UNICEF vindt nieuwe Koning van de Jeugd in Bloemendaal

29 maart 2015

Stijn Harder (15) uit Bloemendaal is de nieuwe Koning van de Jeugd. Hij was de beste spreker bij het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi, dat dit weekend gehouden werd. Zo’n 300 jongeren debatteerden zaterdag 28 maart over kinderrechten tijdens dit grootste debattoernooi voor jonge scholieren dat plaats had op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Stijn mag op Kleine Prinsjesdag, vlak voor Prinsjesdag, een zelfgeschreven troonrede over kinderrechten in de Ridderzaal houden voor Kamerleden en bewindslieden.

Gs utrechtsstedelijk002

'Ik ga ervoor zorgen dat alle politici van Nederland kinderen helpen. Ik heb de afspraak met premier Rutte al gemaakt’, aldus Stijn, die meedeed namens het Mendelcollege uit Haarlem, in zijn winnende speech. ‘We kunnen allemaal helpen, want elk kind telt. We zijn allemaal op onze eigen manier Koning van de Jeugd! Geef het door!' Een paar minuten later wordt hij door de Koningin van de Jeugd 2014 Linda Gebel gekroond.

Naast de Koning(in) van de Jeugd-verkiezing debatteerden zo’n driehonderd jonge scholieren deze zaterdag over kinderrechten. Stellingen gingen over social media, kindermishandeling en pesten. Tussen de 56 debatteams uit het hele land ging het er op deze regenachtige zaterdag bevlogen aan toe. Tientallen vrijwilligers jureerden de vele debatten. Zij wezen de acht beste scholen aan: het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, Willem de Zwijger (Papendrecht), Etty Hillesum Lyceum (Deventer), Herman Jordan Lyceum (Zeist), Stedelijk Gymnasium ’s Hertogenbosch, Vossius Gymnasium (Amsterdam), Coornhert Gymnasium (Haarlem), Utrechts Stedelijk Gymnasium. Deze debatteams mogen op Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in debat met Kamerleden.

Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi en de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd leren kinderen hun mening te verwoorden. Dat is een van de belangrijkste rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag. UNICEF Nederland organiseert het debattoernooi samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut. Met circa 300 deelnemers is dit het grootste debattoernooi voor jonge middelbare scholieren.

 

 

 

Stijnkroon