Hevige moessonregens en overstromingen in Pakistan

Door hevige moessonregens en overstromingen in Pakistan lopen meer dan vier miljoen kinderen gevaar. Ze hebben dringend humanitaire hulp nodig. Het risico op verdrinking, ondervoeding én door water overgedragen ziekten (zoals cholera, diarree, dengue en malaria) neemt elke dag toe. Het land is in diepe crisis en kan jouw hulp hard gebruiken.  

Het is de ernstigste overstroming in de recente geschiedenis van Pakistan. De moessonregens hebben dorpen, dammen, bruggen, scholen en gezondheidscentra in grote delen van het land weggevaagd. Sinds juni zijn meer dan duizend mensen om het leven gekomen, een derde daarvan is kind.  

In totaal zijn maar liefst 33 miljoen mensen dit jaar getroffen door de zware moessonregens in Pakistan. Tienduizenden gezinnen zijn dakloos geworden. Ze verblijven noodgedwongen in de open lucht terwijl het steeds kouder wordt. Deze gezinnen hebben dringend onderdak, veilig drinkwater, voeding en medische zorg nodig. Er bestaat een groot risico op voedselschaarste en uitbraken van ziekten als diarree en cholera die vooral voor kinderen levensgevaarlijk zijn. 

Kinderen in Pakistan hebben direct onze hulp nodig. UNICEF levert o.a. veilig drinkwater, levensreddende medische benodigdheden, medicijnen, vaccins en hygiënepakketten voor kinderen en gezinnen. Help jij mee? 

Help de kinderen in Pakistan

Er is dringend hulp nodig.

Doneer nu
meisje neemt deken in ontvangst

4 januari 2023: Een meisje neemt warme deken in ontvangst, Sindh Pakistan.

4 januari 2023: Een meisje neemt warme deken in ontvangst, Sindh Pakistan.

Onderwijs voor kinderen in Pakistan

Bijna 27.000 scholen zijn door de zware overstromingen ontoegankelijk geworden. Hierdoor komt het onderwijs voor kinderen in gevaar. Na twee jaar van schoolsluitingen door het coronavirus lopen kinderen opnieuw het risico dat hun leerproces wordt onderbroken. En dit allemaal in een gebied waar vóór de crisis een derde van de meisjes en jongens al niet naar school ging. Door de schade aan elektriciteitskabels en de internetverbinding is ook leren op afstand bijna niet mogelijk.

Hoe langer scholen gesloten blijven, hoe groter het risico dat kinderen helemaal niet meer terugkomen. Dit vormt een bedreiging voor hun toekomst en maakt ze ook nog eens extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld kinderarbeid en kindhuwelijken.

kinderen gehurkt bij besmet overstromingswater

3 januari 2023: Een groep kinderen zit gehurkt bij een vijver met besmet overstromingswater, provincie Sindh in Pakistan.

3 januari 2023: Een groep kinderen zit gehurkt bij een vijver met besmet overstromingswater, provincie Sindh in Pakistan.

Gezondheidsrisico's

In de zwaarst getroffen gebieden is naar schatting 30 procent van de watersystemen beschadigd. Hierdoor wordt het risico op uitbraken van ziekten nog groter omdat mensen hun behoefte in de buitenlucht moeten doen en onveilig water drinken. Het stilstaande water is erg vervuild en vormt daarom een grote besmettingsbron voor allerlei ziekten. Er zijn al veel gevallen van diaree, luchtweginfecties en huidziekten gemeld. 

Zo'n 4 miljoen kinderen leven nog steeds in de buurt van stilstaand en vervuild water. Het aantal kinderen dat hierdoor ziekten oploopt neemt toe.

Kinderen in een tijdelijk leercentrum in Pakistan

5 september 2022: Meisjes en jongens leren voor de eerste keer in een UNICEF-ondersteund tijdelijk leercentrum. Umerkot district, Sindh provincie Pakistan.

Wat doet UNICEF?  

De delen die nu onder water liggen, zijn de kwetsbaarste gebieden van Pakistan. Al voor deze ramp leden kinderen in deze gebieden aan ondervoeding en hadden zij slecht toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. UNICEF was hier al actief en heeft de hulpverlening opgeschaald en uitgebreid. 

 • Dit deed UNICEF tot nu toe:
  • 200.000 kinderen en volwassenen hebben warme kleding en dekens ontvangen.
  • Bijna 1,5 miljoen mensen kregen toegang tot gezondheidszorg.
  • 4,5 miljoen kinderen werden ingeënt tegen polio.
  • Meer dan 1 miljoen mensen kregen toegang tot schoon drinkwater
  • 1 miljoen mensen kregen hygiënepakketten. 
 • We richten ook tijdelijke leercentra op en zorgen voor de bescherming en het psychosociaal welzijn van getroffen kinderen.  

In de komende maanden gaat UNICEF door met deze humanitaire hulpverlening. Tegelijkertijd starten we ook met het herstellen van beschadigde gezondheids-, water-, hygiëne- en onderwijsfaciliteiten zodat families terug kunnen keren naar hun huizen.

Hygiënepakketten onderweg in Pakistan

2 september 2022: Jongen neemt hygiënepakket in ontvangst, Mirpur Khas district, Pakistan.

Hygiënepakketten

UNICEF levert verschillende levensreddende middelen. Een voorbeeld hiervan zijn de levering van hygiënepakketten in de zwaarste getroffen gebieden in Pakistan. Door slechte sanitaire omstandigheden zijn deze pakketten van groot belang. Ze kunnen helpen (de verspreiding van) ziekten te voorkomen. Een pakket bevat genoeg middelen om een familie wel drie maanden te ondersteunen.

Een pakket bevat:

 • Zeep
 • Desinfectiemiddel
 • Wasmiddel
 • Emmers
 • Doeken
 • Schoon ondergoed
 • Menstruele benodigdheden
 • Een jerrycan

Help kinderen in nood. Vandaag en morgen.

Jij kunt ervoor zorgen dat onze teams altijd voorbereid zijn om acuut levensreddende hulp te bieden aan kinderen in nood en à la minuut kunnen schakelen. Met een maandelijkse donatie specifiek voor noodhulp, steun je de kinderen wereldwijd die in de toekomst getroffen worden door een ramp. 

Steun nu kinderen in een noodsituatie