Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Scholieren en politici debatteren op ‘Kleine Prinsjesdag’ in Ridderzaal

12 september 2013

Op Kleine Prinsjesdag, een week voor de echte Prinsjesdag, debatteren politici en scholieren in de statige omgeving van de Ridderzaal over verschillende thema’s die belangrijk zijn voor jongeren. Ook leest de Koning van de Jeugd, de 14-jarige Younes Ouaali uit Abcoude, namens alle jongeren van Nederland zijn troonrede voor. UNICEF Nederland organiseert Kleine Prinsjesdag om jongeren de kans te geven aan Kamerleden duidelijk te maken wat zij vinden van de situatie van kwetsbare kinderen en jongeren in Nederland en daarbuiten. Kleine Prinsjesdag vindt plaats op 13 september van 8:30 tot 10u.

Van bijna alle grote partijen zijn op 13 september Kamerleden aanwezig om met de scholieren te debatteren over kindermishandeling, uitbuiting, vreemdelingenbeleid en ontwikkelingssamenwerking. Zij doen dat aan de hand van prikkelende stellingen waarover de aanwezigen in de zaal ook mee kunnen stemmen. Deze onderwerpen komen uit het in juli gepubliceerde Jaarbericht Kinderrechten 2013.[1] Tijdens Kleine Prinsjesdag zal een jury, bestaande uit Kinderombudsman Marc Dullaert, directeur van UNICEF Nederland Jan Bouke Wijbrandi en Else Konstapel, lid van het Jongerenpanel van UNICEF Nederland de debatten beoordelen. Twee scholieren interviewen tot slot de staatssecretaris van VWS Van Rijn.

In zijn zelfgeschreven troonrede komt Younes Ouaali met aanbevelingen van jongeren hoe de Nederlandse overheid de situatie van kinderen in Nederland en daarbuiten kan verbeteren. Hij werd als Koning van de Jeugd op 1 juni gekozen tijdens de voorrondes van Kleine Prinsjesdag in Maarssen. Younes kreeg een grote zaal vol scholieren stil met zijn speech over het belang van onderwijs voor kinderen in ontwikkelingslanden.

Ook werden tijdens dit debattoernooi, waar honderdvijftig scholieren aan deelnamen, de acht beste debatteams geselecteerd. Deze scholieren, afkomstig uit Zeist, Utrecht, Gorinchem, Deurne, Gouda en Zaandam, bereiden zich komende week met een debattraining voor op de verbale krachtmeting met politici in de Ridderzaal.

 

[1] Het Jaarbericht Kinderrechten Nederland 2013 is in juli aangeboden aan de Tweede Kamer. Op http://www.unicef.nl/nieuws/publicaties/jaarbericht-kinderrechten-2013/ kunt u een pdf-versie downloaden.