Onderwijs is veiligheid ahmed jemen

Onderwijs biedt een kind veiligheid

Geweld in Jemen dwong Ahmed (12) te vluchten. Hij kwam terecht in de Al-Hamzi school: een afgebrokkeld gebouw, waar de sporen van geweld duidelijk zichtbaar zijn. Toch vindt hij hier een stukje veiligheid. Want dankzij noodonderwijs van UNICEF heeft hij weer een veilige plek om naar school te gaan. Onderaan de streep is onderwijs namelijk méér dan alleen leren.

127 miljoen

127 miljoen

kinderen konden vóór de coronacrisis al niet naar school door een noodsituatie

Onderwijs

Onderwijs

is méér dan leren

50 procent

50 procent

van alle vluchtelingenkinderen gaat naar school

Maak het verschil voor kinderen in nood!

Ahmed gaat dankzij UNICEF weer naar school. Hij kan weer veilig spelen met zijn vriendjes, leert lezen en schrijven én het geeft hem veiligheid in een noodsituatie. Maar het blijft niet bij zijn verhaal. Wereldwijd konden er vóór de coronapandemie al 127 miljoen kinderen niet naar school door een noodsituatie. Dit moet veranderen, want elk kind heeft recht op onderwijs en veiligheid. 

Jij kunt ervoor zorgen dat kinderen opgroeien in een veilige situatie. Of ze nu op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld, getroffen worden door hongersnood, of dat hun thuis is getroffen door een natuurramp: UNICEF is er voor ieder kind. Overal en altijd. 

Steun kinderen als Ahmed en zet je in voor veiligheid. Want onderaan de streep is onderwijs méér dan leren. 

Dankzij UNICEF krijgt Ahmed nu noodonderwijs in tenten buiten het schoolgebouw. En dat betekent méér dan alleen lezen en schrijven. 

Dankzij UNICEF krijgt Ahmed nu noodonderwijs in tenten buiten het schoolgebouw. En dat betekent méér dan alleen lezen en schrijven. 

Dankzij UNICEF krijgt Ahmed nu noodonderwijs in tenten buiten het schoolgebouw. En dat betekent méér dan alleen lezen en schrijven. 

Onderwijs biedt kinderen veiligheid

Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind. Het leert kinderen lezen, schrijven en rekenen. Maar onderwijs is onderaan de streep méér dan dat: het biedt een toekomst, het is een ontsnapping aan armoede en het creëert gelijke kansen. Ook biedt het veiligheid, zoals bij Ahmed. Maar waarom eigenlijk? Wij leggen het je uit!

  • School is een veilige plek om te leren en te spelen

  • Leraren spelen een cruciale rol in het signaleren van problemen thuis, zoals misbruik of fysiek geweld

  • School is een hulpmiddel om trauma en stress te verwerken

Maar dat niet alleen. In landen waar geweldsconflicten zijn, biedt onderwijs op meerdere vlakken veiligheid. Als een kind nú onderwijs volgt, heeft dat namelijk ook impact op de veiligheid in de toekomst. Dat zit zo:

  • Onderwijs biedt voorlichting over de gevaren van oorlogsgeweld. Zo leren kinderen hoe ze moeten omgaan met landmijnen en granaten
  • Dankzij onderwijs ontwikkelen kinderen vaardigheden om hun land en leven in de toekomst weer op te bouwen
  • Onderwijs biedt kinderen perspectief op een toekomst, waardoor de kans kleiner is dat zij aansluiten bij criminele of gewapende groepen.

Help kinderen als Ahmed aan veiligheid!

Doneer nu!

Blijf op de hoogte!

Wij vertellen je graag meer over onze hulp aan kinderen wereldwijd. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang o.a. inspirerende verhalen, fotoreportages en resultaten van ons werk. 

Meld je aan