven zien en benaderen als mensen. En om respectvol om te gaan met iedereen die in het gesprek over vluchtelingen een ander standpunt inneemt dan jij. Hiermee wil de coalitie een stem geven aan de opvatting van de meerderheid van de Nederlandse bevolking en het genuanceerde en redelijke geluid in het vluchtelingendebat versterken.

Deze week begint een fototentoonstelling in het stadhuis van Den Haag met foto’s waarin kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra hun eigen leven hebben vastgelegd. “In die beelden zien we terug dat gevluchte kinderen in de eerste plaats kind willen zijn”, zegt Wijbrandi. “Ze willen voetballen, lol trappen en sommige dromen ervan om fotograaf te worden. Kinderen die dromen van leuke dingen, dat is geweldig. Die kindertijd moeten we hen gunnen na de vreselijke tocht. Een beetje menselijkheid is het minste.”

Stay Human wordt gedragen door een snel groeiende beweging van mensen en organisaties. Op dit moment is er een unieke coalitie van meer dan 40 organisaties betrokken die naar verwachting de komende maanden verder zal groeien. Onder de partners bevinden zich oude en nieuwe maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij werk met en voor vluchtelingen, maar ook organisaties als Greenpeace, het NOC*NSF en Scouting Nederland.

Stay Human wil laten zien hoe nu al op een menselijke manier wordt omgegaan met vluchtelingen en het gesprek hierover. Daarbij worden vragen en zorgen die er leven serieus genomen. Daarnaast willen we mensen en organisaties laten zien welke mogelijkheden er zijn om iets positiefs bij te dragen aan de omgang met en het gesprek over vluchtelingen. UNICEF Nederland heeft een lespakket ontwikkeld voor basisscholen over het thema vluchtelingen om leraren te helpen om op een goede manier het gesprek aan te gaan.

Een brede coalitie schaart zich achter de Stay Human campagne

UNICEF Nederland staat niet alleen achter de campagne, de overige organisaties die de campagne dragen zijn: Action Aid - Amnesty International - CARE - COC - Cordaid - Defence for Children - Dokters van de Wereld - Gastgezin voor een Vluchteling - Greenpeace - Het begint met Taal - Hivos - Holland Festival - Human Rights Watch - Humanistisch Verbond - Humanitas - Justice and Peace - Kerk in Actie - Liliane Fonds - Natuur & Milieu - NOC*NSF - NOV - Nudge.nl - Okia - Omroep Human - Oxfam Novib - Partos - PAX - Pharos - Prisma - Rode Kruis - Scouting Nederland - Stichting LOS - Stichting Oikos - Stichting Present - TEAR - UAF - UNHCR - VluchtelingenWerk Nederland - de Vrolijkheid - Wij zijn hier - War Child

---------------------------------