Op weg naar de eerste smogvrije stad in Mongolië

De stedelijke gebieden van Mongolië behoren tot de meest vervuilde gebieden ter wereld vanwege het grootschalig gebruik van steenkool. Daarom heeft UNICEF een programma opgezet om de luchtvervuiling aan te pakken. En met succes; in 2021 zijn meer dan 500 families gestopt met het gebruik van steenkool en overgestapt op schonere energie. Hiermee is een flinke stap gezet naar een betere leefomgeving voor kinderen.

3,2 miljoen

inwoners in Mongolië

26.000 inwoners

in Bayankhongor

12.000 kinderen

wonen in Bayankhongor

Schone lucht voor ieder kind

Een belangrijk resultaat van ons werk is dat verschillende provincies en steden waaronder Bayankhongor en Ulaanbaatar serieus werk maken van de energietransitie. Meer dan een miljoen mensen zijn geïnformeerd over het belang van schone lucht, de nadelen van steenkool en alternatieve oplossingen. Dat gebeurde via sociale mediacampagnes, een innovatiecentrum dat samen met een universiteit is opengesteld voor publiek en grootschalige trainingen waar meer dan 2.000 vrouwen aan deelgenomen hebben.

In totaal zijn er 529 huishoudens met 2000 mensen, waaronder 730 kinderen, overgegaan op alternatieve producten voor het verwarmen van hun woonruimtes en koken. Dit is veel meer dan beoogd, mede dankzij de introductie van ‘groene’ leningen en subsidies voor kwetsbare huishoudens. Verder zijn er 95 lokale bedrijven getraind in het ontwikkelen en aanbieden van duurzame producten. Dit heeft geleid tot 12 nieuwe aanbieders en 100 ‘groene’ banen.

Dit hebben we bereikt

Met hulp van donoren in Nederland heeft UNICEF in Mongolië de volgende resultaten kunnen behalen: 

  • De stad Bayankhongor heeft een langetermijnstrategie en implementatieplan voor schone lucht en duurzame energie aangenomen.
  • Meer dan een miljoen inwoners zijn geïnformeerd over oplossingen voor schone energie via een innovatiecentrum en sociale mediacampagnes.
  • 529 huishoudens met een totaal van 2.000 mensen gebruiken duurzame producten voor koken en/of verwarmen. Ook is hun woonruimte beter geïsoleerd wat veel energie bespaart.
  • Indirect zijn alle 12.000 kinderen in Bayankhongor geholpen met een betere luchtkwaliteit. 730 kinderen hebben direct profijt van de nieuwe producten.

Eén van de gezinnen die geholpen is met de nieuwe energieoplossingen is het gezin van mevrouw Handarmaa. Haar Ger (traditionele Mongoolse tent) heeft nu een ventilatiepijp in plaats van een schoorsteen. Ook is de Ger voorzien van een luchtfilter, een energiezuinige elektrische verwarming en extra isolatie. De traditionele steenkoolkachel is inmiddels weg. "We hebben de nieuwe producten nu een maand en vanaf het eerste moment was ik er dolgelukkig mee." Mevrouw Handarmaa is moeder van drie kinderen en merkte direct een verschil. "De lucht is veel schoner. Ik ben ontzettend dankbaar dat mijn kinderen in een gezondere omgeving opgroeien." Ook haar zoon Bataa is er blij mee. "Onze Ger is nu altijd warm en schoon."