Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Op weg naar de eerste smogvrije stad in Mongolië

Ruim 60 procent van de bevolking in Mongolië woont in stedelijke gebieden waar luchtvervuiling een grote bedreiging vormt voor de gezondheid. Dit geldt ook voor Bayankhongor, de meest vervuilde stad van het land. Met name kinderen en zwangere vrouwen ondervinden daar problemen van. UNICEF werkt samen met de overheid aan een langetermijnbeleid om de luchtkwaliteit te verbeteren en helpt huishoudens om over te stappen van kolen op schone energie. 

3,2
miljoen

inwoners in Mongolië

26.000
inwoners

in Bayankhongor

12.000
kinderen

wonen in Bayankhongor

Schone lucht voor ieder kind

UNICEF en de overheid van Bayankhongor hebben een gezamelijk doel: de stad Bayankhongor steenkoolvrij maken in 2022. Samen met de lokale overheid en een toonaangevende universiteit is er een innovatiecentrum opgezet waar nieuwe technologieëen en producten worden getest en waar bewoners advies op maat kunnen krijgen. Dankzij het centrum zijn inmiddels 1.000 huishoudens geïnformeerd over de nadelige gevolgen van steenkoolkachels en het gebruik schone en efficiënte alternatieven. 

Daarnaast heeft UNICEF in samenwerking met de universiteit lokale energieadviseurs getraind in het gebruik van nieuwe energieproducten op huishoudniveau en het monitoren van de effecten. Verder heeft UNICEF meer dan 200 kwetsbare gezinnen geholpen bij de aanschaf van schone producten zoals elektrische fornuizen en verwarmingen.

Dit hebben we bereikt

Met hulp van donoren in Nederland heeft UNICEF in Mongolië vanaf januari 2020 de volgende resultaten kunnen behalen: 

  • Samen met de lokale overheid een innovatiecentrum opgezet om schone producten te testen en promoten.
  • 1.000 huishoudens geïnformeerd over nieuwe energieoplossingen en advies geven over veilig gebruik van producten via online trainingen. 
  • 230 huishoudens ondersteund met schone, efficiënte en betaalbare producten voor het koken en isoleren van hun woning. 

Eén van de gezinnen die geholpen is met de nieuwe energieoplossingen is het gezin van mevrouw Handarmaa. Haar Ger (traditionele Mongoolse tent) heeft nu een ventilatiepijp in plaats van een schoorsteen. Ook is de Ger voorzien van een luchtfilter, een energiezuinige elektrische verwarming en extra isolatie. De traditionele steenkoolkachel is inmiddels weg. "We hebben de nieuwe producten nu een maand en vanaf het eerste moment was ik er dolgelukkig mee." Mevrouw Handarmaa is moeder van drie kinderen en merkte direct een verschil. "De lucht is veel schoner. Ik ben ontzettend dankbaar dat mijn kinderen in een gezondere omgeving opgroeien." Ook haar zoon Bataa is er blij mee. "Onze Ger is nu altijd warm en schoon."